Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Most az a dolgunk, hogy a zene, amit képviselünk, eljusson azokhoz, akik hasonlóan éreznek” – Strong Deformity interjúHúsz év után idén új albummal jelentkezett a Strong Deformity, akiket élőben is egyre több helyen lehet elcsípni, sőt, hamarosan egy különleges bulival is készülnek, amellyel meghatározó lemezüket, a Magic Syrup-ot ünneplik majd. Többek közt ezekről mesélt nekünk a zenekar basszusgitárosa, Kováts „Tibba” Tibor.
 
Rockbook: Gratulálok az új lemezhez! Mit várhat tőle, aki még nem hallotta az új számokat? 
 
Tibba: Nagyon köszönjük! Mit várhat? Egy újabb fejezetet a Strong történetéből. 10 olyan dalt, amire rengeteg időt és energiát fordítottunk, hogy egy hozzánk méltó folytatással térhessünk vissza. Akik szerették az előző albumainkat, valószínűleg ezt sem fogják utálni. Jó értelemben véve popos, szexi, de nem nyálas és kemény. Akik szerint popzenekar vagyunk, javaslom, hogy nézzen meg minket élőben. (az új album ide kattintva meghallgatható a Spotify-on)
 
Rockbook: Milyen meglepetéseket tartogat az új album?
 
Tibba: Kicsit ráerősítettünk a csaj vokálokra. Stúdióba vonult velünk Prieger Fanni (Anima Sound System), Kutzora Edina (Yonderboi, Erik Sumo Band), Telma Lincoln (Anima Sound System) és Jasmine Hulett is San Franciscoból. Óriásit dobtak a dalokon, amikben vendégszerepelnek. Minket mindig is izgattak a nem szokványos és kontrasztos megoldások. Aztán említhetném még talán, hogy jobban ráfeküdtünk a harmóniákra, ami az énektémákat illeti. Próbáltuk magunk mögött hagyni a monotonitást, ami talán a korábbi anyagokra jellemző volt. És persze az is meglepetés lehet, hogy van az albumon egy zongorára írt ballada, és ilyenünk sem volt eddig még. Ennek feljátszására a nagyszerű Benkő Dávidot kértük fel, és egy nagyon komoly Faziolival klampírozta fel.
 
 
Rockbook: Külföldről kaptatok már visszajelzéseket?
 
Tibba: Szakmai visszajelzést egyáltalán nem. Hozzáteszem, nem is nagyon küldtük. Hallgatói visszajelzéseket igen, és nagyon jókat. 
 
Rockbook: Több énekesnő is közreműködik az új lemezen, a koncerteken pedig a Nova Prospectből ismert Besnyő Gabi lép majd veletek színpadra. Mi alapján választjátok ki a közreműködőket? Mi miatt érzitek úgy, hogy az adott dalokban szükség van egy női hangra?
 
Tibba: Ahogy már fentebb említettem, mindig is szerettük a nem szokványos megoldásokat és rockzenében a női jelenlét, bár egyre gyakoribb szerencsére, azért még mindig kuriózum. Ad a dalnak egy olyan felütést, amitől az sokkal színesebb és élvezhetőbb lesz. Természetesen nem minden dalban működik nálunk, de azt hiszem, jól ráéreztünk. Gabó pedig ugyan a lemezen nem szerepel, de úgy alakult, hogy élőben viszont ő adja vissza ezeket a színeket. Régi barátság köt minket a Nova Prospecthez. Egy közös koncert alkalmával Gabó nagyon rákapott az új dalainkra, így egyik felet sem kellett különösebben forszírozni, hogy legyen ebből valamiféle együttműködés.
 
 
Rockbook: Mennyire ment könnyen vagy éppen nehezen a közös dalszerzés két évtized után? Újra össze kellett szoknotok vagy rögtön megvolt a régi összhang?
 
Tibba: Ebbe az új korszakunkba szépen fokozatosan csúsztunk bele. Sőt, mondhatom, nagyon lassan és óvatosan. Tehát nem szakadt ránk minden hirtelen, adtunk mindenre időt egymásnak, hogy amennyire lehet, gördülékenyen menjenek a dolgok. Igazából érdekes módon emberileg, kapcsolatilag szinte úgy tűnt, mintha nem is lett volna olyan hosszú szünet. Mintha ott folytathatnánk, ahol abbahagytuk. De ugyanakkor talán kicsit felnőttesebben tudjuk kezelni a problémákat, ha adódnak, ennyivel jobb a helyzet. A dalokat ezúttal főleg Karesszal írtuk, mivel a dalírás fázisában még nem alakult ki a jelenlegi felállás.  
 
Rockbook: 20 év után is maradt még bennetek „kraft” és van még mit elmondanotok a közönségnek?
 
Tibba: Úgy tűnik, igen. Ha másképp lenne, nem lennénk itt. Ha valaki meghallgatja az új albumot, hamar világossá válhat, hogy nem egy összecsapott, kényszerből felvett lemezt hallgat. Most az a dolgunk, hogy a zene, amit képviselünk és játszunk, el is jusson azokhoz, akik hasonlóan éreznek, és hasonló hangulatokban utaznak, mint mi. Ez majdnem annyira komoly meló, mint maga az album megírása, létrehozása.
 
