Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Rocksztár minden idők legrosszabb rockzenei témájú filmje?



Húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 4-én mutatták be a Rocksztárt, amelynél elvileg minden adott lett volna a sikerhez: az alapötlet ígéretesnek tűnt, a főszerepeket pedig olyan ismert színészek alakították, mint Mark Wahlberg, Jennifer Aniston, Jason Flemying, Timothy Olpyhant és Dominic West, a film azonban mégis csúnyán elhasalt a mozikban, ráadásul a kritikusok és a nézők többsége is negatív véleménnyel volt róla, sőt, sokan egyenesen minden idők legrosszabb rockzenei témájú filmjének nevezték.
 
A Rocksztárt Tim "Ripper" Owens története ihlette, aki egy Judas Priest tribute bandából lett az igazi zenekar énekese, de a csapat basszusgitárosa, Ian Hill szerint ennyiben ki is merülnek a párhuzamok. A film főszereplője az Owens-ről mintázott Chris "Izzy" Cole (Mark Wahlberg) meglehetősen öntelt és antipatikus karakter, így pedig nem igazán sikerül elérnie, hogy a nézők drukkoljanak neki, és akkor még nem is beszéltünk az olyan rendkívül kínos jelenetekről, mint amikor egy tükör előtt gyakorol és azt ismételgeti pocsék angol akcentussal, hogy "enyém lesz az összes punci."
 
 
A nők ábrázolása egyébként is elég aggályos a filmben, ami ugyan valamennyire érthető ebben a közegben, mégis sokakban visszatetszést keltett, amikor például a Steel Dragon turnémenedzsere úgynevezett "punci pass"-okat osztogat a női rajongóknak, hogy bemehessenek a backstage-be, azt pedig szigorúan megtiltja, hogy a zenészek barátnői vagy feleségei betehessék a lábukat a turnébuszba. Emellett a banda gitárosa, Kirk Cuddy (Dominic West) azt állítja, hogy össze sem tudja számolni, hány nővel szexelt már, Ugyanakkor meg kell említeni a másik oldalt is, ugyanis film legjobb karaktere egyértelműen Cole támogató barátnője, Emily, akit a népszerűsége csúcsán lévő Jennifer Aniston alakított, aki ekkoriban még a Jóbarátokban alakította Rachel-t.
 
https://youtu.be/K41KC1dK1cU
 
A legtöbb kritika megemlíti, hogy a film szinte végig véresen komolyan akarja venni magát és bár akad néhány vicces pillanat, összességében hiányzik belőle a humor és a szarkazmus, ellenben valósággal hemzseg a klisés megoldásoktól. Egyértelműen kiderül, hogy a Rocksztár alkotói valójában nagyon is keveset tudnak a valódi rockzenei közegről és épp ezért teljesen rosszul is képzelik el azt, amitől a pont ennek a világnak a valódi sava-borsa marad ki a filmből.
 
 
Az igazán jó pillanatok a kisebb szerepekben feltűnő valódi rockzenészekhez köthetők: láthatjuk többek közt Zakk Wylde-ot és Jason Bonham-et is, sőt, Cole a Steel Dragon-nal adott utolsó koncertjén a színpadra hív énekelni egy Mike nevű rajongót, akit Myles Kennedy alakít, még azelőtt, hogy az Alter Bridge, majd később Slash révén világhírű énekessé vált volna. Ezek a jelenetek azonban külön is elérhetők a videómegosztó oldalakon, így felesleges miattuk végigszenvedni 105 percet.
 
 
A Rocksztár pontos gyártási költsége nem ismert, de 38-57 millió dollár (11,1-16,7 milliárd forint) közzé becsülik, amelyből csupán 19,3 milliót (5,3 milliárd forint) sikerült visszahoznia a mozik pénztárainál, vagyis elég nagy bukásnak számított és két évtized távlatából sem szépítette meg az idő a végeredményt.