Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Special Providence-t már a legmagasabb progresszív zenei körökben is elismerik (interjú)



A Special Providence október 17-én, csütörtökön a budapesti A38-on kezdi meg a svéd Beardfish zenekarral közös, nagyszabású őszi európai turnéját. A Rockbook.hu a koncert előtt kérdezte a progresszív rockot, metalt, jazzt és chilles lazulást mesterien elegyítő magyar banda dobosát, Markó Ádámot.

Rockbook: - 2012 elején jelent meg a "Soul Alert" című albumotok, amely igazi áttörést jelentett a Special Providence életében, és amire már a szakma és a rajongók is felkapták a fejüket. Mi volt a siker titka?


Markó Ádám: - Már a kezdetektől az instrumentális zene volt a célunk, sajátos, egyedi stílust akartunk kialakítani műfaji kötöttségek és korlátok nélkül. A szakma és a rajongók már korábban felfedeztek minket maguknak, de a harmadik nagylemezünk a tengerentúlon is rengeteg jó kritikát kapott, vagyis valóban nemzetközi áttörést hozott. A Soul Alert kilenc hétig vezette az USA-ban az egyik legfontosabb progresszív zenei listát, és folyamatosan kapunk felkéréseket külföldi koncertekre. A japán fővárosban, Tokióban például négy teltházas koncertet adtunk. Itthon a Mahasz listán is szerepelt az album, és négy nagy koncertünk volt Budapesten: a Dürer Kertben egy önálló és egy közös a Kerekes Band-del, illetve a Zöld Pardonban is volt egy saját koncertünk. Ez utóbbi igazi mérföldkő volt az életünkben, mert progresszív zenét játszó zenekar nemigen szokott a ZP-ben fellépni. Tavasszal pedig a Petőfi Rádió Akusztik című műsorában is szerepeltünk, ami annyira jól sikerült, hogy élőben szeptemberben teltház előtt a Budapest Jazz Klubban megismételtük. Nehéz megfogalmazni, hogy mi a sikerünk titka. Talán az, hogy az évek alatt egyre kiforrottabbá, tudatosabbá vált a Special Providence hangzása és működése, és a visszajelzések szerint sikerült megtalálnunk a csak ránk jellemző zenei kifejezésmódot, ami elnyerte a közönség tetszését is.   

Rockbook: - Az elmúlt másfél évben rengeteg pozitív dolog történt a zenekar háza táján, amely egy igazi sikersztori. Főleg annak fényében, hogy nem kimondottan könnyen emészthető zenét játszotok. Mégis mit tartasz a legnagyobb elismerésnek az utóbbi időszakot tekintve?

Markó Ádám: - Minden apró lépés valójában óriási előrelépést jelentett számunkra. Az egyik legfontosabb, hogy a négy tokiói koncertünk után Japánban is lemezszerződést kaptunk, így Magyarországon kívül most már 16 országban forgalmazzák az albumainkat, a koncertjeink 80 százalékát pedig külföldön adjuk. A Special Providence nevét mostanra a progresszív zene legmagasabb köreiben is ismerik, és elismerik a munkánkat. A műfaj legnagyobb fesztiváljaira headliner-ként hívnak minket fellépni. Idén főműsoridőben adtunk koncertet például a franciaországi Crescendo és a belgiumi Prog-Résiste fesztiválokon, ami nagy megtiszteltetés.

Rockbook: - Jövő tavaszra tervezitek a következő, immár 4. albumotok megjelenését. Mennyiben lesz más, mint az előzőek? Mire számíthatunk?

Markó Ádám: - Áprilisra várható az új lemezünk, amiről egy-egy dalt videóklip formájában már novemberben és jövő márciusban nyilvánosságra hozunk. Ezekből már ki fog derülni, hogy az új anyag még az eddigieknél is modernebb, összetettebb és progresszívabb, ugyanakkor még dallamosabb lesz.

 

Special Providence - Lazy Boy

 


Rockbook: - Ismét találkozhatunk majd vendégénekessel a lemezen?
 
Markó Ádám: - Természetesen, hiszen hagyomány nálunk, hogy minden lemezünkön szerepel egy vokális szám. Az új albumon is lesz egy ilyen szerzemény, amihez több énekes neve is felmerült, de még nem döntöttünk.

Rockbook: - Október 17-én indul az őszi európai turnétok a Mike Portnoy által felfedezett svéd Beardfish-sel az A38 hajón. Honnan jött a közös turné ötlete?

Markó Ádám: - A fiúkkal két éve találkoztunk a franciaországi Crescendo fesztivál dél-amerikai változatán, Francia Guyanában. Mindkét zenekar főműsoridőben lépett fel, és a backstage-ben nagyon jó barátságba kerültünk. Már akkor felmerült a közös munka ötlete, aminek az lett az eredménye, hogy felvettem a kapcsolatot a Beardfish frontemberével, és a Special Providence hagyományos őszi európai turnéját már közösen, egyenrangú fellépőkként szerveztük. Tíz koncertet adunk, és nagyon örülünk, hogy eljutunk például Hollandiába, Dániába és Svájcba is, ahol a Special Providence korábban még nem koncertezett. Ez is hatalmas előrelépés, hiszen ezekben az országokban komoly rajongótábora van a progresszív zenének, és világszínvonalú klubokban adhatunk koncerteket. A turnényitó október 17-én, csütörtökön este a budapesti A38-on lesz, ahol a japán Baraka zenekar játszik előttünk. Velük a tokiói turnénkon ismerkedtünk meg. Három igazán meghatározó zenekara a mai progresszív zenének, és mi mindent megteszünk, hogy tényleg felejthetetlen élményt nyújtsunk a közönségnek

 

Special Providence - Asparagus

 

 

Rockbook: - Ha már Portnoy-nál tartunk, netán hallotta már a Special Providence-t? Lassan helyetek lehetne a Progressive Nation At The Sea eseményen, amelyet ugye a dobos géniusz szervez évről-évre, a legnagyobb progresszív rock/metal bandák részvételével...


Markó Ádám: - A Special Providence neve most már kezd ismerősen csengeni a legmagasabb progresszív zenei körökben is, főleg, hogy ilyen tempóban haladunk előre. Mike Portnoy is ismer minket, sőt, amikor személyesen találkoztunk, a Soul Alert című albumból kapott is tőlem egy példányt. Sokat várok a Beardfish-sel közös turnénktól, ezért nem tartom kizártnak, hogy jövőre akár már a Progressive Nation At The Sea programjában is szerepeljünk.

Rockbook: - Neves külföldi előadóktól/zenekaroktól kaptatok-e már pozitív visszajelzést a Special Providence zenéje kapcsán?

Markó Ádám: - Folyamatosan kapjuk az elismeréseket, gratulációkat a szakmabeliektől. A legfrissebb ilyen élmény nemrég itthon, az A38-on ért. Találkoztam Phil Collins fiával, aki szintén dobos, és hosszasan lelkendezve beszélt nekem arról, mennyire tetszik neki a Special Providence zenéje.   

Special Providence (H), Beardfish (SE), Baraka (JP)

Időpont: 2013. október 17. (csütörtök) 19.00
Helyszín: A38 állóhajó (Budapest, Petőfi-híd, budai hídfő)

Jegyár: elővételben 1600 forint, a koncert napján 2000 forint

http://www.a38.hu/hu/program/special-providence-beardfish-se-baraka-jp

Eseménymeghívó: https://www.facebook.com/events/452289521550765/

Bővebben:

http://specialprovidence.eu/
https://www.facebook.com/SpecialProvidence
http://www.youtube.com/specialprovidence

 


 

Címkék: 
Special Providence