Bejelentkezés

x
Search & Filters

„A NYHC keresztapái” – Roger Miret & Jon Wiederhorn: Lázadásom könyvajánló

Roger Miret egy igaz élő legenda, zenekara az Agnostic Front pedig a hardcore-punk és metal szcéna egyik legmeghatározóbb együttese. A Lower East Side-on született srácok nem ma kezdték az ipart, 1980-as megalakulásuk óta számtalan (a műfaj szerelmeseinek már klasszikusnak számító) kiadvánnyal büszkélkedhetnek, hatásuk az egyetemes hardcore, metal és punk körökben tagadhatatlan. Miret (énekes-frontember) ’83-as csatlakozása után indult csak be igazán a gépezet, mely mellé egy olyan féktelenül vad és roppant veszélyes életstílus „dukált” melyet csak filmekben látni. 2017-ben Jon Wiederhorn újságírónak köszönhetően és Miret önzetlen segítségével egy olyan önéletrajzi ihletésű, valós eseményeken alapuló könyvet sikerült letenniük az asztalra, ami a párját ritkítja. A Lázadásom, Agnostic Front, jellemszilárdság, bátorság című autobiográfia kegyetlen részletességgel mutatja be az AF énekes életútját a fájdalmas gyermekkori traumákon keresztül, a véres utcaharcokon át, a diy-turnézás-lemezkiadás szépségéig, a lehető legőszintébb és sokszor felkavaróan fájdalmas módon. Ha valakire azt lehet mondani, hogy nagy túlélő, akkor Roger Miret biztosan az, és ezt mindenféle túlzás nélkül állítom.
 
Agnostic Front
 
Most pedig 2020-ban járunk: Dudich Ákos rock and roll újságírónak és a Konkrét Könyvek kiadójának hála, végre magyarul is olvashatjuk a fent említett műremeket, hatalmas köszönet jár érte. Rég olvastam ennyire lebilincselő írást, ennyire magával ragadó történetet, olyan sodrása van a könyvnek, hogy ha egyszer beleolvasol, nem tudod letenni. Én is csak akkor raktam le, amikor már annyira sok volt az infó, hogy nem tudtam feldolgozni, márpedig ebben a könyvben nem 1-2 dolog történik, hanem minimum vagy 100! A rendkívül változatos storyline remekül követhető, kiválóan megírt nyelvtani felépítéssel rendelkezik (bár az angol verziót nem olvastam) meg merem kockáztatni ez az eddigi legjobb fordításuk lehet. Néhol annyira brutálisan filmszerű az esemény, hogy az olvasó szinte képes odaképzelni magát egy véres gang-háború közepére, kezére csavarva a hintalánc (ami előzőleg még övként funkcionált) és már ömlik is szét az ultra-agresszió. Pár csont eltört, pár fog kirepült ilyenkor az biztos. És a súlyosabb dolgokat még nem is említettem…
 
Amellett, hogy New York-ban felnőni a 80-90-es években nem lehetett egy leányálom, betekintést nyerünk Miret abúzussal teli gyermekkorába, az utcaharcokba, az első szerelembeesésbe, a droghasználat viszontagságaiba, az első találkozására a zenével, és ami a legfontosabb, hogy honnan is indult ki ez az egész, mely az évek során igazi mozgalommá nőtte ki magát. A kőkemény életkörülmények ellenére is sikerült mindig felülkerekedniük, a pozitív hozzáállásuknak köszönhetően, melyben fontos szerepe volt a családnak és a baráti becsületességnek, még akkor is, ha épp egy foglalt ház fűtetlen padlóján aludtak egy matracon, vagy fürödték épp valamelyik tűzoltó csap vízsugarában télen. Tudom, hogy furán hangozhat ez ebben a kontextusban, de elég csak pár fejezetet elolvasni és máris érthetővé válik minden. Elég csak random felütni a könyvet valahol (én így tettem, amikor megkaptam) majd pár sor elolvasása után már érezni azt a miliőt, azt a jellegzetes feeling-et ami ezt a 30+ évet szinte tökéletesen definiálta.
 
 
Nem akarok minden story-t elárulni és őszintén bevallom nem is lehet, mivel annyira sűrű és izgalmas írás a Lázadásom, hogy csak úgy érdemes vele foglalkozni, ha fogod és elolvasod. Dírr! Sokszor gondoltam arra, hogy milyen lenne ezt egy filmben megvalósítani, de aztán gyorsan elvetettem az ötletet, ugyanis kevés olyan színészt lehetne találni, aki hitelesen elő tudná adni Roger Miret, Vinnie Stigma, Raybeez vagy éppen Billy Psycho karakteres alakját. Gyakorlatilag nincs ilyen, de szerencsére van egy könyvünk, úgyhogy aki már régóta figyelemmel követi illetve szereti az Agnostic Front és a NYHC bandáinak zenéjét, annak bátran ajánlom-e könyvet, ugyanis ennél őszintébb sztorit mely egyben precíz korlenyomat is, nehezen fog találni.
 
A Lázadásom, Agnostic Front… olyan hiánypótló mű, mely élethűen adja vissza a 80-as és 90-es évek New York-jának hardcore-punk életérzését, a későbbi crossover szcéna zabolátlan hangulatát, a Lower East Side-on való felnövés törékenységét, az alkohol, az angyalpor és a quaalude lázas vízióit, a vér és az izzadtság szagát, a barátság szentségét, a megismételhetetlen attitűdöt és a műfaji elkötelezettséget, mely Roger Miret szemein keresztül tárul elénk.
 
Roger Miret és Dudich Ákos
 
A Lázadásom… a többi Ákos (és a Konkrét Könyvek) által publikált kiadványokhoz hasonlóan, ismét rajongói támogatások segítségével jött létre, ezért óriási respekt mindenkinek. A vásárláshoz klikk ide!
 
Al Jourgensen Elveszett Evangéliuma mellett, ez a másik kedvencem.
 
Dudich Ákos honlapja itt elérhető
 
 
Lupus Canis