Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Soha nem akartunk senkit utánozni, senkit majmolni..."



Napjainkban már nem kell messzire menni, ha egy ígéretes zenekart keresünk, minden városban rábukkanhatunk legalább egy csapatra. Ha például elindulnánk, hogy egy kicsit jobban feltérképezzük Szombathelyt, biztosan képbe kerülne a dirty rock ’n’ roll-t játszó Red Rockets. Hogy nektek ne kelljen a téli időben világjáró körútra indulnotok, elhoztuk a rakéták bemutatkozását, pár aktuális témával megfűszerezve.
 
Rockbook: - Hogyan indultak el útjukra a rakéták, és kik alkotják a zenekart?
 
Kinöhl Dávid: A zenekar ötlete 2012 novemberében, egy mámoros éjszakán fogalmazódott meg. Fafa, Szöcsi, és jómagam, Dávid együtt zenéltünk egy korábbi formációban, ami egy kicsit más stílusú volt. Szerettünk együtt zenélni, és mindhármunk szíve, a „piszkos rock n’ roll” felé húzott, így a Red Rockets 2013 januárjában el is kezdte próbáit Szöcsi pincéjében. 2014 szeptemberében, egy énekes váltást követően csatlakozott a zenekarhoz Czirók András, majd 2015 augusztusában Hargitai András gitáros. Azóta a zenekar felállása változatlan, és teljes. Nagyon jó barátok vagyunk a mindennapokban is. Szoktuk is mondani, hogy „kilépés csak kihalásos alapon” 
 
Czirók András (Ciri) – ének
Kinöhl Dávid – gitár, vokál
Hargitai András (Hargi) – gitár, vokál
Faragó Gábor (Fafa) – basszusgitár, vokál
Kálmán Balázs (Szöcsi) - dob
 
Rockbook: - Már a kezdetektől volt a csapatban kellő mennyiségű hajtóanyag, vagy azért kellett egy kis motiváció ahhoz, hogy ezt komolyan csináljátok?
 
Kinöhl Dávid: Megvolt bennünk a kellő motiváció, hisz mindannyian zenebolondnak születtünk. Már az első pillanatban megbeszéltük, hogy nem hobbizenekarnak adunk életet. Szerencsére a zenekarhoz később csatlakozó tagok is így álltak a dolgokhoz. A megalakulást követően azonnal, elkezdődött a saját dalok írása, és a koncertek szervezése. Az első repertoárokban még szerepeltek feldolgozás dalok (pl: Sex Action, Dirty Dance, Junkies, Sing Sing), de ezeket szép lassan kiváltották a saját nóták. 
 
Czirók András: Nagy kihívás volt nekem, amikor elhívtak a srácok a meghallgatásra. Láttam, hogy nagyon komoly amit csinálni akarnak. Az első pillanatban megvolt a szimpátia és elképesztő érzés volt, amikor mondták, hogy én kellek nekik. Immár 4. éve állok velük a világot jelentő deszkákon, szerintem tökéletes ez a csapat! (Hálás vagyok nekik, de pszt!)
 
Rockbook: - Miért pont dirty rock ’n’ roll? Mi húzott titeket a stílus felé?
 
Kinöhl Dávid: Talán a dög, a lüktetés, hogy milyen elképesztő energiák tudnak felszabadulni a hasonló stílusú zenekarok koncertjein, a színpadon és a nézőtéren egyaránt. Ennek ellenére soha nem akartunk senkit utánozni, senkit majmolni. Úgy gondolom a világnak nem kell még egy Tankcsapda, se még egy Sing Sing. Amit hallgattunk, nyilván hatással volt ránk, de a magunk útját akartuk járni, a magunk stílusát megcsinálni. Ez olyannyira sikerült, hogy jelenleg a rockzenén belül, nem is igazán tudjuk hova tenni saját magunkat, hisz születtek kifejezetten Heavy metálos, Dirty rock n’ rollos, esetenként kicsit punkos, Bluesos vagy akár teljesen lírai dalok is.  
 
 
Rockbook: - Hogyan születik nálatok egy dal? Már az elején munkamegosztás van, vagy van egy ötletgazda, aki bedob egy friss ötletet, és azt kezditek el tovább gyúrni?
 
Kinöhl Dávid: Nálunk az a recept, hogy nincs recept. Van, hogy előbb a szöveg van meg, de van, hogy a zene. Volt, hogy fél évig dolgoztunk egy dalon, mire elnyerte a véglegesformáját, de volt, hogy 10 perc alatt összeraktuk. Megesik, hogy valaki már készen hozza próbára a dalt, de van olyan is, hogy próbán egy jammelésből, vagy egy kóbor ötletből születik. Nálunk mindenki ír szöveget és zenét is. Nincs főnök, de nem is lehetne, mindenki erős személyiség. 
 
Rockbook: - Miből nyeritek az inspirációt a dalokhoz?
 
Kinöhl Dávid: Szerintem, minden dalszerző, a saját, vagy más élete mindennapi dolgaiból merít ihletet. Csak leülsz a földre, egy szál gitárral, és kiírod magadból, ami bánt, zavar, dühít, erőt ad, felvidít, elszomorít…vagy éppen azt sem tudod hol ébredsz, de egy dalszöveg pörög a fejedben a tegnap esti lerészegedés után. Szerintem az őszinteség és a szenvedély a legfontosabb.
 
Rockbook: - Melyik dalotok tükrözi legjobban a zenekart, és miért?
 
