Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Sokkal szabadabbak vagyunk, és nálunk tényleg minden a rockzenéről szól” – Rocker Rádió interjú



A Rocker Rádió 2019 februárjában indult el a Rock FM utódjaként Kalácska Gábor vezetésével, akinek feltett szándéka volt, hogy továbbra is megfelelő, hiteles fórumot biztosítson a rockzenekaroknak és a rockzenét szerető hallgatóknak. A vele készült interjúból kiderül, mennyiben más egy online rádió, mint egy frekvenciával rendelkező, hogy viszonyulnak a magyar és a nemzetközi bandák a Rocker Rádióhoz, mi alapján állnak össze a tematikus programok és milyen hatással volt a koronavírus megjelenése a rádió működésére.
 
Rockbook: - Milyen indíttatásból, tervekkel és tapasztalatokkal vágtatok bele a rádiózásba?
 
Kalácska Gábor: - Ez nálam régi sztori, még 1994-ben kezdődött. Épp egy próbára mentünk, az akkori dobosunkat hívták el az akkor induló kazincbarcikai rádióba technikusnak. Mivel nem volt kedve beszélni, gondolta, elviszi az énekest is, úgyis a színpadon is én dumálok. Aztán a főnök szólt, hogy maradjak, ha van kedvem. Volt. Ez ugye több, mint 25 éve volt, azóta rádiózom. Vidéken, a legkisebb rádióktól az országosokig mindenhol dolgoztam. Ezek a tapasztalatok pedig mind nagyon jól jöttek ahhoz, hogy a Rocker Rádióba bele merjünk vágni, és hogy életben is maradjon a rádió.
 
Kalácska Gábor
 
Rockbook: - Hogy kerültetek kapcsolatba a rockzenével? 
 
K.G.: - Szintén magamról beszélve ez még régebbi sztori, mint minden rendes fiú, én is rockzenekart alapítottam 13 évesen Black Demons néven. Gyorsan vettem is egy gitárt, bár játszani nem tudtam rajta. Így végül mindenki jobban járt, mikor én lettem az énekes, és egy helyi szinten elég menő zenekar lett az akkori bandámból LA Wine, majd Salt Sticks néven. Aztán sok kitérő után a Disco Express zenekarban 15 év alatt kicsit komolyabban is űztem az ipart. Szóval a rockzene és a rádiózás folyamatosan az életem része mintegy 30 éve már.
 
Rockbook: - Online rádióként működtök. Mennyire más így dolgozni, mintha hagyományos frekvenciával rendelkeznétek?
 
K.G.: - Nagyon, és meggyőződésem, hogy rétegzenei formátumnak ez sokkal jobb így, mintha minden olyan kvótát be kellene tartanunk, amit egy FM rádiónak előírnak. Sokkal szabadabbak vagyunk, és nálunk tényleg minden a rockzenéről szól. Még a hírek is kizárólag rockzenei hírek.
 
Rockbook: - Hogyan állítjátok össze a rádió programját? Melyek a legnépszerűbb stílusok és előadók a visszajelzések alapján?
 
K.G.: - Az alap a zene, a lehető legváltozatosabban a hard rock és a metal valamennyi műfajából. Most már több, mint 2200 dalt pörgetünk, így egy előadó 1-2 dallal tűnik fel naponta. Ehhez jön néhány állandó műsorelem, pl. a rockhírek, rocknaptár, programajánlók, illetve most a koronavírus miatt sajnos a koncertlemondások is. És ehhez jönnek a tematikus napok és hetek, sőt néha hónapok is. A legnépszerűbb előadók a régi nagyok. Egy Iron Maiden, Metallica páros bármikor jöhet a hallgatóknak. Magyarok közül is az Ossian, Pokolgép a klasszikus metal bandák. De nagyon vigyázunk arra, hogy ne nosztalgia rádió legyünk, így folyamatosan mutatjuk be az újdonságokat, van külön műsorunk is a magyar tehetségek bemutatására. 
 
 
Rockbook: - Mivel tud többet, jobbat nyújtani egy rádió 2020-ban a YouTube-nál és a Spotify-hoz hasonló streamszolgáltatóknál?  
 
K.G.: - Röviden az a válasz, hogy a plusz az emberi hang. Egy zenei listát ma már bárhol összepakol neked a számítógép a kedvenceidből. Amivel mi többek vagyunk, az, hogy szólunk a hallgatóhoz. Ez egy közösség, és ez nem csak duma, nálunk valóban nagyon fontos, hogy mit gondolnak a hallgatók. Sok helyen ők alakítják a műsort, és ezt nem is titkoljuk el. Épp ezért nagyon ragaszkodóak is a rádióhoz, ami számunkra hatalmas boldogság.
 
Rockbook: - Rendszeresen tartotok tematikus heteket, napokat. Mi alapján döntitek el, hogy éppen melyik előadó kerüljön a középpontba?
 
