Bejelentkezés

x
Search & Filters

Special Providence: "Alek Darson személyében egy tökéletes muzsikust találtunk"



Ahhoz képest, hogy nem sűrűn hallunk a Special Providence-ről, igencsak zajlanak az események a zenekar háza táján. Augusztusban, Karlovy Vary-ban még együtt zenélt a Dream Theater billentyűsével, Jordan Rudess-szel Markó Ádám és Kertész Márton. Utóbbi azonban szeptemberben kilépett a zenekarból, helyére a Kanadában élő, Berkley-t végzett Alek Darson érkezett. Most a csütörtöki A38-as koncertre készülnek. Markó Ádámmal beszélgettünk.
 
Rockbook: - Október 17-én jelentettétek be, hogy elválnak Kertész Marci és a Special Providence útjai és hamarosan megtudhatjuk ki lesz az új gitáros. Mi áll az dolog hátterében?
 
Markó Ádám: - Alapvetően ahhoz tudnám hasonlítani ezt, mint amikor egy párkapcsolat mindkét részről megfárad. Marciban régóta volt egy kiégés a zenekarral kapcsolatban, mást szeretett volna csinálni és bennünk is érett már egy ideje, hogy ez így nem optimális. Aztán ő lépett és döntött. Mindenki megy tovább a maga útján, de teljes a barátság és a szeretet egymás között.
 
Rockbook: - Majd pár napra rá a Facebook oldalatokon bemutattátok Alek Darson-t, az új „6-7-8” húrosért felelős új tagot. Hogyan találtatok egymásra? 
 
M.Á.: - Egy amerikai fesztiválon találkoztunk nyáron, ő is fellépett, és beleszeretett a zenekarba, aztán amikor a meghallgatásokra gyűjtöttük a neveket ő is szóba jött, és elképesztő teljesítményt nyújtott.
 
Rockbook: - Mit kell róla tudni? Milyen formáció(k)ban zenélt?
 
M.Á.: - Szerbiában született, majd az USA-ba költözött és napjainkban Kanadában él. Egy Berkley-t végzett, igazi proaktív gitáros, aki hangmérnök, producer is egyben. 
 
Az élet úgy hozta, hogy amikor augusztusban együtt dolgoztunk a Dream Theater billentyűsével, Jordan Rudessel, ő is emlegette Aleket, hiszen az ő szólólemezén is gitározott, és még számtalan amerikai prog formációban session zenészként.
 
Rockbook: - Hogy jellemeznéd a játékát? Milyen pluszt tud hozzátenni a Special Providence zenéjéhez?
 
M.Á.: - Az ő személyében egy tökéletes muzsikust találtunk, akivel tovább tudjuk folytatni az utunk, és komoly lépést tudunk tenni előre a következő szintre. Hihetetlenül elhivatott, és már alig várjuk, hogy együtt dolgozzunk, turnézzunk. A Special Providence túl van már pár tagcserén 2004 óta, de mindig az előnyére vált. Nagyon pozitív előérzetem van, talán sosem voltam ennyire biztos a dolgunkban. 
 
 
Rockbook: - A zenekar 2004-es megalakulása óta már csak te maradtál a csapat eredeti felállásából. Mennyire nehéz feladat összefogni egy zenekart?
 
M.Á.: - A csapat alapító tagjaként már sok mindenen keresztül mentem, és rengeteget tanultam, fejlődtem emiatt a szerep miatt, ami mára teljesen hozzám nőtt. Természetesen nem könnyű, de amikor a dolgok jól működnek akkor rengeteg pluszt ad. 
 
Rockbook: - A műfaj komplexitásából adódóan szinte korlátlanok a lehetőségeitek az új dolog felé történő nyitásra? Ha pl. a Dream Theater-t nézzük rengeteg különböző stílusú albummal rukkoltak elő. Elég, ha csak a hozzájuk képest „kőmetál” Train Of Thought és a filmzenés The Ashtonising lemezeket vesszük alapul. A Special Providence-nél benne vannak a pakliban a jövőben ekkora kilengések?
 
M.Á.: - A Special Providence minden lemeze másmilyen lett, ez a progresszív műfaj sajátossága és ez így is van rendjén, ezt szeretnénk folytatni és csiszolni. 
 
Rockbook: - Mikorra tervezitek az új Special Providence albumot, amely Alek Darson bemutatkozó lemeze is lesz egyben?
 
M.Á.: - Januárban elkezdjük írni a hatos lemezt. Nem fogunk kapkodni, de 2020-ra biztosan lesz új album, mellyel még nagyobbat szeretnénk dobni mint eddig bármikor. 
 
Rockbook: - Alek – mint külföldi illetőségű új tag - belépése a csapatba, a koncerthelyszínek terén is megnyithat új kapukat? 
 
M.Á.: - A zenekar a kezdetektől nemzetközi vizeken mozgott tudatosan, de sokat számíthat, hozzáadhat hogy a zenekarban külföldi tag is van, és természetesen a tengerentúlon Alek kapcsolatrendszere is sokat segíthet. 
 
 
Rockbook: - Zenekarvezetőként hogy látod, melyik album(ok) dalait kedveli a legjobban a közönség?
 
M.Á.: - Ezt nehéz lenne megmondani, mert mindenki mást preferál.
 
Rockbook: - November 29-én az A38 Hajón koncerteztek az Angertea-val. 2013 nyarán már volt közös koncertetek velük az azóta már nem létező Zöld Pardonban. Miért pont rájuk esett a választás? Mi a véleményed a zenéjükről?
 
M.Á.: - 2013-ban játszottunk már együtt, az a koncert nagyon jól sikerüt. Szeretjük, amit csinálnak, ráadásul úgy gondolom, méltatlanul keveset játszanak, szóval ez nekik is jó lehetőség arra, hogy egy új közönség előtt bemutatkozzanak.
 
Rockbook: - Ritkán koncerteztek hazai környezetben, viszont mindig elég változatos a repertoár. Az A38 hajón mire számíthat a közönség?
 
M.Á.: - A zenekar életművének legfontosabb dalait játszuk egy új gitárossal, ami nyílván teljes egészében más megvilágításba helyezi a dalokat, előadásmódot, mindent. Szerintem egy számukra és a közönségünk számára is egy történelmi jelentőségű koncert lesz. Mindenki győződjön meg róla személyesen nov 29-én az A38-on (Facebook esemény itt)!
 
Rockbook: - Az A38-as koncert után hogyan tovább…? 
 
M.Á.: - December első hetében egy kisebb EU turnéra megyünk, Csehország, Németország, Belgium és Hollandia lesz a terítéken, jövőre pedig ott leszünk több nemzetközi fesztiválon is. 
 
 
Balogh Péter
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.