Bejelentkezés

x
Search & Filters

Slipknot - 'We Are Not Your Kind' lemezkritika; Ilyen lett az új album!



Az Insert Coin című kísérteties hangulatú intrónak köszönhetően már az album legelején egy modern horrorfilmben érezhetjük magunkat és ez az atmoszféra jó ideig nem is szűnik meg, hiszen a klipes Unsainted refrénje és a Birth of the Cruel dallamos énektémái is ezt a vonalat viszik tovább. A viszonylag lágyabb dallamok mellett persze nem hiányozhat a keménység sem, és amikor Corey Taylor teli torokból üvölt, a gitárok is hasonló dühvel dörrennek meg, de ezúttal mégis kicsit visszafogottabbnak tűnnek a megszokott „arcbamászó” thrash metalos őrületnél. Ennek ellenére Jim Root és Mick Thomson azért kapnak némi kibontakozási lehetőséget, például az elemi erővel érkező Nero Forte-ben, amely Jay Weinberg számára is igazi jutalomjáték a dobok mögött. A Liar’s Funeral egy újabb érdekes nóta a gitárosok szempontjából, és bármilyen furán is hangzik, a szám dallamáról könnyen a Jane’s Addiction juthat eszünkbe.
 
 
A We Are Not Your Kind kidolgozottságát és súlyosságát tekintve ugyan elmarad az Iowa-tól, intenzitásban viszont maximálisan felnő hozzá. A dalok kellően dinamikusak, megjelenik néhány új hatás is, ráadásul fogós dallamokban sincs hiány, így a lemez könnyen befogadható lehet és bátran ajánlott azok számára is, akik csak most ismerkednek a zenekarral. A Slipknot és az Iowa album idején a banda még minden erejével azon volt – talán kicsit túlzottan is – hogy ők legyenek a világ legkeményebb zenekara, és bár sosem játszottak olyan intenzíven, mint mondjuk a Napalm Death, a Cryptopsy vagy a Dropdead, tökéletesen ötvözték a nu metalra jellemző dinamizmust a helyenként már-már mainstreambe hajló dallamokkal, és a We Are Not Your Kind ékes bizonyíték rá, hogy ebben még mindig ők a legjobbak, ráadásul – részben a már említett dallamos részeknek köszönhetően – a keményebb témák ezúttal tényleg igazán keménynek hatnak.
 
 
Emellett nincs hiány az érzelmekben sem, hiszen ahogy azt már Corey Taylor-tól megszokhattuk, ezúttal is őszintén fogalmazta meg a szövegekben a haragját, a bánatát, az örömét vagy éppen a sebezhetőségét, ami részben a feleségével való kapcsolatából és annak rendezéséből fakad, és minden bizonnyal sok hallgató könnyen tud majd azonosulni ezekkel. A We Are Not Your Kind előkelő helyet érdemel a Slipknot diszkográfiájában és bár több hallgatás szükséges hozzá, hogy felfedezhessük minden részletét, megéri rászánnunk ezt az időt, mert egy igazi mesterművel van dolgunk.
 
Az album dallistája:
 
01. Insert Coin
02. Unsainted
03. Birth of the Cruel
04. Death Because of Death
05. Nero Forte
06. Critical Darling
07. Liar's Funeral
08. Red Flag
09. What's Next
10. Spiders
11. Orphan
12. My Pain
13. Not Long for This World
14. Solway Firth
 
 
Óriási sikerű VOLT Fesztiválos fellépése után a csapat visszatér hozzánk, és 2020. február 4-én ad koncertet a Budapest Arénában!
 
Jegyek már kaphatók a www.livenation.hu és a www.funcode.hu oldalakon keresztül. 
 
A Facebook esemény itt elérhető.
 
 
Tóth Mátyás