Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A Rumproof dalokkal még a kicsit melankolikusabb lelkeket is lázba lehet hozni" - interjú



A hazai folk-metal színtér nem mondható éppen vérszegénynek. Az ország számos pontján rábukkanhatunk egy-egy vagány csapatra. A folk muzsikák vad tengerén most a szeszgőzös Rumproof legénysége sodródott felénk. Horváth Máté frontember/zenekarvezető válaszolt a kérdéseinkre.
 
Rockbook: - Mesélnél röviden a kezdetekről? Hogyan is alakult meg a Rumproof, és minek köszönhető eme szeszes név?
 
Horváth Máté: - Sziasztok! Természetesen, elvégre evégütt’ vagyunk most itten! (nevet) 2014-ben keresett meg a zenekar gondolatával az egyik alapító tag, az első basszerosunk. ”Mit szólnék egy olyan ötlethez, amiben a metalt és a kalózkodást egy kicsit kereszteznénk?” Én akkor még annyira nem voltam képben a stílussal, illetve annak elöljáróival, de úgy voltam vele… ”Wazzeg’ ez egy zsiványos gondolat”. Adott volt az elképzeléshez minden. A kalóz kultusz lehetővé teszi azt a szabados, poénos, zeneileg kevésbé korlátozott megvalósítást, amit abszolút koncepciózusnak és egyből a magaménak éreztem én is. Gyakorlatilag azonnal láttam magam előtt, miként tudjuk ötvözni a metal-t, a kalózkodással. A népi hangszert miként fogjuk bevonni a muzsikába. Hogyan tudjuk belecsempészni kicsit a színházat, hogy még azt a kis extra fűszert is megkapja a produkció. Találkoztam Norbival (ex-basszeros) és Petyával (jelenlegi gitáros/vokalista/alapító tag/kiváló barát/fiók/zsivány/szexisten! (nevet)). Megbeszéltük, hogy akkor hárman megalapítjuk a zenekart és meghódítjuk a világot! [nevet] Onnan volt a kapcsolat, hogy én akkoriban zenekarokkal foglalkoztam. Koncerteket szerveztem Pécsett, így több Klub-al álltam kapcsolatban csodaszép városkánkban és országosan is. Szerveztem pár koncertet a hajdani Mr. Slave formációnak, amiben Petya és Norbi játszottak. Szóval a megbeszélés után szinte egyértelmű volt, hogy a kommunikációs és a menedzsment feladatokat én fogom ellátni. Kb. egy héten belül összevarázsoltam a Rumproof első felállását. Leszerveztem két országjáró bemutatkozó turnét és már düböröghetett is az aszfaltjáró csodahajó! (nevet) Elkezdtünk odabaszni az érzésnek. A zenekar neve Norbi fejéből pattant ki. Van az angol Bulletproof kifejezés, ami golyóállót jelent. Na és abból lett egy kis csavarral Rumproof, avagy a rumálló kalózcsürhe. Azóta nyakaljuk a jó rumokat. Néha a kevertet… Bár tudjuk, hogy az a sötétben bujkáló félszerzetek Mana-potion-je, de néha ad nekünk is lendületet. A tablettás-kevert (nevet). 
 
Rockbook: - A kezdetekkor mi volt a fő vonal, és ez miben változott az évek során?
 
H.M.: - A startolásnál annak érdekében, hogy mihamarabb megtaláljuk a zenei összhangot és azt az irányvonalat, amit szeretnénk képviselni, feldolgozásokkal indítottuk a szekeret. Mit szekeret?! Ladikot! Szóval a műfaj képviselőinek dalait játszottuk: Alestorm, Korpiklaani és Paddy and the Rats nótákat tekertünk a színpadon. Természetesen már a kezdetekkor sem volt kérdéses, hogy tovább szeretnénk lépni és ki fogjuk nőni a cover-band jelzőt. Félreértés ne essék. Nagyon sok kurva jó feldolgozás zenekar létezik, de a mi ars-poeticank; hogy nem más faszát szeretnénk mutogatni, ha nekünk is van. (nevet) Ezt azért egy kicsit fogyaszthatóbb köntösben: Adott hat muzikális fiatalember. Mindünk rendelkezik sok-sok éves zenei tapasztalattal. Miért ne gyúrjunk saját kútfőből egy közöset, amit Rumproof védjegy alatt megkaphatnak mindazok, akik favorizálják a korsólóbálós, énekelve-ugrabugrálós, néhol pogóra invitáló, olykor tán kicsit könnyfakasztó szerelmes gondolatokat. Szóval ezen felbuzdulva, felvettünk egy kislemezt, mely 2016-ban látta meg a napvilágot: Black Flag in the Sky címmel. 
 
