Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nevergreen interjú - Ősszel két órás jubileumi koncertet terveznek, egy DVD sem kizárt!



A Vekeri fesztivál szombati napján, a mostoha időjárás miatt kisszámú, ámde lelkes tábor előtt lépett fel a Nevergreen különítménye (fotók itt). Közvetlenül a koncert után Bob Macura és Matláry Miklós válaszolt készségesen a kérdéseimre.

Rockbook: - Hogy tetszett a környezet, a nézősereg és maga a koncert?

Bob Macura: - Mikor bejöttünk mondtam a többieknek, hogy nagyon tetszik a környezet, mert erdőben vagyunk, ha nagyon süt a nap akkor sincs túl meleg. Ez egy ideális terület fesztiválokhoz. A közönség aranyos volt.

Matláry Miklós: – Annyit tudnék hozzáfűzni, hogy nem csoda, hogy kevesebb a közönség ma, mert elvitte a vihar a múltkori napot. Tudjuk mi volt Rockmaratonon is, a Road alatt az az égszakadás veszélyes volt. Mondjuk Szerbiában három napppal ezelőtt igazi tornádó volt, meg lehet nézni a Youtube-on. Ezzel a szervezők nem tudnak mit tenni, ez benne van a pakliban sajnos. De ezzel együtt megéri ilyen szép helyszinre tenni egy fesztivált.

Rockbook: - Ennek ellenére, ha valami pozitívumot ki tudunk emelni a fesztiválról, mi lenne az?

B.M.: – A színpad nagyon jó, a hangmesterek nagyon szépen dolgoztak, a keverősök szintén. Szépen szólt. Meg a környezet ahogy mondtam, nagyon szuper.

M.M.: – A környezet az fantasztikus, igazi norvég black metal környezet és a közönség is, aki itt maradt az időjárás ellenére az is fantasztikus volt. Valamint az egész szervezés és a zenekarok fogadása a lehető legprofibb. Végül is csak jót lehet mondani eröl a fesztiválról.

Rockbook: - A Nevergreen zenéjéhez talán jobban illet volna, ha már sötétben, a szépen megvilágított fák alatt lett volna a koncert.

B.M.: – Hát az nem árt nekünk, ha van egy kis sötétség, attól misztikusabb az egész.

Rockbook: - Elég sok számot hallhattunk az új lemezről. A közönség mennyire ismeri az új számokat?

B.M.: – Amiket klipben kiadtunk azokat már éneklik. Az új divat a szöveges videó is úgy látszik szépen teszi a dolgát. Talán arra jobban oda tudnak figyelni.

Rockbook: - Pont ez lett volna a következő kérdésem, hogy ezekben a Youtube-os időkben, amikor gyakorlatilag tényleg annyi történik, hogy felteszik a borítóképet és alá a szöveget és mégis megnézik esetleg több millióan, van-e értelme klippet csinálni?

B.M.: – Van. Pont most már megint van. Tíz évvel ezelőtt azt mondta a kiadó, hogy minek csinálunk annyi klippet, úgysem adja le senki. De most újra a videók világát éljük.

 


Rockbook: - Most gyakorlatilag a zenecsatornák megszűntek, már maga az MTV sem közvetít már zenét...

M.M.: – Sajnos nem.

Rockbook: - Viszont a közvetlen visszacsatolás ezzel az új világgal jött el. Ha a Youtube-on valaki megnézi a klipeteket, rögtön lájkolni tudja, hozzá tud szólni, látjátok a nézettséget.

B.M.: – Én nem sajnálom. Tudod miért? Most nem az van, hogy egy műsorszervező csinálja nekem a programot. Most nincs az, hogy ezt jobban nyomjuk, hanem szabad a pálya. Ezzel élni kell.

Rockbook: - Az új lemezről lehet tudni, hogy fogy?

M.M.: – Ez jó kérdés, mert ki lett adva mint Hammer melléklet és meg lehet venni szép elegáns digipack kiszerelésben is. Azt még nem tudjuk felbecsülni, hogy mennyit vásároltak. A fesztiválokon a visszajelzések nem rosszak, látszik, hogy a közönség szereti az új számokat. Ezt a nyarat ki fogjuk használni. Van itt még a Rockpart, a Fezen és Erdélyben is játszunk, valamint Vajdaságban. Ezeken öt-hat számot fogunk játszani az új lemezről.

Rockbook: - Mostanában arról is szó szokott esni, hogy a zenekaroknak a merchendise-ból, a pólókból és egyéb kiegészítőkből szinte több a bevétele mint a cd-kből.

M.M.: - CD ket , pólókat nem szoktunk vinni magunkal turnéra merch céljábol. Ezeket a legjobb ha a Hammer nél rendelik meg. Nagyon szép az új Vendetta póló. A CD eladás viszont nagyon visszaesett az utobii pár évben, az internetes letöltések miatt. Nem tudom te mikor vettél utoljára cd-t?

