Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ős-P. Box interjú Varga Miklóssal és Szabó Istvánnal - Június 24-én koncert a Barba Negrában a Lord társaságábanJúnius 24-én, a Barba Negra színpadán rock legendákkal találkozhat a nagyérdemű. Ez az állítás bátran vállalható, hiszen az idén 50 esztendős Lord zenekar, aki bizony budapesti otthonuknak tekintheti a Barba Negrát, nem kisebb névvel, mint a Varga Miklóssal színpadra lépő Ős-P. Boxal osztja meg a budapesti színpadot. A koncert apropóján kérdeztük Varga Miklóst, és Szabó Istvánt. Kíváncsiak voltunk természetesen a múltra is, de az esetleges tervekről sem féltünk kérdezni.
 
Rockbook: Ikonikus a P. Box név. Nektek mit jelent Pandora szelencéje?
 
Varga Miklós: Nekem pályafutásom első olyan jelentős zenekara, amivel a nagy nyilvánosság előtt megjelentem, s amellyel lemezek jelenhettek meg.
 
Úgy emlékszem, hogy az (Einstein becenevű) technikus srác, mondta, hogy Pandora’s Boxnak azaz P. Boxnak fogják hívni az alakuló zenekart. Értettem, hogy egy induló bandának nem könnyű és előnyös olyan nevet választani, amely utal az alapítók zenei előéletére, de az érzés, hogy ennek az összetéveszthetőségnek lesznek még árny oldalai, már akkor belém költözött. Nem is lett másként, negyven évig magyarázhattam, hogy melyik híres „P” zenekarban játszottam én – vette át a szót Szabó István. Jól ment a zeneírás. Sáfár Öcsi és Samu is lubickolt, már az első kislemezen emblematikus darabok születtek. A Bolond, Halálkatlan, és ahogy Miki is mondta fürödtünk a közönség szeretetében. Megnyertük a csatát, gyökeret eresztett a P.Box név, és olyan pályát írt le, amelyről csak álmodoztunk.
 
Varga Miklós
 
Rockbook: Korszakalkotó zenekar voltatok, zseniális pályatársakkal. Milyen érzés arra visszagondolni évtizedekkel később, hogy generációk nőttek fel a dalaitokon?
 
V.M.: Mindannyian szerettünk zenélni, az egész magyar hard-rock időszaknak az alapjait építettük. Ezt persze akkor nem pontosan tudtuk. Egyszerűen dalokat írtunk, koncerteztünk, fürödhettünk a közönség szeretetében. Összegezve nem is adható más válasz, mint az, hogy remek érzés most ezekre az időkre visszatekinteni. Ezt már senki nem veheti el tőlünk.
 
Szabó István: A dalok ugye önálló életet élnek, feljátszod, és ezzel elengedted a kezét, hogy megmarad-e, az azon múlik, hogy amit bele tettél gondolat, zene, szöveg, személyiség, és ezernyi más dolog, mennyire rezonál az akkori közönséggel, és maradt e mondanivalója a további korok számára is. Nagy boldogság mindegyikünk számára, hogy ilyen „időtlen” sikert arattak dalaink. Azért külön hálás vagyok a sorsnak, hogy számos zenekar műsorán több P. Box szerzemény is megtalálható.
 
Rockbook: Miklós csak egy ideig volt a P. Box tagja. Ez mennyiben befolyásolja egy zenekar, ez esetben a P. Boxról kialakult teljes képet?
 
Sz. I.: Ahogy a történelem mutatja is -vette magához a szót Miklós-, a zenekar sokszor átalakult, több tagcserén esett át. Minden P.Box időszaknak megvolt a maga jelentősége és a róla kialakult kép, ami a tagcserékkel folyamatosan változott. Igazából egyik sem lenne teljes a másik nélkül.
 
