Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Nem akarunk olyan depressziós dalokat írni, hogy, aki ennek a valódi jelentésével küzd, ettől még szomorúbb legyen” – Neverend interjú



A debreceni Neverend alapvetően a pop-rockos vonalon mozog, de a fiúk nem szeretik beskatulyázni a zenéjüket. A banda tagjai a „csináld magad” módszer hívei, és mindent ők maguk oldanak meg a dalokkal és a klipekkel kapcsolatban is. A csapat 2020-ban egy kisebb kényszerszünetet tartott, azóta viszont új számmal jelentkeztek és a TrollFoci követői is megismerkedhettek a nevükkel. Ezekről és sok minden másról is beszélgettünk a bandával.
 
Rockbook: Kezdjük az elején: hova és mikorra nyúlnak vissza a zenekar gyökerei, illetve mikor alakult ki a jelenlegi felállás?
 
Neverend: A debreceni Rocksuliban ismertük meg egymást, és bár már korábban is próbálkoztunk zenekarozással, a jelenlegi felállás ekkor alakult ki 2017-ben.
 
Rockbook: Hogy született meg a banda neve? Valóban egy soha véget nem érő történet ez az életetekben?
 
Neverend: Soha véget nem érő helyett inkább vissza-visszatérő dologról van szó, a covid és egyetem mellett újra és újra belekezdünk egy-két projektbe.
 
Rockbook: Tavaly egy kis kényszerszünetet kellett tartanotok, mivel nem tudtátok megoldani a közös próbákat és zenélést, november végén azonban új dallal jelentkeztetek. Ezek szerint ismét minden rendben a banda háza táján?
 
Neverend: Mint már korábban is említettük, ez is egy újabb visszatérő szekció, kihasználtuk a nyári szünetből adódó időt, összedobtunk néhány dalt, amiből remélhetőleg még érkezik is pár a közeljövőben! Természetesen ha több ilyen alkalom adódna, akkor a koncertekre is több energiát fordítanánk, addig viszont inkább az online tartalomgyártásra próbálunk koncentrálni.
 
Rockbook: Gondolkoztam, hogyan lehetne a legjobban összefoglalni a stílusotokat, és talán az a jellemzés a legtalálóbb, amit egy kommentelő adott rólatok: "ti vagytok a pop punkosított magyar Weezer"! Egyetértetek ezzel? Ti hogyan írnátok le a zenekart?
 
Neverend: Soha nem volt igazán célunk egyféle műfajban alkotni, tulajdonképpen egy kicsit minden dalban visszaköszönnek az éppen akkori időszak kedvenc zenekarai vagy zenei irányzatai. Ha konkrétan egy irányt kellene meghatározni, akkor igyekszünk megmaradni a pop-rock vonalán.
 
Rockbook: Egy rólatok szóló cikkben említettétek, hogy A Föld feje tetején című dallal és klippel kapcsolatban mindent ti magatok csináltatok. Egyébként is ez a hozzáállás jellemez titeket? Nem is gondoltatok "külsősök" bevonására?
 
Neverend: Ez a csináld magad módszer minden szempontból sokkal költséghatékonyabb, biztosan lehetne még hova tornázni a dalok felvételét, ha szakemberekkel dolgoznánk, de amíg mi is meg tudjuk csinálni, addig ez így sokkal nagyobb élményt nyújt, mintha másra bíznánk a “piszkos munkát”.
 
 
 
Rockbook: A szövegeitekben komolyabb, elgondolkodtató témák is megjelennek, de mégis egy könnyed és alapvetően vidám stílusban alkottok. Hogy sikerül megtalálnotok az egyensúlyt ezek között?
 
Neverend: Valóban fontos szempont az, hogy ne legyen semmitmondó vagy kommersz a szöveg, de a világért sem akarunk olyan depressziós dalokat írni, hogy az a valaki, aki ennek a valódi jelentésével küzd, ettől még szomorúbb legyen. Amúgy sem akarunk olyan elképesztő mélyenszántó dolgokkal foglalkozni, amikkel esetleg nem tudnánk százszázalékosan azonosulni vagy hitelesen átadni.
 
Rockbook: Az eddigi dalaitok magyar nyelven íródtak. Nem is terveztek angolul írni vagy valamelyik már meglévő szerzeményeteket "átültetni" angolra?
 
Neverend: Ez egyelőre még nem került szóba, úgy állunk hozzá, hogy először jussunk el oda, hogy legyen rá igény.
 
Rockbook: Tavasszal több dalotok is bekerült a TrollFoci egyik videójába. Hogy adódott ez a lehetőség? Mennyire kíséritek figyelemmel az oldalt és a magyar focit?
 
Neverend: Máté, a gitárosunk a sportember, ő kereste fel a TrollFoci csapatát, így került be néhány dalunk a videóba, számunkra is meglepetés volt, amikor láttuk, mivel először nem is kaptunk visszajelzést – természetesen örültünk neki, ezúton is köszönjük.
 
 
 
Rockbook: Milyennek találjátok a pop-punk műfaj megítélését és helyzetét Magyarországon? A tapasztalataitok alapján mekkora közönsége van ennek a stílusnak itthon?
 
Neverend: A tapasztalataink alapján itthon azért elég nehéz egy ilyen rockzenekart beindítani, hiszen a rock, metál vagy alter formációknak nincs akkora hallgatósága, mint például a trashnek, ami most a fiatalok körében azért jobban elterjedt, viszont mivel mi ezt szeretjük, egyértelműen ilyen zenét fogunk játszani, reményeink szerint úgyis meglesz rá az a közönség, aki szintén ezt szereti.
 
Rockbook: Terveztek albumot kiadni vagy inkább azt az utat választjátok, hogy egy-egy új dallal és klippel jelentkeztek? 
 
Neverend: Többször szóba került, de mindig arra jutottunk, hogy nem érdemes fizikai formában kiadni a dalainkat. Több értelmét látjuk annak, ha single dalokat adunk ki videóklippel együtt, és egy adott mennyiség után tulajdonképpen így is kijön egy albumra való dal. A közönséget is jobban elérjük így, mintha egyszerre dobnánk ki az összes dalt.
 
Rockbook: Mire számíthatunk tőletek, ha jövőre minden jól, vagy legalábbis az utóbbi egy-két évnél jobban alakul, milyen terveket szeretnétek megvalósítani? Hol találkozhatunk majd veletek?
 
Neverend: Amikor csak tudunk, új dalokon dolgozunk, de hogy ezek mikor jelennek meg és mikor tudunk koncertezni, azt sajnos mi sem tudjuk. Amint covid és egyetem mellett lehetőség lesz rá, visszatérünk a színpadra.
 
A zenekar elérhetőségei: Facebook, Instagram, YouTube
 
 
Tóth Mátyás