Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Mi nem egy másik zenekar kópiája vagyunk" - Nothing Exact interjú



Nemrégiben volt szerencsém Szeged járni és a Városi Rock klubba is betévedtem. Ott hallottam először a Nothing Exact zenekart. Üde színfolt a jelenlegi zenei palettán, fiatalos, lendületes zenéjükkel. A szegedi buli előtt jelent meg első, debütáló lemezük, melynek kapcsán kicsit kíváncsiskodtam náluk.
 
Rockbook: 2016-ban alakult a zenekar. Hogyan találtatok egymásra? 
 
Nothing Exact: Tinderen! Ja nem, hehe. Helybéliek vagyunk, mind Dévaványán lakunk, és egy kisvárosba tudjuk, hogy ki mit csinál. Vehetjük érdekességnek is, hogy a zenekar basszusgitárosa és a szólógitárosa családtagok, pontosabban apa és fia. De ezen kívül mindannyian barátként tekintünk a másikra.
 
Rockbook: Korábban is zenéltetek?
 
Nothing Exact: Persze, a mostani zenekar 2 bandából verődött össze, egyik a Mocskos, ami a punk zenét képviselte. A másik pedig a Dramatic Morlas, ami a progresszív metál műfajt követte. A régi szép időkben közös koncerteket is toltunk, de akkor még nem gondoltuk, hogy ez a jelenlegi formáció meg fog születni.
 
 
Rockbook: A zenekar neve mit jelent, miért pont ez lett a nevetek?
 
Nothing Exact: Nem jutottunk dűlőre, "Semmi pontos"-at nem tudtunk kitalálni, és ezért lett a nevünk Nothing Exact, az az magyarul, SEMMI PONTOS. Rájöttünk, hogy igencsak a magunkénak tudhatjuk ezt a nevet, mivel mindegyik számunk más. A jövőben pedig rágyúrunk arra, hogy a számaink és a mondanivalójuk is igazodjanak a nevünkhöz.
 
Rockbook: Stílusilag hova sorolnátok magatokat?
 
Nothing Exact: Ez egy nagyon jó kérdés, igazából nem is nagyon tudjuk, de az alternatív és a metál széles skáláján mozgunk. Az biztos, hogy mi nem egy másik zenekar kópiája vagyunk, nem is szeretnénk azok lenni, hanem teljesen egyedi dolgot akarunk alkotni. Sok mindenbe belekóstolunk ezen a skálán belül, alakítgatjuk az igazi Nothing Exact hangzást. Az újabb számainkat hallgatva úgy érezzük, hogy elkezdtünk egy kicsit alternatívabb, még dallamosabb irány felé mozdulni, és reméljük, hogy hamarosan ezeket is meg tudjuk mutatni a nagyérdeműnek.
 
Rockbook: Idén márciusban jelent meg az első albumotok. Meséljetek kicsit róla!
 
Nothing Exact: Az első lemezünk a Fekete Fellegek nevet kapta, mert a zenekarunk stílusát legfőképpen ez a dal jellemzi. Mindezek mellett 14 dal közül választottuk ki a hozzánk legközelebb álló dalokat. A stúdiófelvételeket Gyomaendrődön készítettük, Kókai Zsolt közreműködésével. A lemezborítónkat pedig egy helyi zenész, aki nem mellesleg igen tehetséges festő, Jeges László alkotta. A 6 tételes “Fekete Fellegek” bemutatkozó lemezünkkel az volt a célunk, hogy sokoldalú legyen. Törekedtünk arra, hogy mindenki megtalálja benne, amit szeret. Tehát találkozhatunk laza, dallamos zenével a könnyebb műfaj kedvelőinek, mint pl. az Őszine ember, vagy akár a kicsit már pörgősebb címadó dal, a Fekete fellegek, amibe rengeteg érzést pumpáltunk bele. Ezeken kívül előfordulnak igazán pörgős, zúzós dalok is, a keményebb stílus híveinek, ezekre jó példa Szenvedély és a lemezünk utolsó dala a Kelj fel és járj. De ne felejtsük el az Élni akarok számunkat se, ami ezeket összeköti. Törekedtünk arra, hogyha a lemezt végighallgatja valaki, akkor ne egy sablont kapjon, illetve ne más zenekarokhoz hasonlítsanak minket, hanem valami teljesen új dolgot kapjon.
 
