Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rövid rock, metal dalok, ha csak 1-2 percünk van (vagy még annyi sincs) zenehallgatásra



Míg a Tool-hoz és a Periphery-hez hasonló zenekarok esetében a 15-17 perces dalok sem ritkák, szép számmal akadnak olyan bandák is, akik 1-2 percbe vagy még kevesebbe sűrítik bele a mondanivalójukat. Az Ultimate-Guitar most tíz ilyen dalt gyűjtött össze, amelyek közül az egyik egy világrekorddal is büszkélkedhet.
 
- Blur - Song 2 (2:02): az egyetlen dal, amit azok is ismernek, akik egyébként nem rajonganak a zenekarért. A 2 perc 2 másodperc pont ideális hosszúság, amit mindenki szívesen végigugrál, ha meghallja valahol a Blur slágerét.
 
 
 
- Misfits (Metallica) - Last Caress (1:57): - talán a legismertebb dal a felsorolásban, amely eredetileg a Misfits 1980-as 'Beware' EP-jén jelent meg, később azonban a Metallica is feldolgozta és sokáig a koncertjeik elmaradhatatlan része volt.
 
 
 
 
- The Smiths - Please, Please, Please, Let Me Have What I Want (1:52): a hosszú cím egy remek dalt takar, amit azok közül is sokan szeretnek, akik amúgy nincsenek oda Morrissey és társai munkásságáért. A nóta számos filmben szerepelt és rengeteg feldolgozása is készült.
 
 
 
- The White Stripes - Fell In Love With A Girl (1:50): a The White Stripes a Beatles hangulatát idézi meg ezzel a mindössze 1 perc 50 másodperces dallal, ami a koncerteken gyakran még ennél is rövidebb.
 
 
 
- The Vines – Highly Evolved (1:30): a Highly Evolved a tökéletes példa rá, hogy sok minden beleférhet 90 másodpercbe is, és ugyanannyi energia áradhat egy másfél perces dalból, mint egy hárompercesből.
 
 
 
- Minor Threat - Straight Edge (0:45): megérkeztünk a lista egy perc alatti részére, ahova sok punk rock és hardcore banda befért volna, de a Minor Threat 45 másodperces dala már csak azért is különleges, mert rövidsége ellenére is fontos üzenetet fogalmaz meg és egy egész mozgalom alapjává vált.
 
 
 
- Yes - Five Per Cent For Nothing (0:35): a progresszív szó hallatán előbb gondolunk 20 perces, mint 35 másodperces dalokra, de a műfaj egyik atyjának számító Yes ennyi idő alatt is tudott maradandót alkotni.
 
 
 
- Die Ärzte - Yoko Ono (0:33): a német banda annyi energiát préselt bele ebbe a 33 másodpercbe, amennyit csak lehetett, ráadásul egy ütős és vicces klipet is forgattak hozzá.
 
 
 
- The Beatles - Her Majesty (0:23): a Beatles-nek jó néhány rövid dala van, de a Her Majesty a maga 23 (a csenddel együtt 26) másodpercével csúcstartó a zenekar diszkográfiájában, az pedig Paul McCartney zsenialitását dicséri, hogy ez a bő 20 másodperc is ilyen emlékezetesre sikerült.
 
 
 
- The Who - Miracle Cure (0:12): a zenekar Tommy című albumának minden dala a főszereplő fiú történetének egy-egy részletét mesélte el, a Miracle Cure pedig a maga 12 másodpercével lendítette előre a sztorit.
 
 
 
-  Napalm Death - You Suffer (0:01): az egy másodperces You Suffer a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ legrövidebb dala, aminek szinte tovább tart elolvasni a címét, mint meghallgatni.