Black Flag in the Sky (2016) EP:
 

 
Aztán idővel jöttek-mentek a muzsikusok a Rumproof fedélzetén. Volt, akivel nem tudtunk hosszú-távon dolgozni, volt aki önszántából távozott, mert más életcélt tűzött ki maga elé. A 2018-as év gyümölcsében hallható, hogy miként alakult a zenekar hangzásvilága. 
 
A lemezen:
 
Gitár/Vokál: Szűcs Péter
Dobok: Deria Dávid
Hegedű: Bergics Andris
Szintetizátoron: Szórádi Dávid
Basszusgitáron: Szászi Kristóf (Ő már nincs a legénység soraiban.) játéka hallható.
 
Valamint közreműködtek:
 
Nagy Kristóf – harsona
Kürti Péter – trombita
Balog Tamás ”Cérna” - tambura
 
Az új tagok, másszerű lendülettel rakták bele gondolataikat/ötleteiket a számokba. Így született meg a 13 kalózsanzont felvonultató Rogues of the Seven Seas fantázianévre keresztelt nagylemezünk:
 
Rogues of the Seven Seas (2018) (LP):
 

 
Ezen a lemezen szerettük volna felvonultatni azokat a zenei határokat, melyeken belül várhatóak lesznek a következő Rumproof korongok. Hallgassátok meg a dalokat és érteni fogjátok! Elvégre… napi egy Rumproof dal, a józanságot távol tartja! \m/ [hehe] Pláne ilyen ünnepi időszakban!
 
Rockbook: - Kik inspirálnak titeket még napjainkban is a zene hullámos vizein?
 
H.M.: - Ez nálunk abszolút egyénre szabott. Úgy alakul a közös ízlés, vagyis a Rumproof zenei világa, hogy mind beletesszük a beletennivalót! [kacsint] Mi írjuk a dalainkat és mi határozzuk meg, mitől leszünk a már működő pirate-metal bandák között egyediek. Mind máshonnan nyerünk inspirációt. 
 
Rockbook: - A zenekar eddigi útja során mire vagytok a legbüszkébbek?
 
H.M.: - Amire a legbüszkébbek vagyunk, hogy az ország egyik legtöbbet koncertező underground bandája lehetünk. A négy éves fennállás óta, több mint 150 koncertet adtunk. Büszkék vagyunk rá, hogy még fél éves sem volt a zenekar és már felkértek bennünket, hogy játsszunk a Rockmaraton Fesztiválon. Arra, hogy önerőből nagyon sok mindent összehoztunk a négy év alatt. Arra, hogy egy színpadon játszhattunk a hazai nagyokkal, mint a Paddy and The Rats, Firkin, Dalriada, Tankcsapda és persze nagyon sok mindenre kitérhetnék, de a céljaink ezeknél messzebbre mutatnak. Ezt a kérdést szerintem vegyük elő újabb 4 év múlva.
 
Rockbook: - Nem is olyan régen történt egy tagcsere. Ez hogyan érintette a hajó legénységét?
 
