Bejelentkezés

x
Search & Filters

Replika - "Ezután már nem akarunk szürke szamár módjára eltűnni a ködben" (interjú)



A debreceni Replika zenekar 3 éve, legutóbbi, „Az Élvezetek Földjén” című albuma óta nem nagyon adott életjelet magáról. A lemez megjelenését követően egy dobos csere, majd egy-két koncert következett, majd szinte egészen mostanáig néma csend övezte a bandát. Egyes hírforrásokon már a banda feloszlásáról is beszéltek. De a zenekar működik! Jó példa erre a 2014. január 10-i visszatérő koncertjük, amit Debrecenben ad a trió. A három éves holtidőről, a zenekar jelenéről, a további tervekről a zenekar mára egyetlen alapító tagját, a gitáros/énekes Csató Petit kérdeztem.

Rockbook: Kezdjük is egy, a zenekar rajongóit talán legjobban érdeklő témával. Mivel töltöttétek az elmúlt 3 évet? A zenekar feloszlásáról is hallani lehetett…


Csató Péter: Ez az időszak mindhármunk számára nagyon jó tanulás volt. Éltünk, miközben a Replika nem működött. Mikor nap, mint nap az az érzésed, hogy az életed lényege ebben a zenekarban van, és az – még ha ideiglenesen is – megszűnik, akkor egy időre úgy tűnhet, mindennek vége. Hasonló lehet ahhoz, mint amikor egy haláleset miatt elveszítesz valakit, és még nem realizálódik, hogyan tovább. A tapasztalat viszont, ami ebből jött, kétségtelenül a hasznunkra vált. Amikor valaki azt gondolja, hogy amit csinál, az a legfontosabb dolog a világon, kétségtelenül a tudatlanságáról árulkodik. Mindhármunk életében léteztek más dolgok is a zenekaron kívül, amik azonban akkor háttérbe szorultak és az elmúlt három évben kellett rendezni azokat. Gergőnek az anyagi helyzete és a családi élete nem volt túl stabil, aztán el is vált a feleségétől és most Ausztriában dolgozik illetve él. Nekem – mint Krisna-tudatú hívőnek – már régóta az a feladatom, hogy segítsem a rám bízottakat a lelki életükben és mellette vezessek egy vegetáriánus éttermet itt, Debrecenben. Mindkettő nagyon felelősségteljes feladat, melyekre kétségtelenül több időt kellett szánnom. Falat volt közülünk egyedül, aki ebben az időszakban egy másik zenekarban próbálkozott, de közben világossá vált számára, hogy az nem az ő útja.

Rockbook: A  pihenős időszakban születtek új dalszövegek esetleg gitártémák, amiket a későbbiekben a zenekari próbákon fel tudtok használni vagy ebben az szakaszban teljesen félre tetted a zenekart?

Csató Péter: Születtek dalszövegek és gitártémák is, de egyik sem olyan, amit a Replika felvállalhatna, hiszen többnyire a bhajana (mantra éneklés) kategóriába tartoznak. A rockzene és a Replika ügyei egyáltalán nem foglalkoztattak ebben az időszakban.

Rockbook: Legutóbbi albumotok után dobos csere történt. Gergő a zenekar honlapján egy hivatalos közleményben tudatta a közönséggel, hogy kilép a bandából és külföldre költözik. Rólad tudjuk, hogy aktív tagja vagy a budapesti Krisna tudatú hívőknek, de mi a helyzet Falattal?

Csató Péter: Ő maradt Debrecenben, és mint boncmester folytatta a munkáját. Közben egy rövid ideig a Chorme RT nevű zenekarban játszott.

Rockbook: Ha már az előző kérdés alkalmával szót ejtettünk róla, Nálad hogy kezdődött a keleti filozófia iránti érdeklődésed?

Csató Péter: Már az anyatejjel ezt szívtam magamba, de nem hogy a keleti filozófia érdekelt, hanem csak egy dolog: Miért születtem meg, mi a dolgom, mit kell megértenem ebben az életemben? További fontos kérdés hogy ki vagyok valójában, honnan jöttem és hová kell mennem? Számos könyvben és közösségben kerestem e kérdésekre választ, de számomra hiteles választ csak a krisnások tudtak adni.

Rockbook: November 10-én a Facebook oldalatokon közöltétek először, hogy 2014. január 10-én jön a visszatérő koncert. Erről a koncertről mit érdemes tudni? Tekinthetjük egy új fejezet kezdetének is?

Csató Péter: E koncertnek a lényege, hogy újra találkozzunk a közönségünkkel. Nem szerencsés, hogy túl hírtelen hagytuk abba a koncertezést, és ez mind a közönségünkben, mind bennünk egy űrt hagyott. Bár 2011-ben Az Élvezetek Földjén című lemezünk bemutató turnéjáról távoztunk hírtelen, most nem pont itt folytatjuk, hanem összegzésképpen eljátsszuk a Replika eddigi történetét közel két órában. Egyelőre nem tervezzük a folytatást, bár nem is zárjuk ki azt. Hogy mi történik majd ezután, valójában a közönség és a szakma reakcióján múlik.

 

Replika - Add Meg

 


Rockbook: A zenekar karácsonyi ajándékaként a Facebook oldalatokon egy új dal próbatermi felvételével kedveskedtetek a rajongóknak.  Hogyan kell értelmezni a Replika jelen állapotát? Esetleg 2014-ben új album is várható?

Csató Péter: Ebben az évben biztos nem lesz új album. A jelenlegi állapot csak egy koncert, aminek az eredményeképpen megvizsgáljuk, csinálunk-e valamit a továbbiakban. A facebookos, Áldás és Békesség című dalunk egyébként az utolsó albumunkról maradt le oda nem illő hangulata miatt, de most karácsonyra pont passzolt.

Rockbook: Milyen egyéb terveitek vannak a jövőre nézve, amit feltétlen meg szeretnétek osztani a Replika fanokkal?

Csató Péter: Sok fixet nem mondhatok, de egy biztos, hogy ezután szürke szamár módjára nem akarunk eltűnni a ködben. A közönséggel a kapcsolatot mindenképp tartjuk majd.

Rockbook: Köztudott, hogy a Tankcsapda minden év végén hazai közönség előtt, Debrecenben búcsúzik a rajongóitól. Ezúttal téged is felkértek, hogy játssz el velük pár dalt a Főnix Csarnokban. Mesélnél ennek az apropójáról?

Csató Péter: A srácok még nyáron megkérdezték, hogy mit szólnék egy ilyen vendégszerepléshez, melynek az apropója, hogy 22 évvel ezelőtt, játszottam néhány szólót a Legjobb méreg című alkotásukon. Egyből igent mondtam és hogy már megtörtént az esemény, tudom mondani, hogy nagyon jól éreztem magam, egy felejthetetlen élményben volt részem.

Rockbook: Zeneileg milyen hatások értek az utóbbi években? Mely bandák anyagait hallgattad a legszívesebben?

Csató Péter: Az elmúlt hat-hét évben semmilyen szórakoztató zenét nem hallgattam, legyen az pop-rock-metal. A zene számomra egy önkifejezési forma, olyan mint amikor valaki megtanul írni, aztán leírja ami az elméjében van.

Rockbook: Köszönjük a beszélgetést!

 

Replika - Egyedül nincs esély

 


                                                              
Kanfi Horváth Imre






 

Címkék: 
Replika