Bejelentkezés

x
Search & Filters

Október elején érkezik az USEME új albuma - interjú Csongor Bálinttal



A USEME háza táján sosincs megállás, nemrég előrukkoltak egy új dallal, elindították hivatalos rajongói csoportjukat, most pedig éppen a Nagy-Szín-Pad! elődöntője vár rájuk. Többek között ezekről kérdeztük Csongor Bálintot.
 
Rockbook: Egy korábbi Rockbook interjúban Szalkai Tibi azt mondta, hogy a harmadik lemez is már félig-meddig készen van. Azóta mi a helyzet? A harmadik albumot mikor hallhatja a nagyérdemű?
 
Csongor Bálint: Már javában zajlanak a kreatív munkálatok, és a késznek ítélt dalokat rendszerint rögzítjük is rögvest. Október elején mindenképpen megjelenik az anyag, de addig is csöpögtetünk, szivárogtatunk. smiley 2-3 dal és egy videó biztosan napvilágot lát még addig.
 
Rockbook: Van valamilyen tematika, ami köré épül majd az új anyag?
 
Cs.B.: Mivel eddig még csak egyetlen szöveggel készültem el, leszámítva a nemrég megjelent Amit érdemelsz című dalt, amit viszont Molnár Tomi barátom jegyzett, még nehéz lenne megmondani. Nem terveztem előre. Az ember csak ír, és ír, aztán a végén valami felsőbb hatalom rendszerint ad egy keretet az egész lemeznek. smiley
 
Rockbook: Márciusban jelent meg az Amit érdemelsz című dalotok, ami mondanivalójában és zeneileg is kellően súlyos. Hogy érzitek, a dal célba talált a hallgatóknál?
 
Cs.B.: A kommentek, és személyes visszajezések alapján abszolút! Viszont élőben még nem debütált a dal, mivel ezt a május 10-ei Nagy-Szín-Pad!-os bulira tartogattuk. Ott majd kiderül! 
 
 
Rockbook: Ezt a súlyt érezhetjük majd a többi dalon is?
 
Cs.B.: Az eddigi anyagok alapján lesz egy két kifejezetten súlyos tétel, de nagy hangsúlyt fektetünk természetesen a fülledt romantikára is. smiley Lesz pl. egy akusztikus nóta a lemezen. Törekszünk arra, ahogy az eddigi kiadványokon is, hogy balanszban legyen az erő és a kifinomultság, hiszen éppen ez adja a zenekar eklektikus stílusát.
 
Rockbook: Túl két albumon, rengeteg koncerten, a hátatok mögött egy egyre növekvő rajongótáborral, elárulod, mi a USEME különleges esszenciája, ami ilyen jól hajt titeket előre?
 
Cs.B.: Elsősorban a kölcsönhatás a zenekartagok között mind zeneileg, mind pedig emberileg. Tudjuk, milyen kirakóst szeretnénk összeállítani, és az egyes darabok rendre ott lapulnak valamelyikőnk zsebében. Ezen felül nagyon fontos elem a zenekar kirobbanó színpadi jelenléte. Amit nem utolsósorban a közönség hihetetlen energiaáradata hajt.
 
Rockbook: Már nem vagytok éppen zöldfülűek a zeneszakmában. Ez könnyíti bármiben is a közös munkát, vagy ugyanannyi kihívással néztek szembe, mint kezdő zenészekként?
 
Cs.B.: Nagyon megkönnyíti. Már tudjuk, mit várhatunk el egymástól és magunktól. És könnyen egymásra hangolódunk. De ugyanazzal az izgalommal és lelkesedéssel ülünk be a próbaterembe számot írni, vagy megyünk fel a színpadra, mint mikor elkezdtünk zenélni, ez nem változik! 
 
Rockbook: Számos neves, zeneileg más-más műfajt képviselő előadóval léptetek már fel. Ez mekkora hatással van rátok?
 
Cs.B.: Bármilyen régen is van az ember egy adott szakmában, mindig tud, sőt kell is hogy újat tanuljon, mert minden apró dolog értékes, ami előrébb viszi a produkciót. Éppen ezért az összes turnén nyitott szemmel és füllel közlekedtünk.
 
 
Rockbook: Hamarosan megmérkőztök egy rangos hazai versenyen, a Nagy-Szín-Pad!-on, aminek különlegessége az, hogy csak meghívásos alapon lehet bekerülni. Mit vártok a versenytől?
 
Cs.B.: Ez egy óriási lehetőség a zenekarnak, és már azt is hatalmas sikerként könyveljük el, hogy bejutottunk a legjobb nyolc közé. Ráadásul profilba vág a verseny, mivel egy egész estés élő koncertet kell adni, ami a zenekar talán legerősebb oldala. További infók itt!
 
Rockbook: Nyakunkon van már az AWS-sel közös Budapest Parkos buli is. Ott számíthatunk majd valami meglepire?
 
Cs.B.: Szinte biztos, hogy ott is elhangzik majd egy új dal. De sajnos többet egyelőre még nem árulhatok el. smiley (Facebook esemény itt!)
 
Rockbook: Végezetül pedig: Jelenleg melyik dalotok tükrözi legjobban a zenekart?
 
Cs.B.: Erre csak szubijektív választ tudok adni. smiley Számomra az Ez a mi portrénk, és a Szélesvásznú ég.
 
Rockbook: Köszönjük az interjút!
 
 
Cetti
 
Fotók: Koósz Milán