Bejelentkezés

x
Search & Filters

Richie Kotzen hozta a kötelezőt a budapesti koncertjén (koncertbeszámoló)

2014. szeptember 25-én ismét Budapestre látogatott a világ egyik legjobb, legegyedibb gitárosaként számon tartott Richie Kotzen, aki az A38 hajón adott koncertet a magyar közönségnek. A Pennsylvania-i gitárzseni a nemrégiben megjelent ”The Essential” válogatás albumát turnéztatja, melyen a legnagyobb slágerei mellett két új dal is helyet foglal.

A csordulásig megtelt hajón a svájci The Konincks indította az estét. Mit is mondhatnék? A fiatal zenekar tagjai igen nagy tehetséggel rendelkeznek, vérprofi módon adták elő a pszichedelikus blues/rock stílusba sorolható zenéjüket. Hozzám nagyon közel áll ez a stílus mégis azt gondolom, nem kimondottan ezen a helyszínen van az ő helyük. Látszott rajtuk, hogy tehetségesek, de az is, hogy nagyon fiatalok és kevés tapasztalattal rendelkeznek. Viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem vallottak szégyent.

A koncert után roham vágtában vásároltunk egy sört majd eldurrantottunk egy cigit és már indultunk is, hogy megtekintsük az itthon egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Richie Kotzen-t. 2009-ben már volt szerencsém részt venni Richie A38-as koncertjén, akkor jóval kevesebben tekintették meg, amit én elsősorban a nemrégiben megalakult, és hatalmas sikert aratott The Winery Dogs-nak tudok be.

A Mike Bennett dobossal és Dylan Wilson basszusgitárossal felálló Kotzen, az egyik új szerzeményével, a ’Warpaint’-tel indította az estét. Ami leginkább elmondható a koncertről, hogy egyszerűen egy olyan káprázat zúdult a magyar közönségre, amihez foghatót még magam sem láttam sehol. Mindenki csodálatra méltóan, csillogó szemmel tekintett fel a színpadon álló 3 kiválóságra, majd a dalok végén, esetleg egy nagyobb momentum után dal közben is megszólalt a taps.

 

A remek nyitódalt, a ’Love is Blind’ és a ’Bad Situation’ követte, melyről nem tudok sokat mondani, azonban az utánuk elhangzó ’Cannibals’ című nótát még sosem hallottam. Richie el is mondta, hogy ez egy új nóta, mely nagy valószínűséggel a következő szóló albumának egyik dala lesz. Nagyon tetszett. Erős basszusalappal és könnyed dallamos refrénnel megáldott, pörgős nóta lett. A budapesti bulit megelőzően megtekintettük néhány koncert setlistjét és kicsit aggódva konstatáltuk, hogy 11-12 számos koncerteket adott a gitárikon, de utána egyből rájöttünk, hogy miért is volt ez így. Említhetnénk például a Fear című dalt, ahol a szám közben egy egészséges versengés indult el a három zenész részéről, és az alapból 4 perces dal egyből 8-10 percesre nőtte ki magát. Ezt ugyancsak megemlíthetjük a ’Help Me’ című funky-sabb dalnál is, hol Richie még a dobok mögé is beült a show kedvéért.  Az egyik kedvencem, a ’Peace Sign’ is felcsendült a koncert felénél, mely egy hatalmas élmény volt, hiszen az amúgy profi zenészek elhagyhatták a kötelező dolgokat és felszabadíthatják bennük rejlő improvizatív szörnyet. Hatalmas zenei egyveleg lett. A koncert végén két klasszikus dalnak számító darab is felcsendült, a show utolsó dala a ’Fooled Again’, mely szintén nagy kedvencem, és a ráadásban pedig Kotzen megtetőzte a zúzást a ’Go Faster’-rel.

 

Egy remek hangulatú, ámulatba ejtő koncerten vehettünk részt, és a legcsodálatosabb dolog az volt számomra, hogy tényleg mindenki egyfajta euforikus állapotban tekintett fel a bődületes technikával játszó Richie Kotzen-re és halálprofi zenészeire. A koncert közben elhangzott, hogy Kotzen már munkálkodik a következő stúdióalbumán. Nagyon remélem, hogy ismét Budapestre látogat és egy újabb kiváló estével kápráztat el minket.

Richie Kotzen @ A38 dallista:

War Paint
Love Is Blind
Bad Situation
Cannibals
Walk With Me
Fear
Doin' What the Devil Says to Do
Peace Sign
Mike Bennett - Dylan Wilson szóló
Help Me
What Is
Fooled Again

Ráadás:

Go Faster

 

Köszönet a Livesound-nak! :)

 

 

 

 

 


Beszámoló: Mocsok

Fényképek: Bubori Tibor

Címkék: 
Richie Kotzen