Bejelentkezés

x
Search & Filters

A rockzene jelenléte is erősen érezhető lesz május 20. és 27. között a Beer Week In Budapest Sörfesztiválon

Május 20 és 27 között jön a BPBW 2018, azaz a Beer Week In Budapest, amely során a világ válogatott főzői mutatják be legújabb söreiket. A fesztivál szervezői, Pazinczár Péter, Rebák Tibor és Sefcsik Márton meséltek a Player.hu-nak arról, hogy mi is lesz ez pontosan.
 
Elég erősen érezhető a projektetekben a rockzene jelenléte is.
 
Sefcsik Márton: - Az esetünkben inkább a metálzene. Talán onnan a kapocs, hogy a kézműves sörökhöz hasonlóan ez is egy rétegműfajból jött elő, és tart egészen a mainstreamig. Mindkettőhöz kell egy kis csavarodás, hogy ezzel töltsd el a szabadidődet, vagy akár erre tedd fel az életedet. Most nagyon divatos sörfőzőnek lenni, meg sokan fedezik fel maguknak ezeket a söröket, és próbálnak beszállni ebbe a bizniszbe. De ez a műfaj nem a csillogásról és nagy pénzről szól. Az esetek többségében az ember ott van egy meleg főzőházban, vagy épp megfagy az erjesztőtérben, minden rohadt hangos, baromi sokat kell dolgozni. A munka nagy része ráadásul takarítás. Nem arról van szó, hogy szagolgatod a komlókat, hogy a következő sörbe mit rakjál. Ha körbekérdeznél magyar sörfőzőket, akik hivatás szerint ebből élnek, hát nem az derülne ki, hogy Audikkal járnak.
 
Rebák Tibor: - Tényleg rétegműfaj és nagyon izzadtságos meló mindkettő.
 
Ha egy kis zenekarod van vagy házifőző vagy, akkor is nagyon fanatikusnak kell lenned, de ha híres zenekarod van és turnézni kell, az is egy pokol lehet, hogy folyamatosan úton vagy csak azért, hogy esténként egy órára színpadon állj.
Ha vezetsz egy sörfőzdét, akkor ugyanúgy elfelejtheted a nyolcórás munkaidőt. Ez az összefonódás nem csak ránk igaz, rengeteg egykori vagy jelenlegi zenész csinál sörfőzdét.
 
Pazinczár Péter: - Egyre inkább jellemző egyébként, hogy a sörfőzők is úgy járják a városokat, ahogy a zenekarok, és prezentálják a söreiket. Nem véletlen mondják azt mostanában, hogy a sörfőzés az új rock and roll. Egy bizonyos szint felett ugyanazt az életformát követeli meg ez is, mint a turnézó zenekarok esetében.
 
 
Ha a sörfőzés az új rock and roll, akkor mondhatjuk, hogy a sörfőzők az új rocksztárok?
 
Rebák Tibor: - Amellett, hogy megvannak ugye a húsz-harminc év alatt felépített nagy sörmárkák a főzde ikonikus arcaival, mint mondjuk az amerikai Stone Brewing vagy a Brooklyn Brewery, egyre többen vannak, akik a közösségi médiát jól használva tesznek szert hirtelen nagy ismertségre. Megjelennek olyan kisebb sörfőzők, akiknek sokszor saját főzdéjük sincs, de nagy influenszerek és karakterek, és előállnak valamivel, ami nagy hype-ot generál, ezáltal könnyen ismertté válnak.
 
Ők, miután egy csomó energiát beleöltek, idővel ott tudják hagyni a sörfőzdéjüket a napi szintű rutinokkal, és fesztiválokra járnak, és utaznak a világban, hogy más sörfőzdékkel együtt dolgozzanak, kollaborációs főzeteket készítsenek. Ezek a sörök baromi ritkák és exkluzívak, nagyon nehéz hozzájuk jutni. Egy bizonyos szint után őket szinte lehetetlen elhívni, főleg egy olyan fesztivállal, mint a miénk, ami csak az első évére készül. De azért igyekeztünk és próbáltuk kihasználni azokat a személyes kapcsolatokat, amik az évek alatt kiépültek. Ismét a Pipeworks Brewing-et említem, mert ők maguk is úgy néznek ki, mint a rocksztárok, közülük mindegyik egy külön karakter. Velük egyébként Koppenhágában találkoztam két éve, és amikor kiderült, hogy magyar vagyok, Jim, az eseményszervezőjük legnagyobb megdöbbenésemre rögtön azt kérdezte, hogy ismerem-e a Thy Catafalque-ot meg a Sear Blisst. Kiderült, hogy elég jártas az ilyen extrém és black metál zenékben, vágja szinte az egész magyar színteret, egyetemista korában Németországban volt cserediák, onnan van ez. Rögtön megvolt tehát a közös hang, és most tök jó, hogy a későbbi beszélgetéseink végül ide vezettek, hogy be tudtak szorítani minket is az idei évükbe.
 
A teljes cikkhez klikk ide!
 
 
A BPBW honlapját itt találjátok minden részelttel. Facebook esemény itt!