Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A siker kulcsa a következetesség és a színvonal fenntartása vagy emelése"- Interjú a felvidéki Soul Hunter Music Club vezetőjével



Tavaly indítottunk cikksorozatot, amely a vidéki élőzenés klubokat volt hivatott bemutatni/népszerűsíteni. Ezt folytatván „átléptük a határt” és a legnagyobb felvidéki magyar város, Dunaszerdahely közismert klubja, a Soul Hunter Music Club tulajdonosával, Csehy Tamással beszélgettünk.
 
Rockbook: - Kérlek mutasd be a klubot! 
 
Csehy Tamás: - A klub 2010. február 13-án nyitott, de természetesen ezt több hónap munka előzte meg. Az ötlet talán több mint egy évvel előtte jött és azt követte a megfelelő hely megtalálása és az anyagiak megteremtése. Több hely is szóba jött Dunaszerdahelyen belül, de miután felmértük a terepet csak egy felelt meg minden követelménynek. Legalább is azt hittük, de mivel egy bizonyos az út túloldalán kb. 150 méterre lakó problémás embernek állandóan baja volt velünk 3 év után átköltöztünk ugyan annak az épületkomplexumnak a túlsó sarkába és azóta is ott vagyunk. Egész pontosan a Smetanov háj 282. cím alatt, amit térképen nehéz megtalálni, mert ez egy lakótelepi negyed és több utcának is ez a neve. A zenekaroknak, akik először járnak nálunk gyakran meg is gyűlik a gondjuk ezzel, de a weboldalunkon és a webes térképeken is be vagyunk már jelölve.
 
A klub kb. 160 m2 és 250 fő a befogadóképessége. Általában ez elégnek bizonyul, de néha előfordul, hogy nagyobb helyre lenne szükség, de ismerve a lehetőségeket a környéken ez nem túl valószínű, hogy találunk. A színpadunk 6x4 méter, rendelkezünk komplett hangosítással és fénytechnikával. Sajnos helyszűke miatt csak egy 2x3 méteres öltözőnk van a színpad mellett, de eddig nem volt rá panasz. Ha nincs nagyobb koncert és minden pad és asztal a helyén van, akkor kb. 80 ülőhelyünk van.
 
Rockbook: - Mindig is a rock/metal különböző ágazatai voltak a középpontban?
 
Csehy Tamás: - Igen mindig ebben az irányban terveztünk haladni, lényegében azért hoztuk létre ezt a klubot, mert nem volt semmi hasonló 50 kilométeres körzetben. Persze előfordulnak DJ-es akciónk is 1-2 havonta, hogy színesebb legyen a felhozatal, de mindenképp az élőzene van előnyben részesítve, még akkor is, ha nem mindig az a legkifizetőbb.  
 
Rockbook: - A város lélekszáma kb. 22 ezer fő, tehát a kisváros kategóriába sorolható. Mennyire bír el heti 2 koncertet egy ekkora város?
 
Csehy Tamás: - Az a helyzet, hogy a látogatóink jelentős része nem a városból való, hanem inkább a környékről. Itt a magyar lakta Csallóköz szívében minden irányból jól megközelíthetőek vagyunk és erre is építünk. Persze fontos az, hogy ha még nem is túl nagyváros Dunaszerdahely, de akkor is a legnagyobb magyar város felvidéken és minimum pszichológiai előnnyel jár, hogy itt vagyunk.
 
A másik dolog, hogy néha heti 2 koncertet is meg tudjunk tartani,és úgy kell elosztani a különböző stílusú fellépőket, hogy hasonló zenekar ne legyen 1 héten belül, de semmiképp egy hétvégén. Először úgy gondoltuk, havi 1 ismert nagy zenekart fogunk megpróbálni, de szerencsére nagyobb az elérhető kínálat és keresletből sincs hiány, szóval jelenleg jóval túlteljesítsük ezt a tervet, de azért csak óvatosan.
 
Rockbook: - Pozsony közelsége mennyire befolyásolja a klub működését?
 
Csehy Tamás: - Szerintem nincs befolyással ránk. Pozsonyban csak nagyon ritkán lépnek fel magyar előadók, inkább Győr közelsége okozhat problémát, mivel közelebb van és az ottani klubok műsora nagyban hasonlít a mienkhez, sőt a nagyobb helyek el tudják hívni azokat az előadóakat is akikre már nálunk anyagi okokból nincs esély.
 
Valamiért sok magyarországi banda azt hiszi, hogy Pozsonyban kell fellépnie már csak presztízsből is, de sajnos már egyre kevesebb ott a magyar és az itteniekenek nem nagyon van kedvük odautazni. Persze ez nem érvényes a megaprodukciókra, mint az Omega, vagy Presser Gábor, de pl. a Tankcsapdán Pozsonyban utoljára csak 2-300 fizető volt. Annyian már nálunk is elfértek volna. 
 
Rockbook: - Minek köszönhető, hogy ennyire népszerűek vagytok?
 
Csehy Tamás: - A népszerűség és a siker kulcsa a következetesség és az állandó színvonal fenntartása vagy emelése mind technikailag, mind a programok terén. A nevünket évek kemény munkája volt kiépíteni és szerencsére már egyre nevesebb zenekarok jelentkeznek, hogy szívesen fellépnének nálunk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy most már nincs min javítani, mert ez a folyamat soha nem ér véget.
 
Rockbook: - Szinte csak magyar zenekarokat látok a fellépők között. Ez mennyire tudatos?
 