H.M.: - Igen, ahogy fentebb is olvashatjátok előfordult már a jelenség a zenekar életében. Nem tudunk ilyenkor leállni, mert akik szívvel-lélekkel csináljuk a bandát egy cél után rohanunk. Ha valakinek sok lesz, vagy más irányba szeretné építeni a zenei karrierjét, akkor elfogadjuk a döntést és rossz szájíztől mentesen köszönünk el egymástól. Abszolút érthető volt Kristóf döntése. Ő gitár művész szakon van a művészeti egyetemen. Mellette tanít is. A zenekar pedig most van abban a stádiumban, hogy nagyon kell hajtanunk a koncerteket és a lehetőségeket, hogy egyre szélesebb rajongóbázist építsünk. Természetesen mindenki sajnálta a távozását, mert abban a felállásban egy nagyon jól összeszokott csapat voltunk. De mint mondtam is, haladnunk kellett, nem állhattunk meg. Tartottunk meghallgatásokat, így találtuk meg Papp Sanyát, a zenekar új Bassz-Mesterét! Nagyon lelkes, energikus fiatalember Sándorunk, úgyhogy néhány próbát követően az első fellépésen már asszimilálódott is a bandába (nevet). Szóval Sándorunk is metál na! \m/
 
 
Rockbook: - Dalaitok angolul, illetve magyarul szólalnak meg, vegyesen. Amikor megszületik egy dal, mi határozza meg, hogy ez most magyar lesz, ez pedig angol? És ha már itt tartunk, hogyan működik nálatok a dalírás?
 
H.M.: - A Rumproof indulásakor már eldöntött volt, hogy mivel magyarok vagyunk, ezért a hazai közönséghez is szeretnénk szólni a saját, közös anyanyelvünkön. Nem mintha az angol nyelvűek nem szólhatnának mindenkinek, de tudom, hogy értitek mire akarok kilyukadni. Szóval minden Rumproof lemezen lesz majd megfelelő arányban magyar nyelvű nóta is. A dalszövegeket én írom magyarul. Az angol nyelvű szövegeinket is, de azokat Petya fordítja le magyarról angolra. Van, amikor nagyon hülyén jönne ki a fordítás, de akkor az ő kreativitásával is társul a dolog és a végén Bumm… így születnek meg az angol nyelvű szövegeink. A dalszerzés abszolút demokratikus. Mindenki bedobálja az ötleteit és a legjobbakkal nekiállunk foglalkozni és kigyúrjuk őket. Van, hogy vitába torkollik egy dal sorsa Pl. Csak hogy értsétek… a Nagylemez dalai közül a periférikus nótákat nagyrészt én írtam. Ezüsthíd, Haunted Tavern, Song of the Sirens. Pl. A zenekarból mindenki leszavazta a Song of Sirens-t, de nekem ez egy fontos dal… Na de a lényeg, hogy rábólintottak, hogy kerüljön akkor fel a lemezre. (Szóval… kibaszottul szeretem ezeket a srácokat. De no homo! (nevet)) Na, de viccet félretéve…  Pl. Az Ezüsthíd egy tipikus szerelmes, akusztikus nóta. Ebben a számban is történtek módosítások, hogy a végső formáját elnyerje. Pl. szerkezeti mókolás, zárás… Szóval mindenki beletette a magáét kicsit. A Haunted Tavern-t meg az alapkoncepció és néhány meghatározó motívum mellett nagyon átgyúrtuk, hogy a végső formáját elnyerje. Szóval én szeretem a határokat feszegetni egy-egy adott műfajnál. Persze a Rumproof sosem lesz Goa-HipHop (nevet). Mindig csak annyira merészkedünk, amennyi belefér és annál egy kicsit tovább. De majd úgyis meghalljátok! ;) A fent említett három nótán kívül, csak hogy tudjátok kötni tagokhoz a dalszerzési sajátosságokat:
 
Petya követte el a: Kótyagos Álmok, Hand of Midas, Death Row, Black Out sanzonokat.
 
Dercsi felelős a: Rogues of the Seven Seas, Island of Bohemia, a Rumproof és a Black Rose Bordel dalokért.
 
Szódánál született meg a: Blood of the Kraken és a Szittyós John.
 
Én pedig a fentebb említetteket. Persze minden dalhoz hozzányúltunk. Volt, amihez kevésbé, volt amit jó alaposan újraértelmeztünk. De hatunk munkája hallható a nagylemezen, szóval \m/ Ez van! (nevet) Ez a Rumproof zenei receptje. 
 