Kinöhl Dávid: Nehéz kérdés…Született egy dal a zenekarról Rakéták címmel. A dal 2014 nyarán íródott. Nem volt énekesünk, se ötletünk, hogy hol keressünk. Ez nehéz élethelyzet egy zenekar életében, letört, és kilátástalan az ember. Kellett valami, ami erőt ad…
 
„Suhanunk, mint a rakéták,
A vörösen izzó éjjelen át,
A pillanatnak élve ezután,
Mindig erre vágytunk talán,
Az életünk egy vad utazás,
Egy véget nem érő látomás,
Tarts velünk, itt nincs megállj, 
Húzd be az övet, felszállás.”
…vagy „Az utolsó percben” című dalunk….
„Számtalan könnyemet adtam,
Számtalan elhullott értem,
Mindent hátra hagytam,
De ördögöt, Istent soha se féltem.
Itt akarok állni, a nézőtéren ordibálni,
Az utolsó percben is várni, hogy történik bármi,
Én nem fogok meghátrálni, 
Ha jönnie kell, hát jöjjön akármi”
 
 
Rockbook: - Mit tartotok a zenekar eddigi legnagyobb sikerének?
 
Kinöhl Dávid: Talán azt, hogy 1,5 évig lehettünk gyerekkori nagy kedvenceink, a Rómeó Vérzik, majd szintén 1.5 évig a Kalapács előzenekara. Elvihettük a zenénket a Felvidékre, és Erdélybe. Játszhattunk Budapesten a Barba Negrában több száz ember előtt. Talán azért is ezeket emelném ki a legnagyobb sikereknek, mert imádunk koncertezni, turnézni, utazni, együtt sörözni, és mindenféle hülyeséget elkövetni. Az Éjszaka című dalunk hallható volt az MR2 Petőfi rádióban.
 
De persze, amit a legnagyobb sikernek élünk meg, az az, hogy sok új barátot, ismerőst, és ha lehet így nevezni, rajongót szereztünk az évek során. Ezúton is köszönjük nekik a rengetek pozitív energiát, jó élményt!
 
Czirók András: Egészen elképesztő, hogy azok a magyar zenészek, akikre suttyó koromban Istenként tekintettem mára már –talán bátran mondhatom- barátok, haverok, puszipajtások. Az külön nagy élmény, hogy rengetegen kérték már tőlem, hogy dedikáljam a pólójukat, vagy CD-t, vagy a karjukat. Hihetetlen!
 
Rockbook: - Ha teljesülhetne az ideális koncert vágya, hol és kikkel szántanátok fel a színpadot?
 
Kinöhl Dávid: Szerintem jó pár éve bármelyik zenekar azt válaszolná erre a kérdésre, amit most én fogok: Tankcsapda, Debrecen, Főnix Csarnok 
 
Czirók András: Mindig megnézem a Rock am Ring, NOVA Rock és hasonló fesztiválok felvételeit. Nem titkolt vágyam egyszer annyi ember előtt játszani egy óriási színpadon. Együtt megőrülni a sokezer emberrel. 
 
Rockbook: - A madarak azt csiripelik, hogy jövőre megjelenik az első nagylemezetek. Hol tart eddig a folyamat, mit tudhatunk róla?
 
Kinöhl Dávid: Jók az értesüléseid. Az új dalok 98%-ig készen vannak. 2019 első két hónapjában még egyszer újra gondoljuk a dalokat, elvégezzük az utolsó simításokat a próbateremben, aztán ha minden jól megy, márciusban bevonulunk a soproni MD Studioba, és Schmeidl Tamás, Smici vezetésében elkezdődik a  10 dal felvétele. A lemez egy jó nevű hazai kiadó gondozásában fog megjelenni. 
 
 
Rockbook: - Mit vártok az első nagylemeztől?
 
Kinöhl Dávid: Több koncertet, nagyobb ismertséget. Szeretnénk, hogy nagyobb fesztiválok, motoros találkozók is felfigyeljenek ránk, hogy minél több emberrel megszerettethessük a zenénket. Jól jönne egy zenei menedzsment is.
 
Rockbook: - Az idei évetek koncert terén nem volt éppen elhanyagolható, például turnéztatok egyet a Kalapáccsal. A turné során tapasztaltak mennyire terelték más irányba a zenekart?
 
Kinöhl Dávid: A turné nagyon jól sikerült, imádtuk minden pillanatát. Nagy kaland volt Erdélyben 6 nap alatt 6 koncertet adni 6 városban. A turné során tapasztaltak stílusilag nem tereltek minket más irányba, de újabb megerősítést adott arról, hogy érdemes a nehézségek árán is csinálni, és hinni az álmainkban.
 
Czirók András: Rengeteget tanultunk a tapasztalt zenészektől. Színpadi mozgást, közönséggel való bánásmódot és még sorolhatnánk. Ezúton is köszönjük nekik.
 
Rockbook: - Van már kilátásban koncert a jövő ében is? Merre repülnek tovább a rakéták?
 
Kinöhl Dávid: Igen, szerencsére már több klub koncertet, és néhány nyári fesztivált is sikerült már lekötni:
 
01.18. Szombathely, Végállomás Klub
01.26. Budapest, Big Bike Pub
03.09. Hegyfalu, Apex emlékkoncert
03.14. Dunaújváros, Kaptár Music Pub
03.16. Veszprém, Metró Söröző
03.22. Budapest, Big Bike Pub
04.19. Pécs, Strausz Ti-ti-tá
04.20. Keszthely, 512 Club
04.26. Szombathely, Végállomás Klub
05.17. Budapest, Big Bike Pub
06.21. Tápióság, Vasszamarak motoros találkozó
 
A zenekar Facebook oldala itt elérhető.
 
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.