Bejelentkezés

x
Search & Filters

Moby Dick, The Faded Moon beszámoló - 2013. dec. 08., Nagyszalonta, Strand Klub



Szinte hihetetlen, hogy a  legendás soproni Moby Dick zenekar immáron 32 esztendős. A Schmidl Tamás és Mentes Norbert által alapított zenekart, a magyar thrash metal alapítóiként tartják számon.

2013. december 8-án vasárnap második alkalommal köszönthettük szülővárosomban, Nagyszalontán a Fehér Bálnát. Míg az első koncert a Zilahy Lajos Művelődési Házban került megrendezésre 2006. március 24-én, addig a mostaninak, a nagyszalontai koncerteknek évek óta otthont adó Strand Klub adott helyet. A Moby Dick zenekar a három állomásos erdélyi turnéja keretén belül jutott el hozzánk, ami magába foglalta Temesvár és Szászrégen városát is.

Akárcsak 2006-ban, most is abban is megtiszteltetésben lehetett részünk, hogy a zenekarunkkal felléphettünk előttük. Vasárnapra való tekintettel nem voltak olyan nagyon nagyon sokan, viszont egy nagyon lelkes Moby Dickre éhes közönség gyűlt össze a Strandon.  A szalontaiakon kívül jöttek emberek Nagyváradról, Arad és Marghita környékéről, sőt még Békéscsabáról is.

Pontban 20 óra 15 perckor csapott a húrok közé zenekarunk, a The Faded Moon.  Tíz dalból álló programunkban három saját dal ( köztük egy vadonatúj ) és hét feldolgozás kapott helyet. A coverek a következő zenekaroktól voltak: Metallica, Judas Priest, Megadeth, Deep Purple, Tankcsapda.  A közönség vevő volt a produkciónkra,  sikerült bemelegíteni őket a közelgő “Atomtámadásra”.

 

A zenekar tagjai:

 

Sztoika Gábor József - akusztikus gitár, ének
Sztoika Roland - basszusgitár
Sárközi Krisztián - szólógitár
Juhász Csongor - ritmusgitár
Juhász Errol - dob

 

The Faded Moon

 


Rövid átszerelés után végre felcsendült a klasszikus intró, és színpadra lépett a Moby Dick. A doboknál Hoffer Péter helyett Tarcsai Ádámot láthattuk, mint kisegítő dobost, aki Schimedl Tamás másik zenekarának, a Bloody Rootsnak a korábbi dobosa volt. A Fejfa helyett című “durva dallal” kezdődött a buli, amire aztán megtelt a színpad előtti tér, és mindenki lelkesen üvöltötte Smicivel a magyar thrash metal klasszikusát. Ezután rögtön belecsaptak a közepébe, forgott is az a bizonyos “rozsdás körhinta”. Egymás után jöttek a klasszikusok, a hangulat meg csak egyre fokozódott.  Szinte minden lemezről játszottak, az ős korszaktól kezdve az legutolsó lemezig. Az állandó koncertdalokon kívül, mint pl: Ugass kutya, Ilyen ez a század, Beteg a föld, Kiképzés, Pokolrock, Na mi van?, Zsibbad az agyam, Gazember, Keresztés vitéz, elhangzott néhány élőben ritkán hallott dal is pl: a Köszönöm jól vagyok a Kegyetlen évekről, valamint a Körhinta lemez balladája, a Legyél jó. A Moby Dick 2002-es visszatérésétől tekinthető új korszakból felcsendült a két legnagyobb sláger, a Mennyből az angyal és az Amen a 2003-as Golgota albumról, a  2005-ös Se Nap se Hold lemezről terítékre került a Tegyünk úgy, a 2011-es Holnapok ravatalán című  lemezt pedig a Durván akár a vulkán képviselte. A hangzás kiváló volt, a közönség pedig rendkívül hálás. Nagyon jó összhang alakult ki a zenekar és a közönség közt.  A Moby Dick pedig ismét megmutatta, hogy nem hiába vannak 32 éve a magyar metal zene csúcsán, nagyon profi, hírnevükhöz méltó koncertet nyomtak.

 

Moby Dick

 


Köszönjük a Moby Dick zenekarnak, hogy itt voltak, továbbá köszönjük mindenkinek, aki eljött, az összes szervezőnek, és mindenkinek aki bármilyen formában segített abban, hogy ilyen remek buli jöhetett létre ezen a hideg, borongós vasárnap estén.

 

Sztoika Roland
 

Címkék: 
Moby Dick
The Faded Moon