Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nem csak dobosok dobosoknak, hanem dobosok mindenkinek! - Interjú a Drum-line tehetségkutató főszervezőivel



Juhász Tamás „Maxi”-val és Dankó Danival, a 2018-as Drum-Line tehetségkutató főszervezőivel beszélgettünk. Meséltek nekünk a kezdetekről, a koncepcióról, az idei év újításairól, illetve céljairól.
 
Rockbook: Meséljetek kérlek, a Drum-line tehetségkutatóról! Volt már korábban is, akkor ki szervezte? Hogyan jött az ötlet?
 
Juhász Tamás „Maxi”: 2012 óta érlelgettük az ötletet és gondolkodtunk, hogy szeretnénk egy olyan dobos tehetségkutatót létrehozni, ami alapjaiban átírja a bevett szokásokat.  A versenyre videóval kellett nevezni, a döntő viszont élőben zajlott. Abban volt az egész különleges, hogy korra és nemre való tekintet nélkül hirdettük meg. Gyakorlatilag mindenkinek adott volt a lehetőség határon innen és túl. A zsűri elnökének Borlai Gergőt kértük fel, és nagy örömünkre el is fogadta a meghívást. A hazai dobolásban Gergő a legnagyobb név és hihetetlenül inspiráló erő. A döntőt a Budapest Music Centerben rendeztük meg. A rendezvénynek nagyon pozitív visszhangja volt és sokan, köztük Dankó Dani, Hámori Dávid, Kovács Miki és Zombori Attila is nagyon szép zenei karriert futottak be az első Drum-Line után.
 
2014-ben rendeztük meg először, majd éveken át ment a tervezés, hogy meg kéne ismételni. Danival kezdtünk el ezen agyalgatni és végül arra jutottunk, hogy a verseny részét kizárjuk a dologból. Nem az a lényeg, hogy ki hányadik lesz, hisz a tehetségkutatón való részvétel önmagában olyan teret ad a dobosok számára, ami kimagasló, így ez a rendezvény egyik fő húzóereje.
 
Dankó Dani: Nagyon vicces történet, hogy, mikor 2014-ben lezajlott az I. Drum-Line, akkor én ezt az egészet életem egyik legnagyobb szakmai kudarcának éltem meg, mert ugyan bekerültem a döntőbe, de az, hogy ott nem lettem dobogós, nagyon kellemetlenül érintett. Akkor és ott eldöntöttem, hogy soha többé nem veszek részt ilyen rendezvényen. Ennek ellenére 3-4 hónap múlva bekerültem a Bohemian Betyars-ba. 
 
Szóval tényleg nagyon vicces, hogy abban a pillanatban súlyos csapásként éltem meg, de egyébként, hogyha ez nem lett volna, vagy ha nem találkozok a Maxival, akkor gyakorlatilag most nem lennék itt. Ez az egész zenei pályámat nagyban előrevitte.
 
Juhász Tamás „Maxi”: Az előző Drum-Line-on dobosok vettek részt, nekik szólt, és zömében a szakmát érdekelte. Nagy dolog volt, hogy a hazai ütősök összejöttek egy fél évre és megindult egy kommunikáció a szakmán belül. Idén szeretnénk a dobosokat és a zenészeket egyesíteni. Az a cél, hogy minél többen kövessék a tehetségkutatót, és csodálkozzanak rá, milyen jó dobosok vannak az országban. 
 
Dankó Dani: Ami alapvetően egy tök jó dolog az egészben, és amiért mindenkinek ajánlom, hogy gyakorlatilag már azzal, hogy elküldöd a videódat, megnézni 6 olyan ember, akikhez valószínűleg soha az életben nem jutna el csak úgy. Arra pedig, hogy ez működik, és tényleg célba tud érni, szerintem a legjobb példa „Dáci” (Hámori Dávid), aki a Drum-Line-ra egy Fish! feldolgozással jelentkezett, majd rá fél évre belefutott a zenekar YouTube-on és azóta ott dobol. Nem akarjuk ráhúzni, hogy ez kizárólag a Drum-Line miatt van, ehhez nagyon ügyesnek kell lenni, de ha jelentkezel és csinálsz egy videót, nem tudhatod, hogy abba később ki botlik majd bele.
 
