Bejelentkezés

x
Search & Filters

Motörheadbangers - Lemmy emlékest Miskolcon (koncertbeszámoló)



Kevés olyan emblematikus figurája van a rocktörténelemnek, mint a 2015.12.28-án elhunyt Ian Lemmy Kilmister. Ahogy a zeneipar változásait elnézzük, a közeljövőben nem is igen lesz. A halála óta rengeteg helyen tartottak már megemlékezést a tiszteletére, és még nagyon sokáig fognak is. Így történt ez a múlt hétvégén Miskolcon is, ahol 23 ismert helyi rockzenész verbuválódott össze, hogy a közönséggel együtt lerója tiszteletét a rock ikon előtt. Kicsit hezitáltam, hogy elmenjek-e a koncertre, mert várható volt, hogy nagy lesz az érdeklődés az esemény iránt és a Corner Stage koncertterme talán nem fogja elbírni a tömeget. Jól sejtettem, mivel a koncertterem zsúfolásig megtelt, egy tűt sem lehetett volna leejteni. De végül nem bántam meg, hogy elmentem.

 

 

Az est felvezetéseként Szöllősi Róbert, -aki a Lemmy életéről szóló Fehércsík láz és a Motörhead: in studio című könyveket fordította- tartott rövid megemlékezést. Robi azon szerencsések közé tartozik, aki személyesen is ismerhette a rock ikont. Felelevenítette, hogyan sikerült találkozni vele, és hogyan lett ebből személyes ismertség. Mindezt exkluzív fotókkal kísérve adta elő. Ezután már a zenészeken volt a sor, hogy elénk tárják a Motörhead életmű legismertebb dalait, amiben többnyire mindenki megtalálhatta a kedvencét. Nyilván lehetett volna hosszabb is a setlist, mert például az én személyes kedvencem, az Orgasmatron is kimaradt a programból, de így is tartalmas volt az este, és senki sem távozott elégedetlenül A programot 6 blokkra osztották és a blokkok szüneteiben váltották egymást a zenészek, de akadt olyan is, hogy blokkon belül cserélődött hangszeres. Hogy ki és milyen dalban szerepelt, azt alább megtekinthetitek egy átlátható táblázat segítségével.

 

 

A zenészek a legnagyobb tisztelettel és élvezettel nyúltak a dalokhoz. Szvoboda Laci például annyira beleélte magát, hogy észre sem vette, hogy megsérült a feje. Valószínűleg az egyik cinnel találkozhatott, ezt én sem láttam pontosan. Mindenki odatette magát. Néhány apróbb malőrtől eltekintve precízen nyomták a mocskos R’n’R témákat. Azt, hogy milyen dalok hangzottak el, nem részletezném, hiszen a táblázatban az is szerepel. Inkább azt mutatnám be az írás alatt, hogy a zenészek, mely csapatokban zenélnek/zenéltek. A koncert végén, a 23 zenész közös éneklésre invitálta a közönséget. A kiválasztott dal, az Ain’t No Nice Guy volt, amihez a zenei alapot Szvoboda Laci szolgáltatta 1 szál gitáron. A szervezők gondoltak arra is, hogy senki ne tudja kihúzni magát az éneklés alól, mondván nem ismeri a szöveget. Mindenki kapott egy szépen kivitelezett 2 oldalas szórólapot a dal szövegével és Lemmy arcképével, ami akár egy emléklapként is szolgálhat. Az utolsó strófákra a kórus átváltott a Knockin’ On Heavens Door-ba, ami a dallam hasonlósága miatt, spontán adódott. Így utólag belegondolva, ez a néhány sor akár arra is utalhat, hogy Lemmy sajnos már a mennyország kapuin kopogtat. Ilyen jó hangulatban ért véget az este, ami ugyan szomorú apropóból tartatott, de vigasztaljon minket az, hogy Lemmy élt és olyan dalokat hagyott ránk, mint az Ace Of Spades, az Orgasmatron, a Killed By Death és társaik.

 


 

A Lemmy emlékest közreműködői:

 

Kiss Nándor: Slytract, Fetish, Lost Symphony, PieOnEar
Az Overload zenekar tagjai: Fülöp Gábor, Zsarnai „Muki” Dávid, Munkácsi Gábor, Füstös Gergő, Czakó Dániel.
Vukovich Gábor: Dreamland, Visions, After All, Daybreak, RISE, Analog X, ReBORN
Szabó „Pecer” Péter: Remorse, Mikrodeth, Screen, Riff Raff.
Rákos Tibor: Eclipse, The Power
Lipcsei András: Investigation, Went
Gyurcsán Szabolcs: Almighty, AnalogX, Atomic, Catheter, Ramblers, Spacemakers, Vörös Rébék, Üveges Csirkeszemek, Zord
Szvoboda László: PieOnEar, Fresh Fabrik
Kovács Attila: Sear Bliss, Watch My Dying

 

 

Bodzilla