Bejelentkezés

x
Search & Filters

Őrült színpadi produkciók (videók)

A koncertek a zene mellett vizuális élményt is jelentenek és manapság már egyáltalán nem lepődünk meg, hogy a kisebb színpadok is tele vannak pirotechnikával vagy őrült kiegészítőkkel. Az Ultimate-Guitar azonban most kilenc olyan előadót gyűjtött össze, akik igazán maradandót alkottak ezen a téren (is) és az egész világ felfigyelt rájuk.
 
- The Who: a zenekar sok mindenben az első volt: ők használtak először basszusszólót mainstream rock kislemezdalban, és őket illették elsőként "a világ leghangosabb bandája" jelzővel. Egy 1967-es eset azonban még magát a zenekart is meglepte, ugyanis Keith Moon nem szólt a többieknek, hogy a szokottnál tízszer több robbanószert tett a dobfelszerelésébe, így szó szerint igencsak nagyot szólt, amikor a zenészek összetörték a hangszereieket, Pete Townshend pedig maradandó halláskárosodást szenvedett az egyik fülére.
 
 
 
- Iggy Pop: a punk rock keresztapja rengeteg őrültséget csinált a színpadon és azon kívül is: gyakran összevagdosta magát a koncerteken, előszeretettel lóbálta a péniszét és minden koncertjén arra törekedett, hogy felülmúlja előző akcióját. John Lydon és Mick Jones állítólag akkor döntöttek úgy, hogy megalapítják a Sex Pistols-t, amikor Iggy egyik koncertjén azt látták, hogy az énekes széttör egy üveg mogyoróvajat, bekeni vele magát, a szilánkokat pedig szétszórja a közönségben.
 
 
 
- Ritchie Blackmore: Blackmore kétségkívül igazi zseni, de meglehetősen nehéz természetű ember is: többször megesett, hogy a színpadon összetörte saját és zenésztársai hangszerét, egy alkalommal pedig egy operatőrre is rátámadt. Legemlékezetesebb mutatványa azonban talán az 1974-es California Jam-en volt, amikor az egyik szólója közben több gitárt és erősítőt is lenullázott.
 
 
 
- Trent Reznor: Reznor (és szerzőtársa, Atticus Ross) manapság már elsősorban kiváló filmzenéiről ismert, de a 90-es években ő is számtalan őrültséget csinált a Nine Inch Nails frontembereként, például gitárokat tört össze és sárban hemperegve bunyózott a zenésztársaival.
 
 
 
- Marilyn Manson: Manson épp az imént említett Reznor-tól leste el az őrület alapjait, amit aztán megfűszerezett egy nagy adag droggal és alkohollal, hogy biztos legyen a hatás. Az extravagáns énekes rendszeresen komoly károkat tett a színpadban, a zenésztársaiban (főleg Twiggy Ramirez-ben) és saját magában is.
 
 
 
- Tallah: a Tallah egy fiatal banda, amire sokan azért kapták fel a fejüket, mert Mike Portnoy fia, Max játszik benne. A legőrültebb momentum azonban nem hozzá, hanem az énekeshez, Justin Bonitz-hoz kapcsolódik, akit rendőrök vittek el a zenekar egyik koncertjéről.
 
 
 
- The Dillinger Escape Plan: a banda már visszavonult, és bár a rajongóknak bizonyára hiányoznak, elmondhatjuk, hogy még pont időben hagyták abba, mielőtt valamelyik tag igazán komoly sérülést szerzett volna, ugyanis a zenekar koncertjein megszokott volt, hogy néhány zenész a plafonról lelógva játszik, Greg pedig tüzet nyel, szétveri magát egy mikrofonnal, vagy éppen őrülten magasról ugrik be a közönségbe.
 
 
 
- Slipknot: a Slipknot neve sokaknak egyet jelent az őrülettel, és egyáltalán nem ok nélkül: a zenekar ugyan mára némileg lehiggadt, de annak idején megszokott volt, hogy a tagok felgyújtották egymást a színpadon vagy veszélyes stage divingot mutattak be. Érdemes még megemlíteni azt az esetet is, amikor Clown talált egy döglött varjút, betette egy befőttes üvegbe és minden koncerten kirakta a színpadra. Miután a tetem idővel szinte folyékony állagúra rohadt össze, Clown egyszerűen beöntötte a rajongók közé.
 
 
 
- GG Allin: Allin maga volt a megtestesült punk, aki mellett még Iggy Pop is csak visszafogott úriembernek tűnt. GG rendszeresen pucérra vetkőzött a koncertjein, összeverekedett a közönséggel és saját magával, a színpadra szart vagy éppen szexuálisan zaklatott nőket és férfiakat egyaránt. Ezek után szinte meglepő, hogy végül nem ezek valamelyike, hanem túladagolás okozta a halálát.