 
Rockbook: Most, a II. Drum-Line szervezésénél mennyire segít az, hogy te, Dani a résztvevők-, te pedig a szervezők oldaláról láttad az I. Drum-line-t?
 
Dankó Dani: Szerintem ez egy nagyon jó vegyület. Konkrétan emlékszem, hogy voltak olyan dolgok, amik azért jutottak eszembe, mert beugrott, hogy az elsőn mi volt és min lehetne javítani, így ilyen téren én ezt tudtam hozzáadni, amit a Maxi nem élte át, mert nem volt résztvevő.
 
Juhász Tamás „Maxi”: Nekem ez egy szimbiózis pont ezért, mert ő a résztvevők szemüvegén át látta, értékelte a rendezvényt. Én a legjobb tudásom szerint szerveztem meg Kristóffal (Fellegi Kristóf) az előzőt is, de persze volt tanulópénz bőven, elsőre nem lehet hibátlan rendezvényt csinálni. Danival szuper volt, hogy úgy tudtunk összeállni, hogy gyakorlatilag lefedtük azt a teljes réteget, akinek releváns véleménye van a következővel kapcsolatban. 
 
Rockbook: Ki az a hat mentor, aki válogat a jelentkezők közül?
 
Dankó Dani: A hat mentor: Pásztor Anna, Áron Andris „Apey”, Lukács Peta, Papp Szabi, Ganxsta Zolee, és Szabó Balázs. Szerettük volna a lehető legszínesebbé tenni a tehetségkutatót, így elsősorban nem dobosokat kértünk fel a pozíciókra. 
 
Juhász Tamás „Maxi”: Azért ők hatan, mert nagyon magas színvonalon tolják a zenélést és elsősorban egyikük sem dobos - tudom a Ganxsta Zolee sokáig dobolt-, de elsősorban nem így ismeri a közönség. Szakmailag mind nagyon komoly eredményeket tettek le az asztalra az elmúlt 10-15 évben és azt gondolom, hogy az ő véleményükre nagyon kíváncsi lesz a nevezők köre. Szerencsére sikerült egy nagyon színes mentorcsapatot felkérni, akiknek nagyon hálásak vagyunk, mert már a szervezés legelejétől kezdve, mikor megvolt a koncepció mindenki beleállt és azt mondta, tök jó, nyomjuk! A mentoraink végzik majd a videós válogatást, ők javasolják a 12 döntőst, hiszen szakmailag legitimek, meg tudják ítélni kik azok, akik kifejezetten zenei szempontból kiemelkedő dobosok. Ezután a szerencsés kiválasztottak sorsolással kapnak maguk mellé 1-1 mentort, akikkel személyesen is találkoznak majd, így alkalmuk nyílik beszélgetni a szakmáról, illetve tanácsot is tudnak kérni, mi legyen a döntőben, ahol a dobos szakmai zsűri fogja értékelni őket.
 
 
Rockbook: Hogyan kell elképzelni az élő döntőt?
 
Juhász Tamás „Maxi”: Igazából a döntőt úgy kell elképzelni, mint a dobolás egy napos ünnepét. Szerencsére egy nagyon menő budapesti helyszínnel sikerült megegyezni. Az egész két etapban fog lezajlani, 6-6 dobossal. Két dobfelszerelés lesz a színpadon állandó átszereléssel, pörögni fog az egész. Profi nagyszínpados körülmények lesznek. Szerintem nézőként nagyon izgalmas sztori lesz, mert minden nevező egy előre betanult alapra fog élőben rádobolni így a néző lényegében egy olyan koncertet kap, amit tizenketten adnak elő. Erre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
Kimondva - kimondatlanul is azt szeretnénk, ha ezt minél több ember követné. Picit izguljanak a nevezőkért, legyen mindenkinek egy kedvence, akire figyelnek, eljönnek, drukkolnak neki és minél több ember ismerje meg a hazai dobolást, a hazai dobosokat. Szóljon egy kicsit most minden a róluk, de szélesebb körben, ne csak dobosok dobosoknak, hanem dobosok mindenkinek.
 
 
A Drum-line Facebook oldala itt elérhető.
 
Hetesi Júlia