Bejelentkezés

x
Search & Filters

„A stílus mellett a minőség fontos szempont.” - Interjú Sánta Lászlóval, az Alpárfeszt Underground könyv szerzőjével



Alpárfeszt 2020. Nem fogok belemenni, miért épp ilyen vagy olyan ez az év, mindenki tudja, hogy már a csapból se a régi víz folyik. Csodával határos módon – egy kezemen meg tudom számolni hányan tudtak egy ilyen volumenű fesztivált összehozni ebben az ínséges időszakban – az Alpárfeszt most szeptemberben, a szokásos helyszínen végre megvalósul.  3 napig, mindenki nagy örömére, a stoner és doom zenéé lesz a főszerep. Sánta Lászlóval, az Alpárfeszt egyik szervezőjével beszélgettünk a most megjelenő Alpárfeszt Underground könyv és a hamarosan induló fesztivál kapcsán. 
 
Rockbook: - Gondoltad volna valaha is, hogy a kezdeti időszaktól (nem biztos, hogy jól emlékszem, amikor raklapszínpadon mentek az első koncertek egy kisebb sörsátor alatt) eljutunk egészen idáig, hogy igazi, többnapos, tematikusan szervezett rendezvénnyé nője ki magát a dolog?
 
Sánta László: - Nem gondoltam volna. Szerencsére viszont a testvérem Sánta Zoltán és az egész szervező gárda eltökélt volt ebben a történetben. Így juthattak el odáig, hogy az idei már a 7. Alpárfeszt. A fesztivál szervezői egyre profibbak, a körülmények is csiszolódtak, de szerencsére még mindig ugyanaz az underground hangulat dominál.
 
Sánta László és Sánta Zoltán
 
Rockbook: - Mi adta nektek az alapkoncepciót, hogy: „nekünk most mindenképpen szerveznünk kell valamit a térségbe, ha törik, ha szakad”? Mennyire volt nehéz a kezdeti időszak, illetve mennyivel könnyebb a mostani?
 
Sánta László: - Erre a kérdésre testvérem csapata, a Crew tagjai tudnának igazán válaszolni. Mindenestre, annyira ismerem őket, hogy tudjam: Ők csak jól akarták érezni magukat, szórakozni akartak a saját lakóhelyük környezetében, olyan zenére, amit szeretnek. A szervezésre évről-évre sok munkát tesznek bele. 
 
Rockbook: - A létezésetek 7 éve alatt rengeteg minden történt, jelenleg eléggé kritikus helyzetben van a kulturális élet és élőzene, de erre még később kitérünk. Az Alpárfeszt eddigi fellépői közt vannak vissza-visszatérő előadók, de láthatóan igyekeztek nagyrészt megtartani a southern-stoner-doom-sludge vonalat. Mi az, ami nálatok még épp belefér a repertoárba? Mi alapján léphet föl nálatok egy zenekar? Milyen kritériumoknak kell megfelelni?
 
Sánta László: - A stílus mellett a minőség fontos szempont. Ráadásul ez az egész történet úgy kezdődött, hogy haverzenekarok léptek föl, akik egymással, egymás zenéjére nagyokat buliztak. Ez a mai napig fontos szegmense a válogatási elvnek. A szervezőknek fontos a barátság.
 
Rockbook: - A fesztivál története során biztos voltak és akadtak felejthetetlen pillanatok, jók és rosszak egyaránt. Idővel persze szeret mindenki a pozitív dolgokra visszaemlékezni, de ti hogy éltétek ezt meg szervezői szemmel? Melyik performance volt a legemlékezetesebb? Ki az, illetve melyik csapat az, akivel szívesen együtt dolgoznátok, de valami miatt mindig tolódik a fellépés? 
 
Sánta László: - Ha ezt a könyvet (Alpárfeszt Underground) elolvassátok ezek közül a felejthetetlen pillanatok közül sokat ,,átélhettek”. Én nem nevezem magam szervezőnek, bár az egyesületük tagja vagyok, és minden évben segítek a csapatnak, legyen szó a pass-ok elkészítésétől a helyszínre szállítandó cuccok pakolásáig. 
 
Számomra sok emlékezetes koncert megmaradt. Az első alpáros Apey and the Pea (ma Lazarvs) buli felejthetetlen volt, de amikor először hallottam a Baron Mantist vagy az áramszünetekkel tarkított Don Gattot, azok is szép emlékek.
 
Utóbbi kérdésedre válaszolva: Én egyszer szívesen látnám az Alpárfeszten az eredeti felállású Neck Sprain-t. Eléggé fikciónak tűnik, de az számomra hatalmas élmény lenne.
 
Sánta László
 
Rockbook: - Külföldi bandákban még nem gondolkoztatok vagy csak és kizárólag a magyar szcénára összpontosít az Alpárfeszt? Tudom, hogy voltak külföldi fellépőitek, de arányában mégis magyar talajon állunk.
 
