Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rockfesztivál Budapest I. nap Budapest, Kincsem Park - Koncertbeszámoló



Mindig izgalmas élmény jelen lenni valami új dolog elindulásánál és ez hatványozottan igaz akkor, ha valaki 2017-ben úgy dönt, kétnapos rockfesztivált rendez Budapesten csupa ismert és elismert hazai zenekar részvételével. Ilyen előjelek mellett tehát kíváncsian és nagy elvárásokkal készültem a Rockfesztivál Budapest első, pénteki napjára.

Bár hat előtt pár perccel érkeztem a Kincsem Parkba, a bejáratnál már hallani lehetett az Iskolába jársz jól ismert dallamát és szövegét, és ahogy Vigi később maga is elismerte, még a zenekart is meglepte, hogy kivételesen időben kezdték el a koncertjüket. A helyszín egyébként szerintem nagyon jó választás volt, és az is pozitívum, hogy a számos különféle sör, bor, koktél és pálinka mellett az ételekre is odafigyeltek a szervezők, ami sok rendezvényen sajnos komoly hiányosság, itt viszont rengeteg, főleg magyaros finomság közül lehetett válogatni, igaz, nem lehet azt mondani, hogy kifejezetten olcsók lettek volna.

A Rock Cirkusz nevet viselő kisebb sátor nagyjából meg is telt az Aurora bulijára, amit túlzás nélkül lehetne best of bulinak is nevezni, hiszen olyan klasszikusok követték egymást, mint a Kifacsart citrom, a Robin Hood, a Miért ne lennél?, a 88 telén, a Mások lettek a módszerek, vagy éppen az Előre, kurvák, gengszterek, az pedig elgondolkodtató és esetenként elég szomorú is, hogy némelyik dalszöveg még három évtized távlatából is milyen fájdalmasan aktuális.

 

 

Persze az Aurora a helyenként komolyabb témák ellenére is kiváló hangulatú bulit csapott sok közös énekléssel és a viszonylag korai időpont dacára is sikerült felpörgetniük a közönséget a nagyjából másfél órás koncert alatt. Időközben a Rock Nagysátorban már színpadra lépett a legendás Piramis, így jött a fesztiválokon szokásos „kínlódás”, hogy végigvárja-e az ember az egyik remek zenekar koncertjét és maradjon le a másik remek zenekar bulijának elejéről, vagy az előbbi végét „cserélje le” az utóbbi elejére. Én az előbbi mellett döntöttem, és csak az Aurora után mentem át a Piramisra, akik gyakorlatilag teljes telt ház előtt kísérelték meg azt a lehetetlen feladatot, hogy több mint negyven év összes slágerét belesűrítsék másfél órába. Egy biztos: a zenekar még mindig fantasztikus formában van, Závodi János, Köves Miklós, Gallai Péter és Vörös Gábor hibátlanul muzsikálnak, Nyemcsók János pedig kiválóan énekel, és nagyon élnek a dalok a hangjával.

 

 

Fél kilenc előtt ismét a Rock Cirkusz felé vettem az irányt, ahol a Firkin készült szórakoztatni minket az ír kocsmák világát idéző zenéjével, méghozzá eleinte basszusgitár nélkül, de így is elég lendülettel és hangzással, Andor páratlan hangját pedig már a beállás során is élmény volt hallgatni. A programba befért két Flogging Molly feldolgozás, a Seven Deadly Sins és a Drunken Lullabies, egyébként pedig a zenekar legnagyobb slágerei csendültek fel, többek közt a Hetedhét székely, a Vezet majd a szél, az Igyunk pálinkát, vagy a Finger in the Pie, és bár láthatóan nemcsak Firkin rajongókból állt a közönség, mindenki jól érezte magát és jól pótolta a hangjával Andor kérésére a basszusgitárt, amíg erre szükség volt. A zenekar egyébként október 27-én tartja majd kilencedik születésnapi koncertjét az Akvárium klubban.

A Nagysátor programja sajnos megint rácsúszott a Rock Cirkuszéra, így a Beatrice elejéről lemaradtam, de az évek során sokszor láttam már Feróékat és még sosem okoztak csalódást, ahogy ezúttal sem. A kötelező saját slágerek mellett elhangzott a Fagyi a Bikinitől és a Repül a bálna is a Republictól. A zenekar teljesítményében ezúttal sem lehetett hibát találni, viszont a hangzás kicsit aránytalan volt a nézőtér egyes részein, és ezt többen szóvá is tették, de azért ezzel együtt is maximálisan lehetett élvezni a koncertet.

Mindent összevetve a Rockfesztivál Budapest első napja remekül sikerült, és bár sajnos a Skorpió koncertjét már nem tudtam megvárni, így is négy nagyszerű hangulatú bulit láthattam egy este. Csak így tovább jövőre is!

 

 

Tóth Mátyás