Bejelentkezés

x
Search & Filters

Modern és klasszikus filmzenék inspirálták az új Ghost Toast dalt: itt az 'Y13'

2020. március 3-án érkezik a debreceni kísérletezős, instrumentális progresszív rockzenekar, a Ghost Toast 4. albuma 'Shape Without Form' címen a finn Inverse Records gondozásában, amelyről a január 28-án megjelent Frankenstein's után most egy újabb dal és klip érkezett 'Y13' címmel, amelyet lentebb megtekinthettek.
 
Az Y13-ról a zenekar basszusgitárosa, Stefán János szavaival:
 
Az Y13 (Yankee 1-3) a Ghost Toast azon másik oldalát képviseli, amit előszeretettel szoktak a kritikák/ismertetők kiemelni, vagy a változatosságnak örülve, vagy nem értve azt, hogy hogyan kerül egy ilyen dal egy alapvetően rock zenekar lemezére. Szeretjük, hogy a Ghost Toast-ban bármilyen zenei ötletnek találunk helyet, hogy ilyen szempontból nincs határ.
 
Ahogy a teljes Shape Without Form lemez, ez a dal is az emberség/embertelenség, a mindannyiunkat fenyegető kiüresedés, illetve annak elkerülését érintő témával foglalkozik.
 
Az Y13-at modern és klasszikus filmzenék inspirálták (mint többek között Hans Zimmer vagy John Williams szerzeményei), próbáltuk úgy megírni és hangszerelni, hogy a szimfonikus zenei betétek és a riffek jobban egybe olvadjanak, mint korábban.
 
A hangminták a Space Men című Antony Daisies (Antonio Margherit) által rendezett, kvázi ismeretlen sci-fi-ből származnak.
 
A videó Dead Sound (vagyis David Armsby) lenyűgőző Autodale című, disztópikus animációs sorozata epizódjainak a szerző engedélyével történő felhasználásával készült.
 
 
 
A 'Shape Without Form' album dallistája:
 
01. Frankenstein's
02. Eclipse
03. Y13
04. Hunt of Life
05. Follow
06. Before Anything Happens
07. W.A.N.T.
 
 
A Ghost Toast-ról:
 
A Ghost Toast egy kísérletezős, instrumentális progrock zenekar Debrecenből. Rengeteg különböző zenét szeretünk (súlyosat, könnyűt, utazóst, filmzenét, elektronikus zenét, ambientet stb.), és használjuk is ezeket a hatásokat, hogy valami számunkra (és remélhetőleg a közönség számára is) különlegeset alkossunk, teljes szívvel. 
 
A főbb hatásaink (csak példálózó jelleggel): Tool, Faith No More, Mastodon, Crippled Black Phoenix, Ulver, A Perfect Circle, Deftones, Oceansize, Jaga Jazzist, Shpongle, Orbital, Ott, Plaid, Future Sound Of London, The Mars Volta, Isten Háta Mögött, valamint sok-sok filmzeneszerző.
 
A zenekar legutóbbi (sorban a harmadik) lemeze, az Out of This World a finn Inverse Records kiadónál jelent meg 2017-ben és számos pozitív újságcikk, kritika méltatta a világ minden táján, a magyar zenei portálok pedig HangSúly díjra is jelölték az év albuma kategóriában.
 
Eddig megjelent lemezeink:
 
1. Toast in the shell (szerzői kiadás, 2011.)
 
2. There is no en… (szerzői kiadás, 2013.)
 
3. Out of this World (Inverse Records, 2017.)
 
Pre-save opció a teljes lemezhez a Spotify-on
 
A lemezről kiadott első videoklip, a Frankenstein's, itt nézhető meg: 
 
 
Az album elérhető az alábbi digitális platformokon: YouTubeSpotifyDeezerTidalApple Music 
 
Fotó: Varga Tamás (Brownhand)