Bejelentkezés

x
Search & Filters

Régi-új világ - Fekete Jenő bemutatta 'Sárarany' című albumát az A38 Hajón (koncertbeszámoló)



Hónapokkal ezelőtt terjedni kezdett a hír, hogy a Palermo Boogie Gang, a Muddy Shoes alapítója, a Fekete Jenő trió és a Fekete Jenő-Horváth Misi duó tagja, a Stoned és az EC 70 produkció állandó fellépője, pályafutása új sarokpontjához érkezett: saját albumot készít.
 
A széles szakmai összefogással-segítséggel készült, “Sárarany” címmel kiadott cd-ről, mely végre méltó médiafigyelmet kapott, majd talán más alkalommal, most a pénteki koncertről emlékeznék meg pár sorban.
 
Már májusban, az akkor még beteg Fekete Jenő megsegítésére tartott koncerten láthattuk, mennyi zenész-kolléga tiszteli, szereti Jenőt és munkásságát, első szólóalbumának bemutatóján ez ismét megmutatkozott. 
 
Az estét ef. Zámbó István Dep’art nevű formációja nyitotta. Úgy vélem, maga ef. Zámbó is Jenő barátai-szurkolói közé tartozik, hiszen olyan csapattal vállalta fel az előzenekar nem mindig hálás szerepét, amely más alkalommal főszereplő is lehetne akármelyik magyar klub színpadán. Számomra mindig “elsülnek” a Bizottságból és a Happy Dead Bandből ismert zenei-szövegi poénok, nem csak szellemesek, adnak lehetőséget a gondolkodásra is bőséggel.
 
Őket követően Fekete Jenő hogy úgy mondjam “nagytotállal” kezdte koncertjét: az “Everyday I Have The Blues”-t vagy egy tucat zenész játszotta mellette a színpadon, köztük Voga Viktória énekelt, Nagy Ádám és Pulius Tibor gitáron, Nagy Szabolcs billentyűn, Mezőfi István dobon, Tomor Barna basszusgitáron játszott. A kezdőszám persze üzenet és hitvallás is volt egyben, hiszen Jenő, énekeljen bár George Harrison műsort, jammeljen bár Kiss Tiborral, esetleg Éles Gáborral, attól még elsősorban és legfőképpen bluesman. 
 
 
Bluesman, vagyis több mint énekes, több mint gitáros, több mint zeneszerző, olyan valaki, aki egész életével hitelesíti mindazt, amit a színpadon előad.
 
Ezt azért kell, szerintem legalábbis, leszögezni, mert a “Sárarany” új, magyar nyelvű számai egyáltalán nem mind bluesok. Jenő 55 éves korában 19-re lapot kért tehát, részben mert elkalandozott egy kissé alapműfajától, részben pedig mert nyelvet váltott és elkezdett az angol helyett anyanyelvünkön énekelni. Azt gondolom dicséretes bátorság kellett ehhez a váltáshoz, amit díjazott is a közönség.
 
Először – ám biztos nem utoljára – hallottuk az új album dalait, de a “Régi-új világ”, a “Holvoltholnem”, a címadó “Sárarany” vagy az “Olcsó boogie” máris megtapadhatott hallószerveinkben. 
 
 
Fekete Jenő óriási színpadi rutinnal rendelkező muzsikus, pénteken is kitetszett, mennyire tudja, mi kell a közönségnek: egy pillanatig nem ringatta magát abban az illúzióban, hogy na majd az új album anyaga elviszi az egész bulit. Nem. Pont, amikor az egyelőre még nem ismert dalok érezhető fejtörés elé állították a közönséget, gyorsan elővett néhány darabot a blues óriásaitól. Ebben a részben olyan számok zendültek meg, mint a “Mary Had A Little Lamb” Buddy Guy-tól, akinek eme népszerű dalát többen is feldolgozták az utóbbi évtizedekben, mint például Stevie Ray Vaughan, akinek halálos balesetére pár nappal ezelőtt kellett emlékeznünk. De elhangzott többek között a “The Thrill Is Gone” B.B. Kingtől.
 
Időközben megjárta a színpadot többek mellett Mester Tamás, Pulius Tamás és Ganxsta Zolee, mint a cikk elején utaltam rá a zenészbarátság nem ismer műfaji korlátokat…Gyönyörű volt a Fekete Jenő-Horváth Misi duó rövid felvillanása is.
 
 
Nagyjából minden megelevenedett tehát, ami Fekete Jenő zenei múltját és jövőjét jelenti, a dögös chicagói bluestól a mississippi –blues akusztikus hangzásán át az új albumon hallható, jó értelemben vett slágergyanús, rockos-bluesos dalokig.
 
Azt hiszem Jenő valóban régi-új világot teremtett, amikor ötvözte mindazt, amit életművéből – jelen állás szerint – továbbvinni kíván, és nagyon remélem, hogy ha nem is ekkora fellépőgárdával, de egy állandó kísérő csapattal sok helyen be tudja még mutatni élményszámba menő műsorát.
 
 
Lapzártakor jelent meg Fekete Jenő Facebook-oldalán, hogy a koncert szeptember végén újra bemutatásra kerül.
 
Hogy az egykori néphadseregből vett fogalommal szóljak: szint zenét kedvelőknek ajánlottan kötelező!
 
A koncert setlistje:
 
01. Every Day I Have To Blues (B.B. King)
02. Mary Had A Little Lamb (Buddy Guy)
03. Blues zenész
04. Sárarany
05. Holvoltholnem
06. Thrill Is Gone (B.B. King)
07. Legyen könnyű
08. Táncoló gitárok
09. Régi-új világ
10. Játsszunk jóccakát!
11. Örök tél
12. Fura óra
13. Stormy Monday Blues (T-Bone Walker)
14. Olcsó boogie
15. Kottadal
16. Good Time Roll 
 
 
El Bandi
 
Fotók: Sztudiphoto