Csehy Tamás: - A magyarlakta régió közepén vagyunk, és mivel erre van igény, természetes hogy magyar zenekarok lépnek fel nálunk. Sajnos nem túl sok a helyi zenekar, ezért a sok magyarországi fellépő. Hogy félreértés ne essék, fellépnek nálunk szlovák és más nemzetiségű zenekarok is, de nem ők teszik ki a műsorunk gerincét. Szinte mindegyik magyarországi zenekar szeretne helyi előzenekart, szóval több a felkérés, mint a zenekar. Ezen kívül saját estéket is szoktak szervezni a baráti helyi zenekarok, amit szívesen látunk és biztosítunk fellépési lehetőséget nekik. 
 
Rockbook: - A határ közelsége átcsalja a koncertlátogatókat Magyarországról?
 
Csehy Tamás: - Előfordul, hogy bizonyos magyarországi zenekarok rajongói átjönnek kedvencük koncertjére hozzánk, de sajnos nem nagyon jellemző hogy tömegével jönnének. Valószínűleg mivel amint már feljebb említettem a határhoz közelebb van Győr és az ottani klubokban is fellépnek ugyanazok a bandák ezért még ha nálunk jobb is a sör, kevesebben csábulnak át hozzánk.
 
Rockbook: - A koncerteken kívül milyen egyéb programokkal szolgál a Soul Hunter?
 
Csehy Tamás: - Már a nyitásunk óta minden vasárnap filmet vetítünk, még nyáron is, amikor egyébként nem tarunk koncerteket. Egyéb rendszeres alternatív programot nem szervezünk. Előfordult már divatbemutató, vagy sajtótájékoztató, de nem jellemző.
 
Rockbook: - Mint határon túli klub, ti is nyertetek a Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás) Program pályázatán. Mekkora segítség az a klubnak?
 
Csehy Tamás: - Az NKA támogatása igen nagy segítség a klubnak. Ezáltal el tudunk hívni olyan előadókat is, akiket amúgy saját erőből nem tudnánk megfizetni és olyan zenekarok is esélyt kapnak, akikről tudom, hogy remek a produkciójuk, de mifelénk senki sem ismeri őket. Reklám szempontjából is jó, mert ha ismertebb zenekarokat hívunk annak a híre több emberhez is eljut és könnyebben felfigyelnek ránk.
 
Rockbook: - Érkezik egyéb helyről támogatás?
 
Csehy Tamás: - Eddig máshonnan támogatást még nem kaptunk, igaz nem is próbáltunk kérni, csak egyszer a várostól, de sajnos nem jártunk szerencsével. Mindig is úgy gondoltam, hogy saját erőből is képesek vagyunk fennmaradni, ezért nem is próbálkoztam támogatást kérni, úgy érezttem hogy az a gyengeség jele, de felül kellett bírálnom magamat, mert rájöttem hogy ez olyan lehetőség, amit hülyeség nem kihasználni. 
 
Rockbook: - Szerinted mire van szükség egy klub fellendítéséhez és életben maradásához?
 
Csehy Tamás: - A legfontosabb az elszántság és a kitartás jóban-rosszban. Az újdonság varázsa hamar elszáll, és ha nehezebben is megy a dolog nem szabad feladni. Időt kell adni az embereknek, hogy legyen esélyük megismerni a helyet, mert a mi esetünkben nagyon reklámra nem volt keret, ezért csak a kitartó munkában bízhattunk. Nem szabad félvállról venni a dolgot, mindenhez profin kell hozzáállni és a siker előbb vagy utóbb jelentkezik. Amikor megnyitottuk a klubot úgy gondoltuk, hogy vagy nagy siker lesz, vagy nagy bukás, de végül az egyik sem lett. Ment a dolog annyira hogy fenntartsa magát, szóval kudarcról semmi esetre sem beszélhettünk. Idő kellett hozzá és még közel 8 év után most sem tartunk ott, hogy egyértelmű sikerről beszéljünk, de évről évre jobb.
 
Rockbook: - Van olyan zenekar, akit eddig még nem sikerült becserkészni, de szívesen látnátok a klubban?
 
Csehy Tamás: - Sok zenekart látnék még szívesen nálunk, de általában olyanokról van szó, akik ismertebbek és persze ők megkérik a fellépés árát, ami egy összeg után már nem reális nálunk a befogadóképesség miatt. Főleg ebben látom a problémát, de más korlátok is vannak.
 
Amúgy nem kaptunk még elutasító választ egy zenekartól sem akit megkerestünk, szóval ebből a szempontból nem érzem úgy hogy gond lenne és direkt vadászni kellene a zenekarokra. Sőt inkább az a tendencia, hogy egyre ismertebb zenekarok keresnek meg minket, mert szeretnének nálunk játszani. Így olyan zenekarok is játszottak már nálunk, akikről nem is mertem álmodni, amikor kinyitottunk, tehát inkább úgy érzem, nem mi cserkésszük be a zenekarokat hanem ők minket.
 
Rockbook: - Az év hátralévő részében milyen zenekarokat csíphet még el a Soul Hunter közönsége?
 
Csehy Tamás: - A program még folyamatosan bővül, de hogy a legnagyobb neveket említsem, a közeljövőben fellép még nálunk a Leander Kills, Ganxsta Zolee, a Rómeó Vérzik, a Zorall, Deák Bill Gyula, a Copy Con, a Bohemian Betyarsz...
 
A teljes programot megtaláljátok a weboldalunkon.
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
 
Balogh Péter
 
Támogatónk a Hangfoglaló Program.