Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nyolc egyszerű, mégis hatásos lemezborító neves zenekaroktól



Annak ellenére, hogy egy albumnál értelemszerűen a zene a legfontosabb, a borító sem elhanyagolható tényező. Egy rossz borító könnyen elveheti az érdeklődők kedvét, egy jól sikerült darab azonban olyanok figyelmét is felelkeltheti, akik egyébként nem is érdeklődtek volna a lemez iránt. Ehhez pedig nem is feltétlenül kellenek bonyolult minták és képek - gyakran épp az egyszerűség lehet igazán vonzó, ahogy azt az alábbi nyolc borító is bizonyítja.
 
Avenged Sevenfold - Avenged Sevenfold: A zenekar 2007-es debütáló albuma sokak szerint a mai napig a legjobb lemezük, a borítója pedig egyszerű, lényegretörő, mégis figyelemfelkeltő: csupán a banda logójának számító Deathbat és a szókimondó szövegekre figyelmeztető felirat látható rajta fehér háttér előtt.
 
 
 
Metallica - Metallica (Fekete Album): A Metallica 1991-es kiadványa, amelyet általában csak Fekete Albumként emlegetnek, épp a borítójáról kapta ezt a becenevét: a zenekar neve és egy tekergő szürke kígyó látható az egyébként teljesen fekete képen.
 
 
 
Weezer - Weezer (Kék Album): A Weezer már négy olyan albumot is kiadott, amelynek címe egyszerűen csak a zenekar neve, de a legjobb borítója talán a debütáló lemeznek van, amelyet Kék Albumként is emlegetnek. A képen a négy zenész látható kék háttér előtt és a fotó érdekessége, hogy Matt Sharp fejét egy másik képről vágták át a testére, mert nem tetszett neki, ahogy az eredeti fotón nézett.
 
 
 
Queens of the Stone Age - Songs for the Deaf: Ennek az albumnak kétféle borítója is van, ráadásul mindkettő egyszerű és zseniális. A CD borítója piros, a zenekar neve és a lemez címe mellett pedig egy örödgszigony látható rajta. A bakelit borítója pedig fekete és mindössze egy nagy piros Q került rá, amelynek szára egy spermából áll.
 
 
 
 
Johnny Cash - American IV: The Man Comes Around: Johnny Cash meglehetősen termékeny előadó volt, az American IV: The Man Comes Around a 87. albuma a sorban és elsősorban feldolgozások hallhatók rajta. A borító pedig egyszerű, ugyanakkor stílusos: a Cash felirat alatt a zenész fekete-fehér fotóját láthatjuk.
 
 
 
Black Sabbath - Master of Reality: Ezt a borítót teljesen kitölti a lényeg, vagyis a zenekar neve és az album címe. A felirat Hugh Gilmour munkája, aki több borítótervvel is előállt, de csak apró eltérések voltak ezek között. A Sabbath nevét azóta is általában a Master of Reality borítóján látható betűtípussal írják ki.
 
 
 
Pink Floyd - Dark Side Of The Moon: A Hipnosis nevű tervezőcsoport és George Hardie készítette el minden idők talán legismertebb borítóját, amelyen egy prizma látható, ami a szivárvány színeire töri meg a fényt. Egyes változatokon még a zenekar neve és az album címe sem szerepel.
 
 
 
The Beatles - The Beatles: Egy olyan időszakban, amikor mindenki azon versengett, hogy minél látványosabb és nagyobb szabású ötletekkel próbálja felkelteni a hallgatók figyelmét, a Beatles a lehetú legminimalistábbra vette a figurát: egy sima fehér háttér, amelynek valamivel a közepe alatt a zenekar neve olvasható Helvetica betűtípussal, a jobb alsó sarokban pedig az adott példány sorszáma szerepel. A 0000001-es darab Ringo Starr-é volt, de 2015-ben eladta 790 ezer dollárért (221 millió forint).