K.G.: - Sok szempont alapján dől el: az aktualitás, vagy épp most egy hosszú hétvége készül a 91-es magyarországi Monsters OF Rock buliról, mert augusztus vége az évforduló. Ehhez az is kellett, hogy pont négynapos legyen a hosszú hétvége, ott meg ugye négy fellépő volt. Szóval vannak ilyenek is, de az is előfordul, hogy egy olyan előadót állítunk a fókuszba, akiket mi tartunk fontosnak, vagy úgy érezzük, hogy több figyelmet érdemelnének itthon. Illetve nagyon tetszenek pl. a ti összeállításaitok is, amikor egy-egy különleges szempont alapján rendeztek csokorba előadókat, vagy dalokat, lemezeket. Így mostantól ezekből is készül műsor, persze mindig elmondjuk majd, hogy a Rockbook cikke nyomán.
 
Rockbook: - A májusi The Dead Daisies nap keretében interjút készítettetek a zenekar két tagjával. Hogy veszitek fel a kapcsolatot a külföldi előadókkal és mennyire nyitottak egy magyar rádió megkeresésére?
 
K.G.: - Ez egy nagyon aranyos sztori, igaziból ők kerestek meg minket. Volt áprilisban egy nagyon jól sikerült műsor, a Rocker ABC, amely nyomán a Facebookon is annyira pörgött az oldal, hogy a világ minden táján minket dobott ki vezető találatnak, ha valaki rákeresett a rock rádió kifejezésre. Így egy csomó külföldi előadó és management fedezte fel magának a rádiót. A Dead Daisies-es srácok rendkívül profik, közvetlenek és aranyosak voltak. Nagyon komolyan vették a rádiót, egy percig sem éreztük, hogy egy kis magyar online csatornaként gondolnak ránk. Lesz is még folytatás. De hogy még egy példát hozzak, a Farewell to Fear managementje úgy küldte el a zenekar új dalát, hogy szintén azt kérdezték, hogy férnének be hozzánk. Kértünk egy rövid interjút a dalról, és elkezdtük játszani, egy csomó más állomás mellett. A dal közben az USA-ban már a 21. a Billboard listáján, és épp tegnap kaptunk egy köszönőlevelet tőlük, benne ezzel a képpel. Nem gondoljuk magunkat komoly világpiaci szereplőnek, de ez is egy jó példa arra, hogy a külföldi nagy produkciók mennyire másképp bánnak a médiával, mint amit itthon tapasztalunk néha.
 
 
Rockbook: - Mennyire figyelitek az újdonságokat és az új zenekarokat? Kiket tartotok kiemelkedőnek közülük?  
 
K.G.: - Szinte folyamatosan kapjuk az új dalokat itthonról és most már külföldről is, és rengeteg jó banda van közöttük. Mint már mondtam, külön műsorunk van a bemutatásra, és most tervezünk még egy újabb műsort is kifejezetten azoknak a külföldi bandáknak, akik érdekesek és nagyon jók, bár nem az angol nyelvterületről jönnek. Szlovén hard rock, vagy venezuelai punk. Iszonyat jó lesz. Nekem most személyes kedvencem a Scartree, akikben minden benne van, ami ebben a rádióban fontos: alig ismerik őket, erdélyiek (nekünk nagyon fontos, hogy a határon túli magyar rock is megjelenjen, illetve oda is eljussanak az itteni rockbandák), és amikor meghallottam a Lullaby című dalukat, majd leestem a székről, mert konkrétan világszínvonalú.  
 
Rockbook: - A koronavírus talán a zeneiparra volt a legnagyobb hatással. Ti milyen kihívásokkal szembesültetek és hogyan alkalmazkodtatok ezekhez? Változtak a hallgatói szokások ebben az időszakban?
 
K.G.: - Igen, áprilisban kiemelkedően magas számaink voltak. Azzal, hogy mindenki otthon maradt végleg eltűnt a különbség az online és az FM rádiók között. Anyagilag egy katasztrófa nekünk a koronavírus, mert voltak olyan kampányaink, amik lementek, de nem tudott fizetni a partner, mert elmaradt a koncert. De ettől sokkal fontosabb nekünk, hogy a rockszakma mint olyan túléljen. Így elindítottuk a koncertinfó műsort, ahol ingyen bemondunk bármilyen közérdekű infót, elmaradó, vagy elhalasztott bulikról. A hallgatók kérésére pedig ki is nyomozzuk, mi a helyzet kedvenc bandáikkal. Szóval a kép vegyes, volt jó és rossz hozadéka is, de inkább a jóra fókuszálunk.
 
Rockbook: - Időről időre hallani olyan hangokat, hogy a rock halott. Ti milyennek látjátok a műfaj jelenlegi helyzetét?
 
K.G.: - Amióta az eszemet tudom, ezt mindig hallom. A rockzene helyzete sosem volt egyszerű, most sem az, de az, hogy halott lenne óriási baromság. A világ változik, de ehhez ez a műfaj mindig tudott alkalmazkodni, most is sikerülni fog. A vírus óriási kihívás, de a kisebb bandáknak egyben lehetőség is. Szóval magát a műfajt egy percig sem féltem, persze lehet, hogy egyes zenekarok nem lesznek vidámak közben. De a rock ettől még nem hal meg, sőt.
 
 
Elérhetőségek: Online rádió, Facebook, Instagram
 
Tóth Mátyás