 
Rockbook: - A továbbiakban is ezt a részben magyar, részben angol vonalat fogjátok követni, vagy elképzelhető, hogy majd az egyik oldalon köt ki a bárka?
 
H.M.: - [Vastüdő hang] CSAK A LYRICS-EK TRÓGER OLDALÁN LUUUUKE! Igen és nem. Ha úgy alakul, hogy több ezer lélekszámra rúgó közönség előtt lépünk majd fel, akkor is magyarul fog felcsendülni a Kalózszív. Vagy a Szittyós John… vagy bármelyik. A magyar egy borzasztóan kacifántos, jól csengő és kibaszottul kifejező nyelv. Szóval tartani fogjuk ezt az irányt a dalszövegek nyelvezetét illetően. 
 
Rockbook: - Melyik dalotokhoz forgatnátok szívesen klipet, és mi lenne a koncepció?
 
H.M.: - Nagyjából minden számhoz lenne ötlet, de ha pl. most kell mondani valamit, akkor a Blood of the Kraken, amihez már lenne forgatókönyv is. A koncepció titiok! :) Lehet, hogy nemsokára láthatjátok is. Vagy nem… (nevet) De nem lövöm le a poénokat. 
 
Rockbook: - Egy teljesen Rumproof-szűz kalóz szívét melyik nótával próbálnátok megnyerni, ha biztos sikert szeretnétek?
 
H.M.: - Ennek a kérdésnek több aspektusból ugranék neki. Pl. A zenekar egyik himnusza a kalózszív, ami szerintem tuti recept. Idehaza nagyon szeretik a magyar dalainkat. Szóval mondjuk egy Szittyós John, vagy egy Kótyagos Álmok is betalálnának. Az Ezüsthíd, vagy egy jó Black Out ami a két perifériát képzi. (nevet) A hősszerelmes és a totál tróger. Igazából… szívem szerint adnék egy CD-t mindenkinek, hogy pörgessék és válasszanak maguknak egy olyat, amiért megszerethetik a zenekart. Amúgy nagyon érdekes, de a zene is full pszichológia. A különböző személyiségtípusok más-másra harapnak rá. Vagy élethelyzetektől is függhet, ki melyiket tudja leginkább magáénak. Bár bulizni nagyjából mindenki szeret, szóval a korsólóbáló számok mindig jók. Még a kicsit melankolikusabb lelkeket is lázba lehet hozni. HEY! Viszont vannak, akik képesek sokkal mélyebben érezni, mint az átlag, nekik a Song of the Sirens is tetszhet a maga kis depresszív vívódásával. 
 
 
Rockbook: - Ha választanotok kéne, hogy egy halom jó nővel, vagy soha ki nem merülő rumkészlettel fizessenek nektek egy koncertért, melyik szajrét markolnátok fel?
 
H.M.: - Az egyiket választanánk, a másikat elvennénk. (nevet)
 
Rockbook: - A tél, illetve tavasz folyamán koncertügyileg kormányoztok még valamerre, vagy a legénység most inkább pihenni tér?
 
H.M.: - Igazából most a telünk az lightosabb lesz, illetve kicsit a tavasz is könnyedebb lesz, mint eddig. Vannak terveink, amiket meg szeretnénk valósítani. De senki se aggódjon. A zenekar pörögni fog tovább, csak most kicsit dolgozgatunk a háttérben, hogy aztán újra robbanjon az a lőporos hordó. Szóval kicsit lightolunk koncertügyileg, aztán ismét belehúzunk! ;) De… egy facebook követés többet mond minden szónál!  
 
Akinek felkeltettük az érdeklődését, itt mindent megtalál a bandáról. Mikor és hol kötünk ki egy csűrdöngölős koncert erejéig. Meg ”végigszenvedhetitek” a sok állatságot, amiket posztolgatunk. (nevet) Elvégre zene és nevetés nélkül mi a faszt ér ez az egész élet névre keresztelt miazisten’?! [mosolyog]
 
Szóval, aki egy jó adag szórakozásra vágyik, annak ajánljuk magunkat. A Facebook oldalunk itt elérhető
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
 
Cetti
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.