Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nem akart az Iron Maiden néhai dobosával zenélni Yngwie Malmsteen



A 80-as évek elején a svéd gitárvirtuóz, Yngwie Malmsteen egy rövid ideig az Alcatrazz tagja volt és ő játszott a zenekar első albumán, az 1983. október 15-én megjelent No Parole from Rock 'n' Roll-on, amit sokan azóta is a banda legjobb lemezének tartanak. Malmsteen azonban már akkoriban sem volt egyszerű eset: feltételeket szabott ahhoz, hogy a csapatban zenéljen és azt is ellenezte, hogy az Iron Maiden néhai dobosa, Clive Burr csatlakozzon hozzájuk.
 
"Jó szívvel gondolok vissza arra az albumra és egyébként is izgalmas időszak volt az életemben. 19 éves voltam, vagyis még kölyök, de már sokan felkapták rám a fejüket és szerettek volna velem dolgozni, ami nagyon jólesett. Akkoriban a Steeler-ben játszottam, amire én igazából csak átmeneti dologként tekintettem, de ennek köszönhetően figyelt fel rám Phil Mogg és elhívott magához, mert szeretett volna beszélni velem a UFO visszatéréséről. Pont aznap reggel hívott fel Mark Benquechea, hogy ugorjak be hozzá zenélni egy kicsit. Közben beszélgettünk az Alcatrazz-ról és kiderült, hogy még nincsenek is kész dalaik, de az egyik ötletüket azért megmutatta és azt is kijelentette, hogy azonnal bevesznek, én azonban nagyképűen azt feleltem, hogy előbb elmegyek Phil-hez, aztán majd meglátjuk, mi lesz.
 
Így is történt, és végül Phil házából hívtam fel Mark-ot. Azt mondtam neki, hogy beszállok hozzájuk, de csak két feltétellel: ha én írom a dalokat és ha új dobosunk lesz. Vagy ezer dobos jött el a meghallgatásra és nagyon örültem ennek a sokszínűségnek. Ott volt Clive Burr is az Iron Maiden-ből és a többiek mellette tették volna le a voksukat, én viszont úgy gondoltam, hogy nem illene az Alcatrazz-ba, annak ellenére, hogy egyébként nagyon jó arc volt. Nekem Alice Cooper dobosa, Jan Uvena tetszett a legjobban, a társaim viszont tiltakoztak, arra hivatkozva, hogy ő túl híres. Közöltem velük, hogy ha így állunk, nyugodtan válasszanak, akit akarnak, de akkor én kilépek. Ettől persze betojtak, és rám bízták a döntést.
 
A lemezbemutató turnénkon játszottunk Japánban, ahol azonnal felajánlottak egy szólószerződést és az első dalaimat még a turné közben vettem fel. A többiek kicsit haragudtam rám emiatt, de elkészült a szólóalbumom és utána már azzal koncerteztem."