Bejelentkezés

x
Search & Filters

Pink Floyd: egy rég felvételből érkezett videó a 'Let There Be More Light' dalhoz

Igencsak el vannak kényeztetve a Pink Floyd rajongók mostanában, főleg akik a zenekar korai korszakának szerzeményeit kedvelik leginkább. Ismét megjelent egy videó, most épp a 'Let There Be More Light' című dalukhoz, amely 1968. június 29-én látott napvilágot a zenekar A Saucerful of Secrets című albumán.

 

A dalt, ami egy idegen űrhajóval való találkozásról szól, Roger Waters írta. Az instrumentális bevezető központi része a basszusgitáron játszott ismétlődő dallam. A szakaszok elején Richard Wright visszafogott éneke és Waters suttogása, majd David Gilmour erőteljesebb lezárása hallható. A dal utolsó két percében Gilmour első Pink Floydban előadott gitárszólója kapott helyet. Már itt is felismerhető jellegzetes stílusa: önálló hangokat játszik, a gitár hangját pedig több torzító-berendezésen (például visszhangosítón) küldi át. A dal szövegét különféle sci-fi regények és történelmi személyek, helyszínek ihlették (a Rhull, a mildenhalli katonai bázis, Hereward the Wake és Carter's father). Nick Mason így ír a dalról Inside out című könyvében: "A Let There Be More Lightot részben a cambridge-i maffia egy furcsa figurája a néhai Pip Carter ihlette. Pip, aki Kelet- Angliából származott, és némi cigány vér is csörgedezett az ereiben, az utazásaink során technikusként dolgozott nekünk. Ő volt a világ leghasznavehetetlenebb technikusa(pedig ezért a címért nagy volt a versengés akkoriban)és megvolt az a rettenetes szokása, hogy levette a cipőjét a mikrobuszban." 

 

A dalban hallható „Lucy in the Sky” utalás a Beatles Lucy in the Sky with Diamonds című dalára. A cím (Legyen több világosság) valószínűleg a Bibliában található „Legyen világosság!” (Teremtés könyve 1:3) kitételből ered.