Rockbook: A dalaitok ingyen is elérhetőek és a júniusi Hammerworld mellékleteként is kapható volt. Manapság érdemes még pénzért árulni fizikai lemezeket?
 
Tibba: Manapság a zenekarok már nem a hangzóanyag eladásokból tartják fent magukat. Ez a dolog az utóbbi évtizedben a feje tetejére állt. Amíg korábban a lemezeladások tartották el a zenekarokat és azt koncertekkel promótálták, addig ma a koncertek és a merch jelentik a bevételi forrást és maga a hangzóanyag vált promóciós elemmé. Persze azért jóval kisebb mennyiségben ma is lehet eladni CD-t vagy vinylt, de abból nem lehet zenekart üzemeltetni. Vannak, akik szeretik, ha a tulajdonukban van egy fizikai formátum, amit lehet forgatni, olvasgatni nézegetni, és azért nem utolsó sorban minőségben is felülmúlja a streaminget. 
 
Rockbook: Egy húsz éve alakult, egyszer már feloszlott banda miért kezdi újra? Mi kell ahhoz, hogy most együtt maradjatok? 
 
Tibba: Talán felismered, hogy amit fiatalon hülye fejjel, gondolkodás nélkül fontosnak éreztél, az szerencsére bizonyos idők elteltével még mindig képvisel egy értéket. Sőt lehet, hogy többet, mint anno. Aztán úgy érzed, nem biztos, hogy azt veszni kellene hagyni. Hogyha mindezzel együtt még úgy is érzed, hogy azt tovább tudod fejleszteni, hozzá tudsz adni, akkor érdemes rá időt szánni. Arról nem is beszélve, hogy egy második tinédzserkor átélése felnőtt fejjel nem a világ legrosszabb dolga. 
 
 
Rockbook: Hogyan fogadták a rajongók a visszatérést?
 
Tibba: Rengeteg kedves levelet kaptunk, és a kommentek is 99%-ban nagyon el ismerőek. Tehát mondhatjuk nagyon pozitívan.
 
Rockbook: Ennyi közösen eltöltött idő után hogyan kezelitek a félreértéseket és a különböző nézőpontokat?
 
Tibba: Mint bármilyen más közösség. Vannak viták, súrlódások, de ezeket megpróbáljuk felnőtt fejjel kezelni. Mindig tudjuk, hogy a cél közös, ez segít abban, hogy gyors kompromisszumokat kössünk. Nagyjából kialakult, hogy kinek mi a területe, amiben a legjobban tudja segíteni a közös haladást. Tehát nem az van, hogy minden egyes potméter állítást mindenkinek jóvá kell hagyni mert az eléggé kontraprodukív tud lenni. 
 
Rockbook: Több közös koncertetek is volt mostanában a Tankcsapdával. Milyenek ezek a bulik? Mennyire „vevő” rátok Lukácsék közönsége?
 
Tibba: Laciékkal régi barátság van köztünk még a 90-es évekből. Mindig bírtak minket és mi is őket. Ami a közös koncerteket illeti, nem tudtuk, hogy mire számítsunk. Meglepően jó volt a fogadtatás és sokan korábban eljöttek, hogy minket is meghallgassanak. A koncert végén pedig óriási tapsok közepette távoztunk. Azt hiszem, mondhatjuk, hogy jól sült el a dolog.
 
Rockbook: November 26-án különleges koncertre készültök a Magic Syrup album 20 éves jubileuma kapcsán. Mit jelent számotokra ez a lemez? Mire számíthat a közönség ezen a bulin?
 
Tibba: Igen, idén van 20 éve, hogy kijött a Magic Syrup. Azt hiszem, az egyik legjobb dolog, ami történt velünk, hogy azt a lemezt megírtuk, és Animás barátainkkal végső formába öntöttük. Bár a zenekar "pihenőn" volt, a Syrup a háttérben dolgozott nekünk rendesen. Beválasztották ilyen-olyan "legjobb" listákba és a szakmában is referenciaként emlegették időről-időre. Én csak a megjelenés után nagyon-nagyon hosszú idő után hallgattam meg, és őszintén szólva jó érzéssel töltött el. Egyáltalán nem éreztem elfecsérelt időnek, amit anno rá fordítottunk. Azokat a dalokat ma is jó érzés élőben megdörrenteni. A koncerten lejátsszuk a lemez minden dalát és meghívunk pár vendéget is abból a korszakból. Természetesen játszunk majd régebbi és vadiúj dalokat is. Lesz két vendégzenekar is, a Dharma és a The Table Spoon duó. Összerakunk egy élvezetes színes estét, hogy pont olyan legyen, mint a Magic Syrup. Facebook esemény itt!
 
 
Elérhetőségek: Facebook, Instagram
 
Tóth Mátyás
 
 
 
 
Fotók: Strong Deformity, Zolt4n