Bejelentkezés

x
Search & Filters

Saint Patrick’s Day március 21-én, a Zúzda Rock Kertben

A Valentin nap és a Helloween után újabb angolszász ünnep terjedt szerteszét a világban: Lá Fhéile Pádraig, mondá az ír. Magyarra fordítva nem másról van szó, mint Szent Patrik napja.

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ünnep, akárcsak az ír muzsika. Számos zenekar képviseli a szigetországból eredő zenei stílust, kivétel nélkül remek hangulatot teremtve fellépéseik alkalmával. A Zúzda Rock Kertben március 21-én kerül sor a hajnalig tartó mulatságra, melyen két zenekar is tiszteletét teszi. Ezúttal a LochNesz gondoskodik a rock hangzásvilágával megvadított skót, ír kocsmazene-hangulatról, míg a Red Locks zenekar a vörösek szókimondóságával és ír-kelta dallamokkal mondja el a hajszínek mögött rejtőző hölgyek sokszínű gondolatait.

Rövid történeti áttekintés:

Szent Patrik napja eredetileg katolikus ünnep volt, aztán a világban szétszórt írek összetartozásának, és a nemzeti büszkeségük megélésének napja, végül egy remek alkalom lett arra, hogy mindenki bulizzon, felfedezze magában az ír lelket, és ennek örömére zöldbe öltözzön és komolyabb mennyiségű sört töltsön magába.

Az első modern, világi Szent Patrik-napi parádét nem Írországban, hanem New Yorkban tartották, 1762-ben, a brit hadseregben szolgáló ír katonák. Az ünnep hamar népszerű lett az anyaországtól távol élő ír közösségekben, otthon, Írországban azonban még évszázadokig megmaradt vallási ünnepnek. Az első parádét Dublinban 1931-ben tartották: Szent Patrick napja Írországban csak 1903 óta hivatalos nemzeti ünnep. Az ír törvények egészen az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartásáról rendelkeztek az ünnepen, és csak a kilencvenes években érzett rá az ír kormány az ünnep országimázs-erősítő jellegére, és kezdte el a turistacsalogató parádékat, koncerteket, tűzijátékokat és utcabálokat támogatni. Addigra azonban a tengerentúlon Szent Patrick napja világraszóló bulivá nőtte ki magát, ami a vallásos máz utolsó darabjait is levetette magáról, sőt, az íreken is elkezdett túlmutatni. A közelgő tavasz ünnepévé vált, a külsőségeket, a zöld színt, a sört, az ír zenét megtartva. Az amerikai keleti partról kiindulva, ahol nagyon sok az ír gyökerű lakos, az ünnep az elmúlt egy-két évtizedben az egész világot meghódította Argentínától Koreáig. Vagy azért, mert tényleg laknak arrafelé írek, vagy szimplán csak azért, mert egy jó buli. (Forrás: Index/tudomány)

LochNesz

A Flogging Molly és a Dropkick Murphys vonalán elindulva a rock hangzásvilágával megvadított skót, ír kocsmazene-hangulat tetőpontig fokozása a koncerteken!
Egyéb info: szükséges még bármit magyarázni? Kapd össze magad, irány egy jót mulatni!

http://www.facebook.com/LochNeszBand

Tagok:

László Kristóf - ének, gitár
Murányi István - skót duda, basszusgitár
Szabolcs Ákos - dob
Kofrán Gergely - hegedű, ír furulya
Endrey Marcell - harmonika, bendzsó
Kun Péter - gitár, basszusgitár
Sárosi Gergely - bendzsó, basszusgitár, harmonika, gitár

 Red Locks

A Red Locks zenekar a vörösek szókimondóságával és ír-kelta dallamokkal mondja el a hajszínek mögött rejtőző hölgyek sokszínű gondolatait.

Tagok:

Majoros Viki
Majoros Anna
Pártos Rebeka
Magyari Dóra

https://www.facebook.com/theredlocks

 


Március 21. (péntek) – Saint Patrick’s Day

Fellépők: LochNesz, Red Locks

Belépő: 690 Ft (amely egy sört, egy VBK-t, avagy egy fröccsöt tartalmaz!)
(Éjfél után a belépés ingyenes)

Kezdés: 20.00

https://www.facebook.com/events/206516459537860/

Koncertek után NEM ZÁRUNK BE! Hajnalig Ingyenes folk-rockdiszkó a legjobb hazai és külföldi slágerekkel!

http://www.zuzdarockkert.hu
http://www.facebook.com/ZuzdaRockkert

 


 

Címkék: 
LochNesz
Red Locks