Rockbook: - Én mondjuk folyamatosan veszek. :)

B.M.: – Akkor gratulálok! :)

M.M.: – Nagyon sokan nem veszik. Letöltik, kényelmesebb, olcsóbb. A merchből meg aki megszervezi magának. Mi egyszerűen nem csináljuk ezt a részt. A kiadó terjeszti a cd-ket és árulja a pólókat is.

Rockbook: - Nyilván más körülmények, de ha megnézük nem is egy élvonalas, hanem egy másodvonalas bandát Németországban, akik kiadják az első – második lemezüket. Tizenhatféle verzió, söralátéttől kezdve a virágállványig mindent eladnak a logóval. A Nevergreen szerintem van egy olyan brand amire lehetne építeni.

M.M.: – Ez nem rossz ötlet a továbbiakban. Bár csinálhattuk volna már tizenöt éve is.

 


Rockbook: - A korábbi lemezek is megjelentek magyar és angol szöveggel. Gyakorlatilag nem is kellene sokmindent csinálni egy külföldi terjesztéshez.

M.M.: – Nézd, vannak tárgyalások németországi kiadóval, de ezt a Hammer Records intézi.

Rockbook: - Itthon a metál színtéren szinte csak a legnagyobb nevekkel fordul elő, hogy újra kiadják a lemezeiket. A Nevergreen is kiadta az első négy albumot új köntösben, a gyűjtők nagy örömére. Tisztában van-e a zenekar amúgy azzal, hogy ezek első kiadását milyen árakon lehet beszerezni?

M.M.: – Halvány lila gőzöm nincs... (itt elhangzott néhány használtpiaci ár - a szerk.)

B.M.: - Húúúú... nekem az első nincs is meg

M.M.: - Akkor kár hogy mindet elajándékoztuk.

Rockbook: - Esetleg ha összejönne a külföldi szerződés, most hogy újra divat lett a bakelit lemez, gondolkodnátok-e valamelyik album ilyen kiadásán?

B.M.: – Ez a kiadón múlik, én szeretném. Nem adtunk ki semmit bakeliten.

M.M.: – Konkrétumot tudok erre mondani. Egy szerbiai kiadó, a Minor Records abban gondolkodik, hogy kiadjon egy angol Best of variációt bakeliten. Ezek a tárgyalások most kezdődtek a hetekben és ezt majd a Hammer Records tárgyalja.

Rockbook: - Amit nem lehet kihagyni: a női ének megjelenése a Nevergreen zenéjébe. Most hallhattuk is, hogy a régi számokba is milyen szépen bele lett szőve. Milyenek a rajongói visszajelzések?

M.M.: – Az ősrajongók közül páran kifogásolják, sokan szeretik, az újabb rajongók meg határozottan szeretik. Ez egy ilyen színesítés a zenénkben.

Rockbook: - Én úgy éreztem, hogy kissé karcosabbá váltak az új albumok.

M.M.: – Igen, jól vetted észre.

B.M.: – Ez nem tudatos, korábban csináltunk lágyabb lemezeket, most ez jön. Meg a stúdiótechnika is sokkal fejlettebb és most meg tudjuk csinálni azt a hangzást, amit korábban nem tudtunk volna.

M.M.: - Az Új birodalomtól kezdve mondhatjuk, hogy az összes lemez világszínvonalon szól. Múltkor betettem a Vendettát, utána meg a Dimmu Borgir új cd-jét. Nem vettem észre hogy jobban szól. Más sound, de nem jobb. És nagyon meg kell dícsérjem a szegedi srácot, aki ezt kikeverte. Vári Gábort a Black Hole Sound stúdióból.

Rockbook: - Esetleg még valami, amit nem kérdeztem meg, de fontosnak gondoltok?

M.M.: – Egy fontos dolgot el kéne, hogy mondjunk. A legújabb Nevergreen CD a Vendetta a zenekar 20 éves fennállására jött ki, de a 20 éves jubileum megünneplése eredetileg a Metalwar fesztiválra volt tervezve, de tudjuk milyen szomorú dolog történt. Ezért még nem tudjuk pontosan hol, de őszre lesz szervezve egy jó két órás koncert, ahol az eddigi munkásságunk retroperspektíváját be fogjuk mutatni, és a Nevergreen 20 éves jubileumát.

Rockbook: - Esetleg erről lesz valami felvétel?

M.M.: – Gondolkodunk rajta. A kiadótól függ. Ők viszont nagyon sokat tesznek a Nevergreen érdekében, igy elképzelhető. Jó lenne!

Rockbook: - Köszi a készséges válaszokat!

Minden naprakész információt a Nevergreen zenekarról megtalálhattok a itt, a Nevergreen Facebook oldalán.

 



vtb
Címkék: 
Nevergreen