Bejelentkezés

x
Search & Filters

Párkapcsolaton belüli erőszakról készített videoklipet a frontcsajos, székesfehérvári Saturday Overnight: 'Törjük át'A Saturday Overnight Kovács Ildikó önvédelmi szakértővel együttműködve a párkapcsolaton belüli erőszakról készített videoklipet. A zenekar és az oktató így kívánja felhívni a fiatalok figyelmét a bántalmazások megelőzésére. Úgy vélik, a zene alkalmas arra, hogy bátorságot és lelki erőt adjon az áldozatoknak, az önvédelmi tudás pedig már a megelőzésben is kulcsfontosságú.
 
Erő, bátorság és önvédelmi tudás
 
Ma Magyarországon minden ötödik nő érintett a párkapcsolaton belüli erőszakban, mely hetente egy halálos áldozatot is követel. A Saturday Overnight és Kovács Ildikó önvédelmi szakértő összefogásával készült Törjük át! című dal és videoklip célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a párkapcsolaton belüli erőszakra és erőt, bátorságot adjanak az érintettek számára a bántalmazói kapcsolatból való kilépéshez.
 
Tóth Dominika, a zenekar fronténekese szerint, aki maga is önvédelmi órákat vesz, a zene az egyik legalkalmasabb eszköz arra, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi problémákra.
 
- Mind a szövegírás, mind pedig a klip forgatása során arra törekedtünk, hogy egyértelműsítsük: mi nők képesek vagyunk arra, hogy áttörjünk minden falat, valamint hogy fájdalmaink, nehézségeink ellenére igenis talpra tudunk állni. – fűzi hozzá az énekesnő. A lelki erő azonban sok esetben kevés, hiszen az önvédelemhez technikai tudás is szükséges. 
 
Én nem leszek áldozat!
 
- A videóklippel azon túl, hogy felhívjuk a figyelmet a párkapcsolaton belüli erőszakra, egyértelmű célunk volt az is, hogy megmutassuk elsősorban a fiatal felnőtteknek, hogy női önvédelmi alapismeretekre bármikor szükségük lehet az életük folyamán – magyarázza Kovács Ildikó hozzátéve: mindenkit csak arra tud buzdítani, hogy egy legalább három hónapos önvédelmi tanfolyam keretében sajátítsa el a legfontosabb technikákat.
 
- Meggyőződésem, hogy ha valaki képes fizikailag megvédeni magát, lelkileg is sokkal erősebbé válik, így képes lesz kilépni a bántalmazó kapcsolatból. Ráadásul kialakul benne egyfajta megelőző látásmód is, hiszen szituációs gyakorlataink segítségével már időben fel fogja ismerni azokat a párkapcsolati helyzeteket, amelyek az esetek túlnyomó többségében már előfutárai a későbbi erőszaknak – fejti ki a szakértő. Kovács Ildikó szerint ugyanis a bántalmazó kapcsolatnak van egy sajátos dinamikája.
 
- Pszichológiai kutatások igazolják, hogy a családon belüli erőszak ciklikus, egyfajta állandó körforgás, melyben a nyugodt, kiegyensúlyozottnak tűnő időszakot a feszültségek növekedése, majd az úgynevezett erőszakkitörés követ - mondja, hozzátéve egy idő után a ciklusok rövidülhetnek, a bántalmazások pedig a mindennapok részévé válhatnak.
 
Íme a klip:
 
 
Mint ismert, a Saturday Overnight székesfehérvári frontcsajos zenekar 2012-ben kezdte pályafutását. 2015-ben jelent meg a bemutatkozó EP-jük, ami a 40% Perfection nevet kapta. Majd rá két éve, 2017-ben megjelent az első nagylemezük is, a Dramatic Break. 2018 tavaszán pedig legutóbbi anyaguk, egy 5 számos EP, az Unrelated. 2018 ősze óta három fős felállásban zenélnek. A zenekar fő irányvonala sokáig a hard rock volt, de az új felállással már kezdenek modern metálos témák felé is kacsintgatni. Jelenleg a következő anyaguk dalain dolgoznak; az új lemezen a Törjük Át! is szerepelni fog.
 
Kovács Ildikó önvédelmi szakértő pedig közel másfél évtizede űz többféle harcművészeti stílust és küzdősportot, nyolc éve pedig speciális, női önvédelmi képzéseket is tart. Évente mintegy 150 előképzettséggel nem rendelkező tanítványt készít fel fizikálisan és mentálisan. A képzésein elsajátított védekező technikákat a résztvevők éles helyzetekben is eredményesen alkalmazzák. Úgy véli: az önvédelem olyan tudás, amelyet mindenkinek el kellene sajátítania.