Bejelentkezés

x
Search & Filters

Mississippi Big Beat - Stílusteremtő electro blues (interjú)



Izgalmas zenei világba repíti a közönséget a Mississippi Big Beat november 6-án, szerdán este a budapesti Király utcában, az új Gödör Klubban. A banda egészen egyedi módon ötvözi a zenetörténelem két, egymástól időben, stílusban is legtávolabb eső végpontját, a blues és az electro műfaját. A Rockbook.hu kérdéseire Oláh Andor szájharmonikás válaszolt.

Rockbook: - Honnan jött az ötlet, hogy házasítsátok a tradicionális bluest és az elektronikus zenét?


Oláh Andor: - A blues műfajában veteránnak számítok, hiszen játszottam például a Dr. Valter and the Lawbreakers, a Takács Tamás Dirty Blues Band, a Big Daddy Wilson&MGD, a Karen Carrol&MGD zenekarokban, és végigturnéztam egész Európát. A kilencvenes években az sem volt ritka, hogy évi 300 koncerten léptem fel, ami elképesztő szám. A tradicionális blues zenének komoly kultúrája volt itthon is, rengeteg klubkoncertet adtunk, és szinte minden fesztiválon ott voltunk. A kétezres években új muzsikák jöttek, változott a médiafogyasztás és a közönség igénye is. A változás, a fejlődés nagyon jó dolog, de úgy gondolom, hogy a blues érték, ezért meg kell mutatni az új generációknak is. Ugyanakkor modernizálni kell, fel kell valahogyan frissíteni, hogy újra megtalálja a közönségét. Így jutottam el odáig, hogy ötvözni kellene az élő, hangszeres zenét az elektronikával. Ilyen fúzióval világszerte is csak néhányan kísérleteznek, és közülük is csak elenyésző azok száma, akik élőben űzik az electro blues műfaját. Ilyen például R.L. Burnside, Little Axe, Moby, illetve a Mix&Dorp. Három éve alakult meg a Mississippi Big Beat, amivel Magyarországon jelenleg egyedüli zenekarként próbáljuk meghonosítani az úgynevezett electro nu blues műfaját.

Rockbook: - Hogyan találtad meg a zenésztársaidat?

Oláh Andor: - A csapat énekes-gitárosa Gál Csaba Boogie, akivel tizenhárom évig zenéltünk együtt a Dr. Valter and the Lawbreakers zenekarban. A közös munka a Megasztár után Boogie egyéb elfoglaltságai és zenei projektjei miatt megszakadt, de a barátságunk töretlen maradt. A Mississippi Big Beat hozott minket újra össze a munkában is. Az elektronikus vonalat a kezdetekkor DJ Jutasi képviselte, akivel szintén nagyon régi a barátságunk. Tamás az első egy-két dalban még részt vett, de aztán külföldre költözött, így kiszállt a projektből. A stúdiózás közben megismertem Máté Szabi dj-producert, aki érdekesnek találta az electro bluest, nagyon jó meglátásai voltak, és izgalmas ötletekkel állt elő. Szabi nevét a Secta Chameleon és a colorStar kapcsán ismeri a közönség, de ő írta Judie Jay tavaly megjelent első szólóalbumának zenei anyagát is. A csapat másik elektronikus szakrális embere, Dure Gyur (Turbo), aki főleg a zenekar élő hangzásának létrehozásában jeleskedik loopokkal, samplingekkel.

Rockbook: - A magyar blues rajongó közönség hogyan viszonyul ahhoz, hogy a Mississippi Big Beat koncertjein két dj is közreműködik?

Oláh Andor: - Az electro blues nemcsak nálunk, hanem világszerte új műfajnak számít, ezért lassan, fokozatosan találja meg a közönségét. Pár éve Londonban találkoztam és beszélgettem erről Nick Hollywood zenész, dj, producer, lemezkiadó tulajdonossal, az első Electro Swing klub alapítójával. Ő már akkor azt mondta, hogy szerinte öt év kell ahhoz, hogy ez a stílus átmenjen a köztudatba, és pozitív példaként említette, hogy például nagy költségvetésű amerikai mozifilmekben már rendszeresen feltűnnek ilyen muzsikák. A jelek szerint igaza volt, hiszen egyre többen fedezik fel maguknak ezt a zenét. A magyar blues rajongók talán egy picit dogmatikusabbak, ezért a koncerteken a fokozatosság elvét követjük. Kezdésnek általában játszunk néhány tradicionális, húszas évekbeli és egy-két Delta blues számot, aztán lassan átmegyünk a saját szerzemények felé, hogy elérkezhessünk a Delta Disco című nagylemezünk dalaihoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jó irányba megyünk, mert a hazai és a külföldi koncerteken is egyre több rajongót szerzünk az electro blues műfajának.

Rockbook: - Mikor és hol lesz a következő Mississippi Big Beat koncert?  

Oláh Andor: - November 6-án, szerdán 21 órától a budapesti Gödör Klubban, a Király utcában lépünk fel régi barátaink, a nemzetközi rockabilly világ legendás magyar bandája, a Mystery Gang társaságában. Ezen a bulin megmutatjuk, hogyan szólnak élőben a blues remixek.

Mississippi Big Beat, Mystery Gang, Rockabilly DJ’s
Helyszín: Gödör Klub 1061 Budapest VI., Király utca 8-10 (Central Passage)
Időpont: 2013. november 6. (szerda) 21.00
Belépőjegy: 1000 forint



Mississippi Big Beat - Want Some

 




Bővebben:

 

http://www.myspace.com/mississippibigbeat

https://www.facebook.com/pages/Mississippi-Big-Beat/161699793880799
http://www.godorklub.hu/program/2013/11
https://www.facebook.com/godorklub
 

Címkék: 
Mississippi Big Beat