Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Sokan a mai napig fennakadnak azon, hogyan lesz egy punk zenészből üzleti tanácsadó” – Aljas Kúszóbab interjú Lázár CsabávalMár két évtizedes múltra tekint vissza az egyik legemlékezetesebb és legviccesebb nevű magyar zenekar, az Aljas Kúszóbab, Lázár Csaba pedig a mai napig büszkén emeli a magasba Babföld lobogóját. Ahogy az az alábbi interjúból is kiderül, Mr. Aljas Kúszóbab összetett figura: a beszélgetés során többek közt a TikTok, a brandépítés, a slágerírás, a múlt, a jelen és a jövő is szóba került.
 
Rockbook: Az Aljas Kúszóbab név már több mint egy évtizede létezik. Honnan jött ez a név? Mennyire lehet komolyan venni valakit, aki egyszerre „aljas” és „bab”?
 
Lázár Csaba: Az igazat megvallva, lassan húsz év lesz az a tíz év. Olyan nevet akartam, ami a zenei stílusunkhoz illik. Valami olyat, ami vicces is, és az emberek emlékeznek rá. Hogy mennyire lehet komolyan venni? Ezt igyekeztem mindig a közönségre rábízni. Egy biztos, hogy soha nem akartam, hogy bármi komolyságnak köze legyen a zenekarhoz.
 
Rockbook: Szerelemzenésznek tartod magad, aki a magánéletében teljesen mással foglalkozik. Mennyire fér meg a kettő egymás mellett?
 
L.Cs.: Hát, ez egy nagyon jó kérdés, mert sokan a mai napig fennakadnak azon, hogy hogyan lesz egy punk zenészből üzleti tanácsadó. És ez teljesen jogos, mert sosem beszéltem a zenei vonalon a munkámról. A zenélés szeretete visszanyúlik középiskolás koromig, ami akkor ott megszakadt. Aztán ahogy teltek az évek, és 2000-ben hazaköltöztem Los Angelesből, sikeres üzleti tanácsadóként úgy gondoltam, hogy itt az ideje a zenélésnek, megvalósítani a középiskolás időben megszakadt álmot.
 
Rockbook: A művészeket néha egészen érdekes dolgok ihletik meg. Te mikor ragadsz tollat?
 
L.Cs.: Mindig kellett valamilyen valós inspiráció. Nálam ez leginkább akkor történik meg, amikor látok valamit, ami furcsa, vicces vagy valamit, amin az embereknek változtatniuk kellene.
 
 
Rockbook: Az út a boldogsághoz című füzeted lassan megéri az egy évtizedet. Gondolkodtál azon, hogy újra papírra vesd a gondolataidat? Mennyire változna a boldogsághoz vezető út ma?
 
L.Cs.: Az Az út a Boldogsághoz füzetet nem én írtam, csupán ajánlom, mint egy olyan erkölcsi szabályrendszert, ami szerint élek. Ezért is kértem saját borítóval. Könyvet kettőt is írtam, "Az anyagi függetlenség titkai", illetve az Építs te is márkát, vagy Legyél te a márka" címmel. Talán érdekesség, hogy az Aljas Kúszóbab brand is az ott leírtak alapján épült fel.
 
Rockbook: CD helyett a Spotify-t választod. Szerinted hogyan lehet ma eljutni az emberekhez?
 
L.Cs.: Szerintem csak és kizárólag digitális online formában. Vannak, akik nosztalgiából keresik a CD-inket, de szerintem az a vonal már halott. Ezért vagyunk megtalálhatóak a legtöbb zene streaming felületen.
 
Rockbook: Babföldön nagy slágerek születnek. De vajon mitől lesz egy dal sláger? Szerinted mi teszi halhatatlanná?
 
L.Cs.: Szerintem leginkább a hitelességtől, a dallamtól és attól, hogy aki hallgatja, úgy érzi, hogy neki-róla szól. Az új sláger a "Szelepes Veronika is ilyen.
 
Rockbook: Ha abba kéne hagynod a dalszerzést, akkor melyik daloddal szeretnéd, hogy emlékezzenek rád?
 
L.Cs.: Ez komoly kérdés… Talán a "Változz" című dalt választanám.
 
 
 
Rockbook: A zenéidből úgy tűnik, hogy szeretsz visszautazni a kezdetekhez. Gondoltál arra, hogy a múlt helyett a jövőt írd meg egy dalban?
 
L.Cs.: Nem gondoltam még rá, de jó ötlet. Lenne is gondolatom, hogy miről szólna. smiley
 
Rockbook: Milyen hatással volt rád a nagy zenei leállás? Szerinted lesz még nagy és dübörgős koncerted?
 
L.Cs.: Bevallom, nem nagyon vágyom rá. Az utóbbi években nem is vállaltunk fellépéseket. 
 
Rockbook: Idén egy teljesen új weboldallal lepted meg a követőidet. Szerinted hogyan lehet fennmaradni a rengeteg technikai újítás mellett?
 
L.Cs.: Folyamatosan fejlődni, fejleszteni kell, mert hihetetlen tempóban változik a világ, mind a technikát, mind a szokásokat tekintve.
 
Rockbook: A neveddel Tiktokon is találkozunk. Milyen fogadtatást kaptál ettől a platformtól?
 
L.Cs.: Á, a TikTok. smiley Nagyon megosztó, de én nagyon szeretem. Túl vagyok a 24.000 követőn, a havi 1 milliós megtekintés stabilizálódott, minden hétköznap reggel 7-től 7:30-ig Napindító Terasz Live címmel élőben jelentkezem és ez az a felület, ahol minden oldalamat meg tudom mutatni, ami bevallom, sokakat zavarba ejt. De hát Babföld ilyen. smiley
 
Rockbook: Milyen jövőt tervezel Babföldnek? Mit várhatnak a rajongók?
 
L.Cs.: Szeretnék még dalokat, videóklipeket csinálni, és egy-egy nosztalgia koncertet sem tartok kizártnak valamelyik fesztiválon.
 
Aljas Kúszóbab 2013. SZIN Fesztivál
 
Az Aljas Kúszóbab annak idején sokak szívébe belopta magát, elsősorban annak a laza hangulatnak és életérzésnek köszönhetően, amit ők maguk is összegeztek Vidéki zene vidéki srácoktól című dalukban, amit akár a banda mottójának is tekinthettünk. Ahogy Csaba is említette, a banda sosem vette túlságosan komolyan magát, amiről bárki könnyen bizonyítékot szerezhet például az Itt jön a yeti klipjéből, a Hawaii kannásbor pedig sokak életfilozófiáját írta le. A zenekar évekig szinte „kötelező” fellépőnek számított minden fesztiválon, de önálló koncertjeiken is igazi bulihangulat uralkodott, különösen a rendszeresen megrendezett Babkarácsonyokon. 
 
Az elmúlt években ismét születtek új babslágerek, ráadásul a közönség a régi nótákat övező szeretettel fogadta Az igazi dealer-t, a Szóljon úgy, mint régen-t és a Szelepes Veronikát is, és ahogy az interjúban is elhangzott, az Aljas Kúszóbab teljes diszkográfiája elérhető a Spotify-on, így bármikor tehetünk egy kellemes kirándulást Babföldre, mindössze egyetlen kattintással!
 
 
BP