Bejelentkezés

x
Search & Filters

Richie Kotzen az A38 Hajón koncertezik szeptember 25-én



Az eddigi életművét összefoglaló, és két új dalt is felvonultató lemezzel tér vissza Budapestre Richie Kotzen, korunk egyik legjobb énekes-gitárosa. Az amerikai előadó 18 szólóalbumáról válogatta össze a legfontosabb momentumokat, és minden bizonnyal ezek közül szemezget majd szeptember 25-én is az A38 Hajó színpadán, a svájci Konincks felvezetése után.

Ha Richie Kotzen gitározik, azt már hallásból könnyen felismerheti az ember. Az énekes-dalszerző ugyanis olyan utánozhatatlan stílusban játszik hangszerén, hogy az rögtön magával ragadja a hallgatót. Ez a virtuóz játékstílus köszön vissza a most megjelent The Essential Richie Kotzen című kiadványon, amely 2 CD-n és 1 DVD-n mutatja be az előadó teljes eddigi karrierjét.

Kotzen hét évesen vett először gitárt a kezébe, és a hangszer a kezdetektől fogva az egyik legfontosabb önkifejező eszközévé vált. Édesanyja Janis Joplin és Jimi Hendrix lemezei ugyanúgy hatottak rá, mint apja Stevie Wonder és Al Green kiadványokat is tartalmazó R&B gyűjteménye, és Richie ezeket az otthoni élményeket összeolvasztva kezdett el zenét írni.

„Az otthonról hozott élmények pontos képet adnak arról, hogy honnan indult a zenei pályafutásom – ismerte el. - Afféle ötvözet volt ez a hagyományos rockzene és a régivonalas soul keverésével, ebből építkeztem a pályámat meghatározó kezdetek alatt, amikor valósággal rabja voltam gitárnak: szinte sosem raktam le, még az ágyban is azzal aludtam.”

 


Az első zenekarokkal eltöltött pennsylvaniai évek után Kotzen 18 évesen kapta első ajánlatát a Shrapnel Records-tól, és az 1989-ben megjelent debütáló albuma egyből a Guitar World magazin címlapjára juttatta. Az ezt követő Fever Dream és Electric Joy című lemezek tovább növelték a gitáros ismertségét, aki 1991-ben Los Angelesbe költözött, és leszerződött az Interscope Records-hoz. Hamarosan a Kiss, a Faith No More és a Primus mellett szerepelhetett egy filmzenei lemezen, majd a '90-es években számos további szólóalbumot adott ki.

1996-ban a Fender gitárgyártó két új gitártípust nevezett Richie-ről, melyek közül a Telecaster modell máig elérhető és keresett hangszer. 1999-ben a jazz legendaként számon tartott Stanley Clarke-kal kezdett közös munkába, és a Mr. Big-ben is eltöltött pár évet, tovább szélesítve ezzel repertoárját és technikai tudását.

Az évek múlásával Kotzen az Egyesült Államokon kívül is ismertté vált: triójával rendszeresen körbeutazta Európát, Latin-Amerikát és Japánt. Karrierje egyik legnagyobb elismeréseként tartja számon, hogy 2006-ban a Rolling Stones őt választotta japán turnéjuk vendégfellépőjének – sosem látott méretű közönség előtt játszhatott. 2013-ban Mike Portnoy és Billy Sheehan társaságában alapította meg a The Winery Dogs nevű zenekart, melynek első lemezéből egy hét alatt több mint 10.000 példányt adtak el, amivel a Billboard 200-as listájának 27. helyén nyitottak.

A most megjelent lemezre Kotzen személyesen válogatta össze a dalokat 18 szóló lemezéről, azzal a céllal, hogy átfogó, mindenre kitérő, de mégis kompakt összefoglalót kaphassunk munkásságáról. „Valóban sokat változtam az évek alatt, művészként és emberként egyaránt – mondta el. – Éppen ezért gyűjtöttem össze az engem még nem ismerők számára ezt a dalcsokrot, hogy átláthassák pályafutásomat.”

Az ismert tételek mellett akusztikus felvételek, bootleg anyagok és videók, és két új dal is helyet kapott a kiadványon, utóbbiak közül a Walk With Me címűhöz egy videó is készült, ami itt látható:

 


Richie 2015-ben tervezi kiadni következő szólólemezét, addig azonban még számtalan koncert is vár rá: szeptember 25-én Budapesten, az A38 Hajón is újra láthatjuk majd. Vendégzenekarként egy tavaly alakult, ám rendkívül karakteres, és egyben üdítően friss hangzású svájci pszichedelikus blues csapat, a The Konincks játszik.

 


A Livesounds bemutatja: 2014 European Solo Tour
2014. szeptember 25., csütörtök 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Richie Kotzen, The Konincks koncertek
Belépő: 6500 Ft.
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zeneberlangban, a helyszínen és a livesound.hu weboldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.livesound.hu
http://richiekotzen.com/
http://thekonincks.com/

https://www.facebook.com/LiveSoundProd
https://www.facebook.com/events/479782845478118/
 

Címkék: 
Richie Kotzen