Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rocktöri 5. - A Rockabilly...



Tanuljatok rocktörténelmet Gábor Andris, az Ozone Mama gitárosának tolmácsolásában, két hetente jelentkező rovatunkban!

A rockabilly a rock and roll egyik legkorábbi műfaja, mely olyan zenei stílusok ötvözetéből alakult ki az 50-es években, mint az amerikai folk, western és rhythm and blues. Ennek ellenére leginkább a rock és a hillbilly country egyvelegeként tartják számon. A műfaj jellegzetessége a nyers hangzás és a szalagos-visszhangon átfuttatott pattogós ének.

Az 50-es években Carl Perkins indította el ezt az új zenei irányzatot, antilopbőr ünneplős cipőjükre büszke hillbillyk-hez (tanyasi fickókhoz) írt „Blue Suede Shoes” című dalával, mely végül Elvis Presley révén vált híressé.

Nem mehetünk el Jerry Lee Lewis neve mellett sem, hiszen egyike volt a műfaj talán legőrültebb előadóinak. Nagyfeszültségű rockabilly számai Hank Williams dalaira hasonlítottak, ám koncertjei talán ezen időszak legvadabb színpadi előadásai voltak, gyakran a lábával taposta a zongorát. „Great Balls Of Fire” című dalának szövege a férfi ösztön állatiasságára utalt. Életének legmegdöbbentőbb mozzanata talán mégis az volt, mikor feleségül vette 13 éves unokahúgát. Ettől az időszaktól kezdve a sztár popularitása erőteljesen csökkeni kezdett.

Az Everly Brothers nosztalgikusabb rockabilly zenéje inkább a western és a country dalok világát idézte, olyan későbbi nagy nevekre volt hatással, mint a Beatles, Beach Boys, vagy a Crosby, Stils and Nash.

A rockabilly időszak zenészeire nagy hatást gyakoroltak a kor film- és képregényhősei, mind külső megjelenés, mind attitűd tekintetében. A „Be-Bop-A-Lu-La” slágeréről híressé vált Gene Vincent Marlon Brando-t, Eddie Cochran - akihez a „Summertime Blues” dal fűződik – pedig James Dean-t tartotta példaképének. A sors fintora, hogy a két rockabilly sztár 1960. áprilisában Angliában együtt ült ugyanabban a taxiban, amely a szakadó esőben megcsúszott. A tragikus baleset következtében Vincent lebénult, Cochran pedig belehalt sérüléseibe.

Egy texasi fiatalember, akit eleinte a Superman képregény hozott lázba, Buddy Holly néven írta be magát a történelemkönyvekbe. Az ifjú zenész - miután látta Elvis egyik koncertjét - zenekar-alapításra adta a fejét és életre keltette a Crickets nevű formációt. A legenda úgy tartja, hogy a texasi trió egyik buliját látatlanban kötötte le egy szervező a harlemi Apollo Theatre klubba, majd amikor kiderült, hogy három fehér fiú fog zenélni a szinte teljességgel fekete bőrű közönségnek, azt hitte, hogy számára eljött a végítélet napja. Az eleinte feszült kezdés után az előadás megnyerte és elvarázsolta a helyi nagyérdeműt, így lett Buddy Holly tévedésből ide szervezett zenekara az első fehér banda, aki fellépett a neves klubban.

Ahogy telt-múlt az idő, a zenei lejátszók világszerte megteltek Buddy Holly szerzeményekkel. A rock új csillaga szinte minden nap más városban lépett fel. Sajnos semmi sem tart örökké: Holly gépe 1959. február 3-án Iowa-ban lezuhant.

Buddy Holly visszafogott külseje ellenére (fekete-keretes szemüveg, elegáns megjelenés, álmodozó sztár-imidzs) megannyi későbbi rockcsillagra gyakorolt hatást. Például Elvis Costello fizimiskája is az elhunyt rockabilly sztárt idézte.

A hatvanas évek elején úgy tűnt, hogy a rockabilly-nek befellegzett. A 70-es és korai 80-as években azonban ismét fellángolt a műfaj, többek között a Stray Cats-nek köszönhetően. Hatása nem elhanyagolható a később elterjedő punk rock-ra sem.





Az előző óra anyagát itt találjátok!

 

Gábor Andris

Címkék: 
rockabilly