Bejelentkezés

x
Search & Filters

Önpusztítás kontra egészséges élet a rockzene világában

A rocksztárság sokak számára egyet jelent az önpusztítással, a túlzásba vitt alkohol- és kábítószer-fogyasztással, valamint a rendszertelen életmóddal. Néhány évtizeddel ezelőtt ez különösen igaz volt: gondoljunk csak Ozzy Osbourne-ra, aki azt állítja, hogy egyáltalán nem emlékszik a 80-as évekre, de említhetnénk a Mötley Crüe-t is, hiszen a csapat több őrült turnén is részt vett – például a Sötétség Hercegével is – Nikki Sixx pedig egy alkalommal néhány percig a klinikai halál állapotában volt, amelyből csak egy adrenalininjekcióval tudták visszahozni. A basszusgitáros tehát szerencsésen megúszta a haláltáncot, de nem mindenkinek volt ekkora mázlija: az AC/DC ikonikus frontembere, Bon Scott belehalt az önpusztításba, de Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrison, Brian Jones és Amy Winehouse 27 évesen bekövetkezett halálában is szerepe volt a káros szenvedélyeknek.
 
 
A legtöbb zenekarnak bőven akadnak őrült turnés sztorijai, és az is köztudott, hogy sok előadó drogokkal és alkohollal pörgeti fel magát, vagy éppen lazít le a koncertek után. A sűrű turnés menetrend szintén nem segít: a kisebb bandák gyakran szinte szünet nélkül nyomnak le egy egész turnét, de a nagyobb zenekarok is csak 1-2 „szabadnapot” iktathatnak be néhány koncert közé, ezért könnyen a zenészek bioritmusa könnyen felborulhat, a napjaik pedig rendszertelenné válhatnak, ami miatt jellemzően egészségtelen ételeket fogyasztanak és gyakran nem is a megfelelő időpontokban. Az elmúlt években azonban egyre több zenésztől hallhattuk, hogy ilyenkor is odafigyel arra, hogy tartsa a megszokott napi rutinját, és a lehetőségekhez mérten ugyanúgy eddzen és táplálkozzon, mintha otthon lenne. Ezt a csoportot erősíti például az Arch Enemy énekesnője, Alissa White-Gluz, Lenny Kravitz, Phil Collen (Def Leppard) és Bruce Springsteen is, és már egyébként sem számít ritkaságnak, hogy egy rockzenész ügyel arra, hogy jó formában legyen, egészséges életmódot folytasson, esetleg áttérjen a vegetáriánus vagy a vegán étrendre, és a Cibdolhoz hasonló természetes alapú vitaminokat és táplálékkiegészítőket használjon, ahogy azt például a Hollywood Undead énekes-basszusgitárosa, Johnny 3 Tears is teszi.
 
Phil Collen (Def Leppard)
 
Idén persze a koronavírus alaposan felülírta az előadók terveit, mivel mindenkinek sorra kellett átszerveznie és lemondania a koncertjeit, de a közösségi oldalakon több népszerű zenésztől is láthattunk olyan posztokat, amelyek ez egészséges táplálkozást vagy éppen a mozgást népszerűsítették: a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea például hegyet mászott a barátaival, Alice Cooper pedig golfozással indította a napjait.
 
Alice Cooper