Bejelentkezés

x
Search & Filters

Minden idők 10 legjobban sikerült grunge lemeze

A ’90-es évek meghatározó zenei műfaja, a grunge gyökerestől megváltoztatta a rock zenéről ezidáig alkotott képet. Megannyi zenekar és előadó tanúsítja, hogy ez a zenei törekvés is belefér abba a kategóriába, amit korábban a hard rock, punk vagy az alternatív rock műfajoknak hívtak. Később ezek egyvelegéből és tovább vitt zenei próbálkozásokból megszületett a grunge műfaj, amelynek mára-már ikonikus alakjai vannak. Íme a Loudwire Magazin listája, akik rangsorolták, hogy szerintük melyek azok a grunge lemezek, amelyek valóban a legjobbak a műfajon belül!
 
10. Stone Temple Pilots - Purple
 
A Purple a Stone Temple Pilots második nagylemeze, amely közvetlenül az első albumjuk, a Core megjelenése után két évvel jelent meg. Első lemezükkel sikeresen bemutatkoztak és azon erőteljes dalaik alapjain tovább építkezve hatalmas sikert hoztak a zenekarnak. A ’94-es megjelenést követően a Billboard lista első helyén nyitottak és három hétig listavezetők voltak. Mitsem bizonyít ennél jobban, az akkor hatmillió példányszámban eladott lemez. Több sikeres kislemez is született az albumról, mint a ’Vasoline’, az ’Interstate Love Song’ vagy a ’Big Empty’. Később kiadásra is kerültek olyan promóciós rádiós kislemezek, mint a kevésbé ismert ’Unglued’ és a ’Pretty Penny’.
 
 
 
9. Temple of the Dog – Temple of the Dog
 
A Temple of the Dog egy supergroup volt, amelyet a Soundgarden, Pearl Jam és a Mother Love Bone tagjai alapítottak. Rövid pályafutásuk során ezt az egy a zenekar nevével azonos stúdióalbumot jelentették meg. A Billboard listán az ötödik helyig jutott és az amerikai RIAA platinalemeznek minősítette. Három kislemez is megjelent az albumról a ’Hunger Strike’ , ’Pushin Forward Back’ és a ’Say Hello 2 Heaven’. Nagyhatású és meghatározó lemezként helyet foglal olyan magazinok összeállított listáiban mint a Rolling Stone, Kerrang! és a Visions.
 
 
 
8. Alice in Chains – Facelift
 
A Facelift az Alice in Chains debütáló stúdióalbuma, a grunge mozgalom első olyan elismert lemeze volt, amely arany minősítést kapott. A Billboard listán ugyan a 42. helyet kapta, de a platinalemezes minősítés később kettős platinalemezzé változott. Grammy díjra is jelölték a legjobb hard-rock előadásért a ’Man in the Box’ kislemezes dal végett. De emellett a ’We Die Young’ , ’Bleed the Freak’ és a ’ Sea of Sorrow’ is annyira sikeres volt, hogy mind kislemez lett. A mai napig nagyhatású lemezként tartják számon és sok zenésznek is ihletett adott.
 
 
 
7. Soundgarden – Badmotorfinger
 
A Soundgarden harmadik nagylemeze a Badmotorfinger, amely 1991-ben jelent meg, új szellemet hozott és figyelmet a seattle-i grunge zenekarok világába. A zenei megújulás, amely nem csak a Soundgardent, hanem a többi bandát is elérte, egy igazi fordulóponttá vált a grunge zenekarok számára. A Badmotorfinger-ön egyaránt szerepelnek a rádióbarát és az underground dalok is, amelyek az új műfaj mellett fenntartják a heavy metal hangzást és azt új formába öntve. A ’Jesus Christ Pose’ , ’Outshined’ és a ’Rusty Cage’ kislemezes dalok mellett a kevésbé ismert ’Room A Thousand Years’ és a ’Holy Water is megérdemelt hallgató tábort kaptak, ezzel népszerűsítve a megújult grunge-t. A Billbord lista 39. helyéig jutott, viszont a több mint két millió eladott példányszám jól tükrözi az album sikerességét. 
 
 
 
6. Nirvana – In Utero
 
A Nirvana harmadik, egyben utolsó stúdióalbumja az In Utero, nagyban eltért elődjével szemben. Az In Utero nyersebb lett és szélsőséges a tökéletesre csiszolt és hangzásában páratlan Nevermind-dal szemben. A lemez megjelenése után a kiadójuk aggályaival ellentétben kereskedelmileg és kritikus sikereknek bizonyult. Az amerikai és brit lemezeladási listákon is az első helyen nyitott és csak az Egyesült Államokban több mint 5 millió példányban kelt el, ezzel az ötszörös platinalemez minősítést megszerezve. A zenekritikusok és több neves kiadvány elfogadta a Nevermind drasztikus távozását és azóta minden idők egyik legjobb albumjaként jellemzik az In Utero-t alternatív zenei körökben. Az album dalai közül pedig nyilvánvalóan a mainstream és rádióbarátabb ’Heart-Shaped Box’, ’All Apologies/Rape Me’ és ’Pennyroyal Tea’ kapták a kislemez címet.
 
