Bejelentkezés

x
Search & Filters

Moby Dick - "A közízlést a média teljesen deformálta és átformálta" (interjú)Kis hazánkban a fémzene immáron bő 30 éves múlttal rendelkezik. Az elsők között is az egyik legelső hazai metál zenekar, a jelenleg is töretlenül működő Moby Dick, akik hamarosan tiszteletüket teszik a budapesti Club 202-ben, egy nem mindennapi koncert okán. Erről, és egyéb dolgokról kérdeztük Schmiedl „Smici” Tamást, a banda énekes-gitárosát.

Rockbook: - Bátran kijelenthetjük, hogy ti vagytok a magyarországi metálszakma veteránjai. A nyolcvanas évek eleje óta már több generáció fújja kívülről a dalaitokat. A mostani fiatalok mennyire vevők a Moby Dick zenéjére?


Smici: - A veterán szót, ha mint a magyar thrash stílusalapítójaként kell értenem elfogadom, de mi ma is aktívan és sikerrel működünk, ha már a 90-es éveket nem is lehet visszahozni. Legutóbbi lemezünk nincs két éve, hogy megjelent és jövő évben jön a következő, már írjuk a dalokat! Szerencsére a mai fiatalok között is vannak, akikhez még eljut és sokat jelent a mi fajta zenénk, de sok minden megváltozott. A közízlést a média teljesen deformálta és átformálta! Nagyobb igény lenne a rockra és élőzenére, de a média teljesen száműzte nemcsak a keményebb, de még a softosabb rockmuzsikát is! A mai felnövő generációk nagy többségéhez el sem jut, azt sem tudják létezik ilyesmi zene! A műfajt elnémították, száműzték, a még létező minimális támogatásokat is megszüntették! A régi "átkos" rendszer ebből a szempontból aranykornak számított, pedig akkor sem volt a műfaj kivételezett helyzetben!

Rockbook: - Október 19.-én felléptek a budapesti Club 202-ben. A hírek szerint nem egy megszokott Moby Dick koncertre számíthatunk. Miben lesz más ez a buli?

Smici: - Az utóbbi években szinte csak a kötelező slágereket játszottuk a koncerteken hol több, hol kevesebb műsoridőben és nem nagyon változtattunk a repertoáron. Most ezzel szakítunk és 13 olyan dalt építettünk a műsorba, amit nagyon régen lehetett tőlünk élőben hallani, plusz egy jelzésértékű vadonatúj dalt is eljátszunk, amiből mindenki számára sejthető, hogy folyik a munka a háttérben és lesz folytatás! Jövőre a tervek szerint jelentkezünk egy új albummal.

Rockbook: - Több interjúban is feljött az a probléma, miszerint egyre kevesebben járnak koncertekre. Ti ezt hogy látjátok? Mennyire csökkent az élőzene iránti érdeklődés az utóbbi években?

Smici: - Sajnos a fentebb már elmondottakból következik, hogy nincsenek könnyű helyzetben a hazai zenekarok, de a rockzenekarokat különösen hátrányosan érinti, hogy kevesebben járnak koncertekre! A koncertek száma ebből kifolyólag leredukálódott, nem azért nem koncertezünk mi és mások sem többet, mert nincs kedvünk, hanem mert nincs lehetőségünk! A fesztiválok kielégítik a nagy többség igényeit és a pénztárcáikat is lemerítik, így a nagyobb városoktól eltekintve, vidéken szinte lehetetlenné vált a turnézás!

 

Moby Dick - Durván akár a vulkán

 


Rockbook: - A Moby Dick mellett párhuzamosan csináljátok Balázs fiaddal a Bloody Roots-ot, illetve Mentes Norbertnek is ott van a Hungarica. Mennyire nehéz összeegyeztetni a három zenekar dolgait?

Smici: - Eddig még nem volt ebből jelentős probléma, néhány koncertet kellett egymáshoz hangolni, illetve átszervezni. Nyilván ha jönne valami változás, hirtelen mindenki rock koncertekre akarna járni, akkor elgondolkodnánk a miként tovább-on, de sajnos egyelőre nincs a levegőben ilyen változás.

Rockbook: - Ha jól tudom, sűrűn megfordultok a határokon túli magyar területeken. Mennyivel másabb a zenekar fogadtatása mondjuk Erdélyben, mint az anyaországban?

Smici: - Erdélybe mindig nehezebb volt eljutni és a nagy távolság miatt még ma sem egyszerű, ezért a magyar zenekarok koncertjei kuriózumnak számítottak és lélektani szerepe is volt az összetartozás kifejezésében. Emiatt a bulik általában hangulatilag túlfűtöttek voltak. Sajnos a változás szelei már oda is elértek és az életszínvonal hanyatlása, a szegénység terjedése sokak számára nem teszi lehetővé, hogy megvegyék a belépőjegyeket!

Rockbook: - Végezetül: a jelenlegi hazai metál színtéren mely zenekarokat tartod a legjobbaknak, legígéretesebbeknek?

Smici: - Nem emelnék ki neveket, mert rengeteg jó zenekar van, de hazai fronton áttörni szinte lehetetlen, szinte csak vegetálni lehet, mert nincs továbblépési, kiteljesedési lehetőség! Talán a nagyon szerencséseknek, akik tudnak most külföld felé nyitni, azokkal történhet valami. Megnyíltak bizonyos kapuk, de tudjuk ez is milyen nehéz, viszont egyre több példa van rá! Mi is, mint mindenki bízunk és várunk a pozitív változásokra, reméljük a helyzet innentől csak jobb lehet!
 

Az október 19-i Club 202 koncert eseményoldala:
https://www.facebook.com/events/610241528996300

Facebook: https://www.facebook.com/mobydickzenekar

 Ozzi
 

Címkék: 
Moby Dick