Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nem lehetett hibát találni a Godsmack produkciójában ezen az estén - Koncertbeszámoló: 2019. 03. 28., Barba Negra Music Club



Godsmack, Like A Storm – 2019. 03. 28., Barba Negra Music Club
 
Mindig különleges élmény egy olyan koncert, amelyen a zenekar először lép fel az adott országban. Hiába lehet előre sejteni az érdeklődésből és a jegyeladásokból, hogy jó buli várható, és hiába van meg a bandában a kellő rutin ahhoz, hogy biztosan „lehozzanak” vele egy koncertet, az úgyis csak a helyszínen derül ki, hogy mennyire sikerül egymásra hangolódnia a csapatnak és a közönségnek. A Godsmack már 24 éve van a pályán, tehát ez a bizonyos rutin jó ideje adott náluk, a magyar rajongók pedig hosszú hónapokkal ezelőtt lecsaptak az összes jegyre és türelmetlenül várták a nagy napot, így minden adottnak ígérkezett egy remek estéhez.
 
Bevallom, csak meglehetősen felületesen ismertem az ausztrál Like A Storm munkásságát a koncert előtt és igazából mindössze Coolio Gangsta’s Paradise című slágerének feldolgozása maradt meg tőlük, de maximálisan nyitott voltam rá, hogy ezúttal jobban is megismerkedhessek a zenéjükkel. A banda már 14 éve zenél, ami alatt eddig három albumot adtak ki, ezen a turnén pedig főleg a tavaly megjelent Catacombs dalaira fókuszálnak. Erős túlzás lenne azt állítani, hogy a zenekar megváltja a világot vagy eget rengető újításokat hoz, az viszont kétségtelen, hogy a tagok ügyes dalszerzők és tudják, hogyan kell jó dallamokat írni és azokat keményebb riffekkel váltogatni, amelyekre mehet a heves fejrázás a zenészek és a közönség részéről egyaránt. Ráadásul a Like A Storm-nak láthatóan van egy stabil magyar rajongói bázisa is, akik besegítettek Chris Brooks-nak az éneklésbe, de összességében is jól fogadta mindenki a bandát, amely maximálisan teljesítette a rábízott feladatot és megteremtette a szükséges alaphangulatot.
 
 
A Godsmack eredetileg tavaly novemberben érkezett volna Budapestre, azonban ez a koncert és a teljes Európa-turné elmaradt Tony Rombola gitáros családi tragédiája miatt, aki váratlanul elveszítette 34 éves fiát, Joe-t. Egy ilyen megrázó esemény után nem egyszerű talpra állni és továbbmenni, de a zenekar azt ígérte, hogy minden korábbinál erősebb és jobb formában térnek majd vissza már csak Joe miatt is, aki nagy Godsmack rajongó volt. A We Will Rock You-ra épülő intró után a tavaly áprilisban megjelent When Legends Rise album címadó dalával csapott a húrok közé a zenekar és már itt érezni lehetett, hogy biztosan nem lesz panasz a hangulatra a koncert alatt, a rajongók ugyanis azonnal beindultak és teljes extázisban ordították együtt a szöveget Sully Erna-val, az ezt követő 1000hp pedig még erre is rátett egy lapáttal, ha ez egyáltalán lehetséges.
 
 
Az már az interjúkból és a megnézett koncertvideókból is kiderült számomra, hogy Sully elképesztően jó arc, akinek mindig van néhány kedves szava és poénja a közönséghez, és ezúttal is megköszönte, hogy a budapesti koncert olyan hamar telt házas lett és ennyien eljöttek megnézni őket. A többiek is végig mosolyogtak és élvezték a bulit, de érezhetően jóval visszafogottabb típusok a frontembernél a dobost, Shannon Larkin-t leszámítva, aki nemcsak tökéletes pontossággal, de nagyon látványosan is ütötte a felszerelését.
 
A program alapvetően a már említett When Legends Rise dalaira épül, amelyek közül öt is elhangzott élőben. Maga a zenekar sem tagadta, hogy ezzel a lemezzel kissé eltávolodtak a metalos gyökereiktől és inkább a hard rock felé tettek egy nagy lépést, a koncerten viszont semmivel sem érződtek „puhábbnak” ezek a nóták, mint a korábbiak. A banda egyébként remekül állította össze a setlistet: minden albumról előkerült egy-két szám, sőt, még egy Beatles feldolgozás, a Come Together is belefért, amelyet néhány szólóval és egy kis jammeléssel színesített még tovább a zenekar.
 
 
A Godsmack sikerének egyik titka a fülbemászó dallamok mellett az lehet, hogy nem félnek komolyabb, mélyebb témákat is érinteni a szövegekben, amire jó példa az Under Your Scars, amelyhez Sully beült egy szintetizátor mögé, felvezetésként pedig elmondta, hogy az egyik legjobb barátja öngyilkos lett és olyan zseniális zenészek is véget vetettek a saját életüknek, mint Layne Staley, Chris Cornell és Chester Bennington, ezért a zenekar úgy döntött, hogy létrehoz egy Scar Foundation nevű alapítványt és segít felvenni a harcot a depresszióval, a függőségekkel és az öngyilkos gondolatokkal, hogy minél kevesebb hasonló tragédia történjen világszerte. A kezdeményezés mindenképpen elismerésre méltó, a dal pedig egyértelműen az este érzelmi csúcspontja volt, amit néhányan meg is könnyeztek.
 
 
Nem lehetett hibát találni a Godsmack produkciójában ezen az estén: remekül összeválogatott dalok, tökéletes hangzás, féktelen tombolás, érzelmek és őszinte pillanatok jellemezték a koncertet, és bár még csak március vége van, valószínűleg sokak toplistáján ott lesz majd az év végén a legjobb bulik között – méghozzá teljesen megérdemelten. Már csak abban bízhatunk, hogy nem kell újabb két évtizednek eltelnie a következő magyar koncertig.
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. When Legends Rise
02. 1000hp
03. Cryin’ Like a Bitch
04. Say My Name
05. Straight Out of Line
06. Awake
07. Unforgetable
08. Something Different
09. Keep Away
10. The Enemy
11. Voodoo
12. Batalla de los tambores
13. Whatever
 
Ráadás:
 
14. Under Your Scars
15. Bulletproof
16. Come Together (The Beatles)
17. I Stand Alone
 
További fotókhoz klikk ide!
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Radó Norbi – Photoinvisible 
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.