Bejelentkezés

x
Search & Filters

Négyen haltak meg a Rolling Stones legtragikusabb koncertjén (videó)



Jövőre már fennállása 60. évfordulóját ünnepli majd a Rolling Stones, akik több ezer koncertet adtak már a világ minden táján, az egyik fellépésük azonban különösen emlékezetes maradt, méghozzá egy szomorú tragédia miatt, mivel négyen is életüket vesztettek.
 
A zenekar 1969-es amerikai turnéja zajos siker volt, azonban sok rajongó panaszkodott a túlságosan drága jegyárak miatt, ezért Mick Jaggerék úgy döntöttek, hogy egy ingyenes fellépéssel zárják a koncertsorozatot az Altamont Speedway fesztiválon. A rendezvény a rock igazi ünnepének indult: közel 300 ezren szórakoztak Santana, a Crosby, Stills, Nash & Young és a Jefferson Airplane koncertjén, és mindenki izgatottan várta az utolsó és egyben legnagyobb dobást, a Rolling Stones-t.
 
A csapat rendben színpadra is lépett, ezután azonban hamarosan elszabadult a pokol: a Hells Angels motoros banda egyik tagja - akit nem mellesleg biztonsági őrként alkalmaztak - leszúrta a mindössze 18 éves Meredith Hunter-t, majd egyre nagyobb káosz tört ki, amelyben még további három ember meghalt, sokan megsérültek, több autót is elloptak és a helyszínen is jelentős károk keletkeztek. A mai napig tisztázatlan, hogy pontosan mi miatt is robbant ki a tragédia, de a legvalószínűbb feltevés az, hogy a Hells Angels tagjai, akiknek egyfajta élő kordont kellett volna képezniük a közönség és a színpad között, berúgtak a sok ingyen sörtől és a Stones koncertjére már annyira részegek lettek, hogy mindenáron balhézni akartak. Hunter meggyilkolása sokkolta a zenekart és a rajongókat, ráadásul felvétel is készült róla.