Bejelentkezés

x
Search & Filters

Öt ok, amiért az Iron Maiden-nek helye lenne a Rock And Roll Hírességek CsarnokábanSok rajongó nagyon csalódott lett, miután kiderült, hogy az Iron Maiden nem került be idén a Rock And Roll Hírességek Csarnokába, annak ellenére, hogy a banda népszerűsége több mint 45 éve töretlen és megszámlálhatatlanul sok zenekarra volt nagy hatással. Az Ultimate Classic Rock összegyűjtött öt okot, amiért Steve Harriséknek igenis helyük lenne a Csarnokban.
 
- Önerőből értek el mindent és évtizedek óta a csúcson vannak: az Iron Maiden több mint 100 millió albumot adott már el és rendre telt házas arénákban koncertezik világszerte. Egy-egy új albumuk megjelenése mindig eseményszámba megy, az ikonikus kabalájukkal, Eddie-vel ellátott pólók pedig a legkelendőbb zenekaros ruhadarabok közé tartoznak. Mindezt kizárólag saját maguknak és persze fanatikus rajongótáboruknak köszönhetik. Érdekesség, hogy Amerikában mindössze egy daluk került fel a mainstream rock listára: 1983 júliusában a Flight of Icarus a nyolcadik helyig jutott.
 
- Óriási hatással voltak a következő generációkra: többek közt a Metallica, a Slayer és az Anthrax tagjai is a legfontosabb hatásaik közé sorolják a zenekart. Íme néhány nyilatkozat tőlük. Lars Ulrich elárulta, hogy a Maiden inspirálta arra, hogy saját bandát alapítson, Kerry King imádja a korai albumokat, a legnagyobb kedvence pedig a The Number of the Beast, elsősorban Bruce Dickinson zseniális teljesítménye miatt, míg Scott Ian azt írta a könyvében, hogy 1980-1985 között megszállottan rajongott az Iron Maiden-ért és mindenben őket próbálta utánozni, mivel ők voltak a legjobbak.
 
- Sosem kötnek kompromisszumot: a zenekar sosem hagyta, hogy bármi is útját állja a művészi koncepciójuknak és az ötleteik megvalósításának, így bátran írtak 10-14 perces dalokat is, ha a történet éppen azt kívánta meg - gondoljunk csak az Alexander the Great-re vagy a Rime Of The Ancient Mariner-re. Emellett több területen is úttörőknek számítanak: a turnékra gyakran saját repülőgépükkel utaznak, amelynek pilótája a banda frontembere, Bruce Dickinson, illetve az első zenekarok közé tartoztak, akik saját márkás sörrel jelentkeztek, amit azóta már több hasonló ital is követett.
 
- Nem a múltból akarnak megélni: egy több mint 45 éves zenekar már könnyen hátradőlhetne és ülhetne a babérjain, az Iron Maiden-nek azonban eszében sincs ezt tennie: 2016-ban egy The Book Of Souls című dupla albummal jelentkeztek, a lemezbemutató turnén pedig nagyjából az új dalok felét eljátszották, míg az előadók többsége általában csak 1-2 aktuális nótát választ ki, hogy ne kelljen kihagynia egy korábbi kedvencet sem. 
 
- Nem foglalnának asztalt a beiktatáson: az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha az Iron Maiden valamikor bekerül majd a Csarnokba, a zenekar tagjai valószínűleg nem mennek el, így a szervezőknek nem kell az ő fogadásukra költeniük és a nekik szánt asztal is fennmaradna. Bruce Dickinson így nyilatkozott ezzel kapcsolatban pár évvel ezelőtt: "nagyon örülök, hogy nem iktatnak be minket, és remélem, hogy soha nem is fognak. Ha valamikor mégis megtörténik, én biztos nem leszek ott, sőt, még a holttestemet sem tudnák odavinni. A rock 'n' rollnak nem egy Cleveland-i mauzóleumban van a helye. Ez egy élő és lélegző dolog, ami azonnal meghal, ha valaki múzeumi tárgyként kezeli. Égbekiáltó bűn ilyesmit tenni."