Bencsik Samuék három nagylemezre kaptak lehetőséget és az első P. Box című nagylemez megjelenése után szinte azonnal elkezdtük a második anyagának összeállítását. Ezen folyamatok közben Miki jelezte, hogy felkérést kapott egy nemzetközi projektben való közreműködésre. 1982-ben, Svédországban felénekelni egy nagylemezt, azért nem volt kis dolog. A válás oka egy fénykép megjelenése volt, ami nem a Mikin múlott. Abban az időben a zenekar főhőse nem mutatkozhatott más zenekarban. Más világ volt. Ott álltunk énekes nélkül. 
 
A Dinamit zenekar már egy jó ideje felbomlott és Vikidál Gyula, Krízis című musicalben, és különböző zenekarokban lépet fel vendégként. Szinte magától értetődő volt, hogy ő lesz a megoldás. Így a második, Kő Kövön című nagylemez munkálatai már Gyulával folytatódtak. 
 
Az első nagylemez dalai elég eklektikusra sikerültek mivel közösen meghatározott cél volt az eltávolodás a P. Mobil stílusától. Ezt jól szolgálta Miki hangi adottsága, fiatalsága, intellektuális- és egyben szertelen személyisége. Gyula (Pitkin), már a magyar rock élet ikonikus alakja volt, amikor elfogadta Samu és Cserháti István felkérését. Volt is a zenekarban egy kis aggodalom, hogy vajon milyen lesz az együttműködés, de mint utóbb kiderült a vártnál zökkenő mentesebben alakultak a dolgok. Viták persze azért adódtak, de megmaradt a törekvés a dallamosságra és az összetettebb harmóniai struktúrákra. Ez a szikárabb megszólalás biztosította a Kő Kövön lemez máig tartó sikerét.
 
 
Rockbook: Maga a név, a múlt megérdemelt volna egy igazi nagy ünneplést. Ezt nem hiányoljátok?
 
V.M.: Sajnos a zenekar két alapító, egyben meghatározó tagja – Bencsik Samu és Cserháti Pityi - már nincs az élők sorában, ezért alapvetően nélkülük én nem látom sok értelmét egy igazi, nagy ünneplésnek. Az egyfajta megemlékezés lehetne, de hiányukban nem lehetséges méltó ünnepről beszélni.
 
Rockbook: Kik jelentik ma az Ős-P. Boxot? 
 
Sz.I.: A zenekarban Varga Miklós énekel, Sáfár József basszus gitáron játszik, Szabó István dobol. Juhász Bertalan billentyűs hangszereken, Sasvári Ferenc gitáron, Radovics László énekével erősíti a csapatot.
 
Rockbook: A teljes P. Box repertoárból merít a koncertprogram?
 
V. M.: A P. Box első és második lemezéről választottuk ki a június 24-i koncert anyagát. Így sem volt könnyű betartani a rendelkezésünkre álló időkeretet.
 
 
Rockbook: Van-e szándék ezzel a felállással új dalok megírására?
 
Sz.I.: A kérdés eldöntésében a közönségnek jelentős szerepe lesz, a választ hagyjuk a koncert utánra.
 
Rockbook: Június 24-én az idén 50 esztendős Lord társaságában léptek színpadra. Mire számíthat tőletek a közönség?
 
Sz.I.: Egy nosztalgiával és érzelmekkel átitatott utazásra. Olyan klasszikusokkal készülünk, amiket minden, magyar rockzenét szerető ismer. Most nincs is értelme dalcímeket sorolni, bízzuk az olvasóra, hogy miket hallana tőlünk szívesen.
 
Lord - Ős-P. Box Varga Miklóssal
2022.06.24.
Barba Negra
Kapunyitás: 18.00
 
Menetrend:
 
18.00 kapunyitás
19.00 Ős-P. Box
20.30 Lord
 
Jegyárak:
 
4999 Ft - 06.23-ig
5999 Ft - koncert napján, a helyszínen
 
 
 
BP