 
 
5. Pearl Jam – Vs.
 
A Versus 1993-ban jelent meg a Pearl Jam második nagylemezeként. Előző stúdiólemezükhöz képest a Versus sokkalta nyersebb volt és agresszívabb a hangzás tekintetében. A lemez megjelenése után öt hétig a Billboard lista első helyén volt, a visszaszorított promótálás és videóklipek elutasítása mellett igen sikeresnek bizonyult. Az Egyesült Államokban hétszeres platinalemezt szerzett, habár nem körözte le a Ten albumjukat, ez is elképesztő eredménynek bizonyult. Négy kislemez került ki az albumról, a ’Go” , ’Daughter’, ’Animal’ és a ’Dissident’.
 
 
 
4. Soundgarden – Superunknown
 
A Superunkknown ugyanazon  az úton indult el, mint elődje a Badmotorfinger. A zenekar nehézségei még inkább előre vitték a csapatot és azt meglovagolva változatosabb hatást akartak elérni. A ’94-ben megjelent kész anyag hatalmas átütő sikernek örvendett mind kereskedelmileg, mind kritikai szempontokból. A Soundgarden-nek ezzel az albumjával sikerült elérnie a nemzetközi sikereket és a mainstream népszerűséget. A kilenc millió példányszámban elkelt albumról öt kislemez is kikerült, amelyek közül a ’Spoonman’ és a ’Black Hole Sun’ Grammy díjas jelölést kapott.
 
 
 
3. Pearl Jam – Ten
 
A Ten 1991-ben jelent meg Pearl Jam első stúdióalbumjaként. A lemez fő koncepciója és szövegvilága a depresszió, a kilátástalanság és a bántalmazás körül forgott. Ezen témák feszegetése és dalokban való közlése befogadható és közlékenyebbé vált emberek milliói számára és a lemez sikeressége a számok alapján magát igazolja. 2013 elejéig több mint 13 millió példányt adtak el a Ten-ből csak az Egyesült Államokban, ezzel tizenháromszoros platinalemezzé vált. Az alternatív rock hangzás mérföldkövének számítják ezt a művet, amely kulcsszerepet játszott a ’90-es évek alternatív zenéjének népszerűsítése érdekében. Az ’Alive’, ’Even Flow’ és a ’Jeremy’ dalok a mai napig klasszikusokként vannak említve. Utóbbi dal megnyerte a Grammy Díjátadón a legjobb rock dal és hard rock teljesítményt.
 
 
 
2. Nirvana – Nevermind
 
A Nirvana Nevermind-ját nem kell bemutatni egy igazi grunge rajongónak. A Nirvana második nagylemeze a legsikeresebb az összes kiadványuk közül, világszerte több mint 30 millió példányszámban kelt el. Az előző, Bleach lemezük után nagyban eltér zeneileg a Nevermind. Váratlan sikereket hozott és ezt tetőzte az MTV-n sokat leadott ’Smells Like Teen Spirit’ videóklipje. Az utóbb említett szám mellett az ’In Bloom’ , a ’Come As You Are’ és a ’Lithium’ is megszerezte a kislemezes dal címet. Több megnevezést is kapott az album, mint például a „Legismertebb albumborító” ; „Minden Idők Legkeresettebb Albuma” vagy a „Legsikeresebb Grunge Lemez”.
 
 
 
1. Alice in Chains – Dirt
 
Az Alice in Chains második nagylemeze, a Dirt 1992 szeptemberében jelent meg. Az albumot a zenekritikusok elég jól fogadták és négyszeres platina minősítést kapott. A Billboard 200-as listáján a hatodik helyen nyitott a megjelenés után és több mint öt millió példányszámban kelt el világszerte. Az album koncepcionális darab, amelyen a dalok olyan témákat boncolgatnak, mint a fájdalom, depresszió, harag, halál, függőségek és a háború. Az albumról öt kislemezes dal született, a ’Would’ , ’Them Bones’ ’Rooster’ , ’Down in a Hole’ és az ’Angry Chair’. A Dirt lemezt a Legjobb Hard Rock Előadásra is jelölték a Grammy díjátadón és a ’Would’ daluk videóklipjét is. Sokan alulértékelt grunge albumként említik, ezért nem kerül bizonyos listák élére. Valami ilyesmi is befolyásolhatta a Loudwire magazin munkatársait és teljesen jogosan, mert valóban egy kiváló lemez a Dirt, amely terjedelmében, tartalmilag és zeneileg is korszakalkotó.
 
 
Csernus Ábel