Bejelentkezés

x
Search & Filters

A The Rasmus az új gitárosával avatta fel a Barba Negra Red Stage-et (koncertbeszámoló)



The Rasmus, A Király Halott – Barba Negra Red Stage, 2022.10.17.
 
A The Rasmus viszonylag gyakori vendégnek mondható Magyarországon: csak a közelmúltat tekintve 2018-ban az A38 Hajón, majd egy évvel később a Barba Negrában léptek fel, amelynek most a Red Stage nevű új helyszínét is felavatták. Lauri Ylönen és társai mindig gondoskodnak róla, hogy legyen valami izgalmas a koncertjükben: 2019-ben a rajongók kedvencei mellett eljátszották a teljes Dead Letters albumot, ezúttal pedig Rise című friss lemezükből hoztak egy kis ízelítőt és a banda új gitárosa, Emppu Suhonen is bemutatkozott.
 
Az eredeti tervek szerint az Icon For Hire melegített volna be a közönséget a The Rasmus előtt, akikre nagyon is kíváncsi lettem volna, különösen a kifejezetten jól sikerült új album, a The Reckoning után, Ariel Bloomer-ék azonban menetközben valahogy kiestek a turnéból, így végül A Király Halott kapott lehetőséget, akik ezzel történelmet is írtak, mivel első magyar zenekarként léphettek a Red Stage színpadára. A banda nevét és néhány dalukat már hallottam, élőben azonban még nem volt hozzájuk szerencsém, így kíváncsian vártam a koncertjüket. Venyige Balázsék egy ütős dalcsokrot válogattak össze, amivel megadták a lendületet az este további részéhez. Dallamos, mégis kellően súlyos zenéjük és jól kidolgozott szövegeik pedig a reakciók alapján sokaknál betaláltak, így valószínűleg több új rajongót is szereztek maguknak, akik nagyjából másfél hónap múlva már viszont is láthatják ugyanitt a zenekart, ugyanis december 9-én a Road előtt játszanak majd a Red Stage-ben.
 
A Király Halott
 
Érdekesen és mozgalmasan alakult az elmúlt időszak a The Rasmus számára: a banda alapító gitárosa, Pauli Rantasalmi az év elején személyes okokra hivatkozva kilépett a zenekarból, utódja pedig a már említett Emppu Suhonen lett, aki ezzel a csapat első női tagjává vált, arra azonban talán ennél is többen kapták fel a fejüket, hogy ők képviselték Finnországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon az új lemez első kislemezdalával, a Jezebel-lel. Persze hiába 28 éves már a zenekar és hiába telt el közel 20 év a Dead Letters megjelenése óta, továbbra is ez a nagybetűs album a banda diszkográfiájában, és ezzel ők is pontosan tisztában vannak, ennek megfelelően rögtön a First Day Of My Life, a Guilty és az In My Life hármasával indították be a bulit, aminél ütősebb kezdést aligha lehetne elképzelni egy The Rasmus koncerten.
 
 
Ezerszer elpuffogtatott közhely, hogy egy új tag friss lendületet tud adni az adott zenekarnak, de úgy tűnik, ez esetben ez valóban igaz, Lauri Ylönen, Eero Heinonen és Aki Halaka érezhetően felélénkültek Emppu érkezésével és újult erővel teljesítenek a színpadon, ahol maga a gitároshölgy is erősen fókuszba kerül, mivel játéka mellett stílusának és sok tetoválásának köszönhetően is feltűnő jelenség, és magára vonzza a figyelmet.
 
Ha már az újdonságoknál tartunk, térjünk ki a szeptember végén megjelent albumra is – ami egyébként a zenekar tizedik nagylemeze – amelyről okosan válogatták össze az élőben is bemutatott dalokat: összesen négy szám került be a programba: a Rise, a Fireflies, az eurovíziós Jezebel és a Live and Never Die, ami egyúttal a turné elnevezése is, a friss nótákat pedig ügyesen elrejtették a régebbi dalok között, hogy ne zökkentsék ki túlságosan a közönséget, akik elsősorban azért kimondva, kimondatlanul is a klasszikusokra kíváncsiak.
 
 
Számomra meglepetés volt, hogy egy feldolgozást is előkapott a zenekar, méghozzá Ray Parker Jr. örökzöld slágerét, a Szellemirtók főcímdalát, ami ugyan kicsit kilógott a The Rasmus dalok közül, de egy olyan szám, amivel képtelenség mellélőni, hiszen a közönség garantáltan szívesen üvölti a „ghostbusters” szót akár százszor is, a zenekar pedig láthatóan élvezi, különösen a frontember, aki szinte végigugrálta az egészet. A zenekar azért persze a végére is hagyott néhány kihagyhatatlan közönségkedvencet a Livin’ in a World Without You, a F-F-F-Falling és persze az elmaradhatatlan In The Shadows képében, a ráadásra pedig a Sail Away mellett a Jezebel-t tartogatták, ami máris fontos dal lett a banda számára, mivel sokan ezzel fedezték fel őket maguknak (újra).
 
 
 
Összegezve az estét, kijelenthetjük, hogy nem igazán lehet ráunni a The Rasmus-ra, és bárhogy is alakítják a setlistet, mindig egy emlékezetes koncert kerekedik ki belőle, így már csak az a kérdés, hogy legközelebb vajon mivel rukkolnak elő?
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. First Day Of My Life
02. Guilty
03. In My Life
04. No Fear
05. Paradise
06. Fireflies
07. Rakkauslaulu
08. Time to Burn
09. Live and Never Die
10. Wonderman
11. October & April
12. Still Standing
13. Ghostbusters (Ray Parker Jr. feldolgozás)
14. Rise
15. Immortal
16. Chill
17. Livin' in a World Without You
18. F-F-F-Falling
19. In the Shadows
 
Ráadás:
 
20. Jezebel
21. Sail Away
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Barba Negra, további képekért klikk ide!