Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Sum 41 visszavarázsolta a nyarat egy estére a Budapest Arénába (koncertbeszámoló)Sum 41, Simple Plan, Cassyette – Budapest Aréna, 2022.10.02.
 
Mindenki szíve nagyot dobbanhatott, aki valaha is szerette a pop-punk műfajt, vagy bármikor szívesen bulizott az In Too Deep-re és a Shut Up-ra, ugyanis a műfaj két kanadai nagyágyúja, a Sum 41 és a Simple Plan egyesítette erőit, és a tengerentúli turné után Európába is „átugrottak”, hogy egy kellemes estét szerezzenek rajongóiknak.
 
A helyszín a Budapest Aréna volt, ahol ezúttal a „fordított” felállást alkalmazták, vagyis nagyjából lefelezték a küzdőteret és a lelátót, a színpad pedig így átkerült középre, ezzel gyakorlatilag egy nagyobb klubbuli hangulatát idézve. Mint kiderült, az estét Cassyette nyitotta, ez az információ azonban engem teljesen elkerült. Elképzelhető, hogy őt csak később jelentették be, vagy én koncentráltam túlságosan a két főzenekarra, akárhogy is, sajnos teljesen lemaradtam az eredetileg Cassy Brooking nevű hölgyről és társairól, akik a videóik alapján elég sokszínű zenét játszanak, amelyben punk, metal és némi elektronika is hallható, és valamikor talán a koncertjüket is be lehet majd pótolni.
 
 
A Sum 41-hoz hasonlóan a Simple Plan is viszonylag gyakori vendégnek számít Magyarországon, ennek ellenére eddig még sosem sikerült eljutnom Pierre Bouvier-ék koncertjére, akik hivatalosan „special guest”-ként, azaz különleges vendégekként lépnek fel a turnén, ami a gyakorlatban 13 számot jelent. A banda a Star Wars-os intro után az I’d Do Anything-gel kezdett és rögtön rendesen be is indította a már gyakorlatilag ekkor is zsúfolásig telt küzdőtér közönségét. Nyerőnek bizonyult a két zenekar párosítása, hiszen aki Sum 41-t hallgat, jó eséllyel nem veti meg a Simple Plan-t sem, így hamar megkezdődött a közös éneklés, amit a Shut Up alatt már a teljes megőrülés követett, persze a szó legjobb értelmében.
 
 
Arról nyilván lehetne vitatkozni, hogy melyik a banda nagybetűs dala – számomra ez – de valószínűleg senkit sem ért csalódás, mert a Welcome To My Life, a Summer Paradise, az I’m Just A Kid és a Perfect sem maradt ki a programból. A nyári hangulatot idézve egy hatalmas strandlabda is előkerült, Pierre pedig a „köszönöm” szóval is hibátlanul megbirkózott, az efelé gesztus pedig mindig jó pont a közönségnél. A banda egy kis egyveleget is összegyűrt a Smash Mouth féle All Star-ból, Avril Lavigne slágeréből, a Sk8er Boi-ból és a The Killers ’Mr. Brigthside’-jából, ami szintén rendesen felpörgette a publikumot. Egy szó, mint száz, a Simple Plan egy ütős bulival kezdte meg az estét, így minden adott volt ahhoz, hogy a Sum 41-ra még ennél is jobb legyen a hangulat.
 
A Simple Plan koncerten elhangzott dalok:
 
01. I'd Do Anything
02. Shut Up!
03. Jump
04. Jet Lag
05. Your Love Is a Lie
06. Addicted
07. Welcome to My Life
08. Iconic
09. Summer Paradise
10. All Star / Sk8er Boi / Mr. Brightside
11. Where I Belong
12. I'm Just a Kid
13. Perfect
 
 
A turné a beszédes Does This Look All Killer No Filler nevet kapta, amit a banda első két albumából gyúrtak össze – amelyek nem mellesleg idén már 21 és 20 évesek, ezzel is bizonyítva, hogy milyen gyorsan repül az idő. Persze Deryck videójából kiderült, hogy nem arról van szó, hogy a két lemezt teljes egészében eljátszanák, de azért jócskán válogatnak róluk és persze a többi albumukról is. A zenekar legutóbb a Volt fesztiválon lépett fel, és bár az nekem kimaradt, korábban így is mindig csak szabadtéren láttam őket, és kicsit fura is volt, hogy ezúttal zárt térbe „szorultunk”, mivel a Sum 41 zenéje abszolút a nyárral kapcsolódott össze számomra. Persze nem sok idő volt ilyesmiken gondolkozni, hiszen az intróként szolgáló AC/DC klasszikus, a T.N.T. és a szöveges felvezető után már be is robbant a színpadra a banda a Motivation és a The Hell Song kettősével, amelyhez tökéletes háttérként szolgált a dob mellett elhelyezett hatalmas ördögfej.
 
 
Kevés szórakoztatóbb zenekar van élőben a Sum 41-nál, és ez már az első hangoknál bebizonyosodott, amelyek azonnal magukkal ragadták a közönséget és minden bizonnyal hozzám hasonlóan sokakban keltettek kellemes nosztalgiát. Ami a turné nevében szereplő első két albumot illeti, a banda összesen 8 dalt válogatott össze ezekből, ami majdnem a koncertprogram felét jelentette. Persze ezek többsége – a Motivation, az In Too Deep, a Fat Lip, az Over My Head (Better Off Dead), a Still Waiting és a The Hell Song amúgy is kötelezőnek mondhatók, a Mr. Amsterdam és különösen a Hooch azonban nem túl gyakran hangzanak el élőben, sőt, még egy egyveleg is készült a két albumon szereplő további dalokból, egész pontosan a My Direction-ből, a No Brain-ből, a Rhythms-ből és az All Messed Up-ból, vagyis mondhatjuk, hogy amennyire lehetett, kimaxolták az első két lemez megidézését.
 
 
Ezeken kívül persze jutott még hely az Underclass Hero-nak – ami alatt fekete és fehér lufik is kerültek a közönségbe, újabb extra kellékekként a korábbi strandlabda után – és a Walking Disaster-nek is, amely közben az Aréna közönsége egy emberként világított a mobiltelefonja elemlámpájával, majd az ezt követő With Me is az érzelmes hangulat jegyében telt. Ilyenkor jól jön egy In Too Deep féle aduász, ami azonnal újra beindítja a bulit, hogy aztán az este végéig már ne is legyen megállás.
 
 
Jó ötlet volt a Sum 41-tól ez a ritkán játszott dalokkal megtűzdelt turné, mivel így annak is tudtak újat mutatni, aki már többször látta őket, és a zárt tér, valamint az október eleji időpont ellenére is visszavarázsolták a nyarat erre az estére.
 
A Sum 41 koncerten elhangzott dalok:
 
01. Motivation
02. The Hell Song
03. Over My Head (Better Off Dead)
04. We're All to Blame
05. Summer
06. War
07. Screaming Bloody Murder
08. My Direction / No Brains / Rhythms / All Messed Up
09. Underclass Hero
10. Walking Disaster
11. With Me
12. In Too Deep
13. Makes No Difference
14. Pieces
15. We Will Rock You (Queen feldolgozás)
16. Still Waiting
17. Hooch
 
Ráadás:
 
18. No Reason
19. Mr. Amsterdam
20. Fat Lip
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Máté Évi