Bejelentkezés

x
Search & Filters

Öt legendás banda, amelyben rengeteg zenész megfordult

Kevés olyan zenekar van, amelynek felállása nem változik az évek, évtizedek során, de azért az sem megszokott, hogy 20-nál, vagy akár 40-nél is több zenészt forduljon meg egy bandában. Az Ultimate-Guitar legújabb listáján azonban öt olyan együttes szerepel, amelyben sokszor jöttek-mentek a tagok, a csapat népszerűsége viszont nem változott.
 
- Iron Maiden: bár az Iron Maiden felállása hosszú évek óta stabil, összesen 23-an játszottak a bandában. A legmeghatározóbb változások az énekes poszton történtek, ahol Bruce Dickinson-on kívül Blaze Bayley és Paul DiAnno is megfordult, illetve az is kulcsfontosságú döntésnek bizonyult, hogy Janick Gerns 1990-ben csatlakozott a bandához. A legtöbb változás azonban a kezdeti időszakban történt: nyolc gitáros, három dobos, két énekes és egy billentyűs is megfordult a csapatban az első album megjelenése előtt.
 
 
 
- Guns N' Roses: az Iron Maiden-hez hasonlóan a Guns N' Roses-ban is 23-an fordultak meg összesen, a többség azonban valószínűleg csak a klasszikus felállás tagjainak távozására emlékszik. Egy időben úgy tűnt, a zenekar már inkább Axl Rose szólóprojektje, pár éve azonban a rajongók legnagyobb örömére visszatért Slash és Duff McKagan.
 
 
 
- Lynyrd Skynyrd: a Lynyrd Skynyrd esetében sajnos kényszerű változtatásokra is szükség volt, miután a banda énekese, Ronnie Van Zant és gitárosa, Steve Zant 1977-ben elhunyt egy repülőgép-balesetben. A banda ezután tíz évre leállt, a visszatérést követően pedig Ronnie testvére, Johnny Van Zant lett az énekes. A felállás azóta is többször változott, de szerencsére sokkal kevésbé drámai okok miatt. Eddig összesen 27-en fordultak meg a csapatban.
 
 
 
- Black Sabbath: a többség számára a Black Sabbath Tony Iommi-t, Geezer Butler-t, Bill Ward-ot és Ozzy Osbourne-t jelenti, pedig összesen 30-an játszottak a bandában az évek során. A basszusgitáros, az énekes és a dobos poszton is történtek változások, Tony Iommi azonban végig fix pont maradt és a nehezebb időszakokban is biztos kézzel tolta a zenekar szekerét.
 
 
 
- Whitesnake: David Coverdale 1978-ban, a Deep Purple-ből való távozása után alapította a Whitesnake-et és hamar egyértelművé tette, hogy ez az ő projektje és mindenkinek alkalmazkodnia kell hozzá. Ez nem mindenkinek sikerült hosszú távon, így történhetett meg, hogy a banda eddigi 42 éves pályafutása alatt 41-en játszottak benne, köztük olyan nevek, mint Jon Lord, Steve Vai, John Sykes, Cozy Powell, Ian Paice és Doug Aldrich.