Sánta László: - Erre is Sánta Zoltán tudna válaszolni. Amikor erről beszélgetek vele, mindig a Crowbar-t emlegeti…laugh
 
Rockbook: - Adja magát a következő kérdés: a járvány-mizéria miatt mondhatni az egész egzisztenciális mindenség felbolydult, gyakorlatilag beszélhetünk vírus előtti és vírus utáni világról. Tudom, hogy titeket is durván érintett a dolog, maga a feszt eredetileg júliusban lett volna megtartva. Köszönhetően a fellépők rugalmasságának és hála nektek ez most szeptember első hétvégéjén, csütörtöktől kezdve, végre megvalósul. Gondolom nem kis feladat volt, hogy minden tökéletesen klappoljon. Hogy sikerült ezt összehozni? 
 
Sánta László: - Sokat dolgozott ezen a téren is az Alpárfeszt Crew. Szerencsére azonban ez egy kis fesztivál, jó zenekarokkal, rendes ,,gyerekekkel”. A baráti összetartozás ereje sem elhanyagolható szempont.
 
Rockbook: - Beszéljünk most a könyvről! A napokban jelent meg az Alpárfeszt Underground könyv, amelyet te jegyzel szerzőként. Mit kell erről pontosan tudni? Mi adta az ihletet ahhoz – nyilván a rendezvény miliője, feelingje és már-már kultusz-közeli státusza eléggé nyomatékos erővel bír – hogy nyomtatott formában is megjelenjen az alpárfesztes életszemlélet? 
 
Sánta László: - Tiszakécskén a művelődési központban vezettem korábban egy Underground Zenei Klubot középiskolásoknak. Ide sok-sok zenészt meghívtunk beszélgetni. Ezeket a beszélgetéseket én rögzítettem, úgy éreztem, nem veszhetnek el ezek a sztorik a feledés homályába. Sok anyag összegyűlt, s amikor időm engedte, ,,papírra vetettem”. Ekkor már megvolt az 'Underground' könyv ötlete.  Először nem lett volna ennyire köze az írásnak az Alpárfeszthez, de meg kellett húzni a határvonalat, hogy kik azok a zenekarok, akik beleférnek és kik maradnak ki. Ahhoz, hogy be lehessen zárni a kört, végül úgy döntöttem, csak olyan zenészek lesznek benne, akik már felléptek az Alpárfeszten. Így állt össze végleges koncepció. Mivel maradtak ki zenekarok az alpáros fellépők közül is, illetve a jövőben az a kör is bővül, elképzelhető, hogy lesz a könyvnek folytatása.
 
Rockbook: - A könyvet még nem láttam, de nagyon kíváncsi vagyok rá, ha jól értesültem, akkor a fesztivál idejére már meg is jelenik. Nem sok ehhez hasonló publikációt láttam, általában csak illusztris fényképalbumokat tolnak ki a kerek évfordulóknál némi infóval és bevezető szöveggel kiegészítve. Neked mi volt a célod ezzel a kiadvánnyal?
 
Sánta László: - Úgy gondolom, hogy a magyar underground, ezen vonulata van annyira érdekes, hogy 20 év múlva, amikor egy akkori fiatal leveszi majd ezt a könyvet édesapja polcáról és elolvassa, elgondolkozik azon, hogy gitárt kellene ragadnia…
 
 
Rockbook: - Térjünk vissza az Alpárfeszthez. Ahogy telnek az évek egyre design-osabb a grafikai arculat és kivitelezés, sőt Hikari személyében már saját kabala állatkája is van a fesztiválnak. Milyen egyéb dologgal (merchandise-ra gondolok elsősorban) kedveskedtek még a közönségnek? 
 
Sánta László: - Sapkák, pólók biztosan lesznek és szerencsére már ez a könyv is elérhető.
 
Rockbook: - Szeptember 3-4-5. most a dátum, szerintem nagyon sokan várják a környéken és országos szinten egyaránt. A szükséges óvintézkedéseket a pandémia miatt gondolom nektek is szigorúan be kell tartani. Az 500-as limitbe remélhetőleg még bőven beleférünk. Hol tart most a jegyárusítás? Azokra az emberekre gondolok, akik messziről vagy mondjuk, a Dunántúlról érkeznek Tiszaalpár területére, ne érje őket meglepetés, hogy sold-out lett a buli.
 
Sánta László: - Előre tud mindenki regisztrálni, aki jönni akar. Erről információkat az Alpárfeszt Facebook oldalán találtok! Mindenkinek jó szórakozást kívánok!
 
A 2020-as Alpárfeszt programja (szeptember 3-5.):
 
szeptember 3.
 
17.00 Heavenhike
18.00 Molotov Koktél
19.00 The Pontiac
20.00 Nest of Plagues
21.00 Kies
22.00 Lazarvs
23.00 Stubborn
00.00 Crazy Band
 
szeptember 4.
 
15.00 Pázsit 
16.00 Kis Türelmet
17.00 Killer Mendez
18.00 Baron Mantis
19.00 VolumeFeeder
20.00 Don Gatto
21.00 The Void
22.00 Jigokü
23.00 Nova Prospect
00.00 Warchief Band 
 
szeptember 5. 
 
14.00 Hypocrites Breed
15.00 Winnies Stones
16.00 Ikk
17.00 Mayfly
18.00 Witch Bone Garden
19.00 Idegen
20.00 Darkmess
21.00 A Láma Dalai
22.00 Muddy Roots
23.00 Let the cigar die
00.00 Dungaree
 
 
 
Lupus Canis
 
Fotók: Szíjj Réka, Kiss Czakó Imre