 
Rockbook: Saját, szerzői kiadású az album vagy van kiadótok?
 
Nothing Exact: Saját kiadású a lemez, de természetesen szeretnénk egy kiadót keresni, és minél több helyre eljuttatni, de sajnos ez a mai világba nem egy egyszerű feladat, nagyon nehéz megfelelő kiadót találni. De nem adjuk fel. ;)
 
Rockbook: Véleményetek szerint hogy érdemesebb manapság albumot kiadni? Önállóan vagy kiadó égisze alatt?
 
Nothing Exact: Ez egy nehéz kérdés. Szerzői kiadásban talán szabadabb a dolog, egy kiadónál azért bizonyos kötöttségek vannak, lehetnek. De az is igaz, hogy egy kiadó által sokkal több emberrel megismertethetőbb lenne a zenénk. Úgyhogy mi azon vagyunk, hogy megtaláljuk azt a kiadót, akivel karöltve egy irányba tudjuk tolni a zenekar szekerét.
 
Rockbook: A koncertnaptáratokat elnézve az egész országban terjesztitek a lemezt, mik az eddigi tapasztalatok?
 
Nothing Exact: Próbálunk mindenhova eljutni önerőből. Általában hasonló bandákkal közösen szervezzük egy-egy helyen a bulikat. A lemezzel kapcsolatban szinte egytől-egyig pozitív visszajelzéseket kapunk a közönségtől. A velünk fellépő bandákkal is igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani, többször együtt fellépni, oda-vissza alapon. Sajnos az is előfordul, hogy az általunk szervezett koncertekkor meghívott zenekarok nem viszonozzák meghívásunkat. De akadnak kivételek, például a Friday Fury és a Leponexx zenekarok. Velük szeretünk együtt zenélni.
 
 
Rockbook: Vidéki zenekarként mennyire egyszerű vagy épp nehéz a kiugrás?
 
Nothing Exact: Egy fokkal nehezebb, mint egy nyüzsgő nagyvárosban. Mondhatnánk hogy kevés zenekar közül kell kitűnni de nem egészen így van, sok jó zenekar működik a közvetlen környezetünkben is. Szerintünk egy nagyvárosi zenekar sokkal több embert tud elérni, mint mi, itt vidéken. Nekünk kalkulálni kell az időjárással, a nagyobb fesztiválokkal és bulikkal mikor koncertet szervezünk. Érződni szokott az is, hogy mikor volt fizetés, de leginkább azt vesszük észre, ha még nem volt. Ezt úgy próbáljuk meg kompenzálni, hogy ingyenes koncerteket adunk.
 
Rockbook: Milyen terveitek vannak az idei évre? 
 
Nothing Exact: Nem vagyunk nagyravágyóak, de szeretnénk minél több koncertet adni. Jelenleg készülünk sok új dallal, és egy újabb videoklippel. És folyamatosan dolgozunk a tervezett nagylemezünkön is. Folyamatosan bővítjük a zenekar kellékeit, hangszerek, látványtechnika, hangtechnika stb., hogy teljesen ne legyünk meglőve abban az esetben se, ha a hely, ahova megyünk, nem tudja biztosítani a felszereléseket. Ez azért fontos, mivel nem csak klubokba és sörözőkbe tervezünk fellépni a jövőben, hanem megpróbálunk szabadtéri bulikat is szervezni.
 
Rockbook: Hol láthat titeket legközelebb a közönség? 
 
Nothing Exact: Youtube-on akármikor, színpadon pedig legközelebb július 13-án a dévaványai városnapon fogunk fellépni, hazai terepen. De addig sem fogunk hátradőlni, dolgozunk új dalokon és az albumon.
 
Rockbook: Köszönjük az interjút!
 
Nothing Exact: Mi köszönjük!
 
A zenekar elérhetőségei: Facebook, Bandcamp
 
 
Máthé Kriszta
Fotók: Nothing Exact és Ambruzs-Szabó József