Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Rolling Stones perrel fenyegeti az amerikai elnököt



Tom Petty családját már egyszer jól felhúzta az Egyesült Államok elnöke a kampányával. A Rolling Stones jogi úton akarja megakadályozni a ’You Can't Always Get What You Want’ dal használatát, mely már nem első alkalommal történt meg Trump múlt heti, tulsai kampányeseményén.
 
A Loudwire értesülései szerint a zenekar először még 2016-ban próbálta megakadályozni a dal használatát, de úgy néz ki, Trumpot ez nem igazán hatotta meg. Az ABCKO, a dal kiadójának szóvivője azt állítja, már egyeztetnek Mick Jaggerrel és Keith Richardsszal a lehetőségekről. „Trump stábja különleges politikai licenccel rendelkezik (Music License for Political Entities or Organizations; a szerk.), mely felhatalmazza őket több mint 15 millió dal használatára a BMI repertoárjából, ha a kampány megkívánja” – mondta egy BMI-szóvivő a Deadline magazinnak. – „Bár van egy kiegészítés, ami lehetővé teszi a BMI-nek bizonyos dalok használatának a tiltását, ha a szerző vagy a forgalmazó erre felszólítja. A BMI megkapta ezt a felszólítást és egy levélben tanácsolta Trump kampánystábjának, hogy fejezzék be a Rolling Stones munkáinak kampánycélra történő használatát. A jövőben tehát az említett dalok használata a BMI-vel kötött szerződés megszegését jelenti majd.” Választ még nem kaptak a levélre.
 
 
Ami azt az ötletet illeti, hogy a dalokat a szervezők és nem a kampányok használják, a BMI rámutatott, hogy bár a tulsai BOK Centernek van licencszerződése, abban is szerepel, hogy „egy kampányesemény nem hivatkozhat a helyszín engedélyére azért, hogy felhatalmazást kapjon egy tiltott munka használatára”, ezzel elkerülendő, hogy a politikusok a használati jogokat illető felelősséget a rendezvényhelyszínekre hárítsák.
 
Szombaton a Rolling Stones kiadott egy közleményt: „Ez volt az utolsó alkalom, hogy Trump elnök Stones dalokat használhatott. Mivel Trumpék már a múltban is megszegték az irányelveket, a Rolling Stones kész további lépéseket tenni annak érdekében, hogy eltiltsák őt a dalaik további használatától. A Stones jogi csapata már felvette a kapcsolatot a BMI-vel. A BMi értesítette Trump kampánystábját a zenekar nevében dalok használatából következő szerződésszegés tényéről. Amennyiben Donald Trump figyelmen kívül hagyja a tiltást és folytatja a dalok használatát, perrel kell majd szembenéznie az embargó megsértéséért, a dalok nem engedélyezett használatáért.”
 
A Rolling Stones és Tom Petty azon előadók listáján szerepelnek, akik megtiltották dalaik politikai célú használatát Trump és csapata számára. Az Aerosmith, a Queen, a Guns N' Roses, Ozzy Osbourne, a Panic! at the Disco és a Twisted Sister szintén hangot adtak már elégedetlenségüknek.
 
 
Somogyvári Ákos