Bejelentkezés

x
Search & Filters

A székesfehérvári FEZEN Klub egy rendkívül jó atmoszférával megáldott helyszín (Interjú)



Jelenleg futó cikksorozatunkban a vidéki élőzenés klubokat szeretnénk bemutatni az olvasóinknak, ahol most a székesfehérvári FEZEN Klubot vettük górcső alá. Kovács Tóni, a klub vezetője avatott be bennünket a részletekbe.

Rockbook: - Milyen története van a FEZEN Klub megalakulásának? Mikor nyílt a klub? Milyen előzetes munkák előzték meg a megnyitást?

Kovács Tóni: - A FEZEN Klub még 2006 szeptemberében nyílt, vagyis idén 10! éves, ami alapból óriási dolog, hogy ma, Magyarországon, vidéken ennyit megél egy élőzene-orientált hely. Lévén 2006-ra már nagyon domináns volt helyben a FEZEN Fesztivál, adta magát, hogy egész évben legyen koncert-élet a városban. Már 1997 óta szerveztünk kisebb-nagyobb koncerteket, foglalkoztunk rendezvénytechnikával is, így csak egy hely kellett hozzá. A kezdeti időkben ez egy 2. emeleti, régi magtárban volt, de megvolt a romantikája.

Rockbook: - Kik vállaltak oroszlánrészt a klub megalapításában?

Kovács Tóni: - Az összes, FEZEN névhez köthető dolog 2 emberen múlik: Kovács Antal és Rikli Csaba. De természetesen nem csak ők építették a klubot, hanem az akkori kollégáink, technikai személyzetünk. Magunk oldottunk meg mindent, amit csak tudtunk és ez nagyjából a mai napig így van. Hál’ Istennek minden kollégánk olyan, hogy, ha gipszkartonozni kell, akkor azt csinálja, ha a hangpult mögé kell beállni, akkor azt. Egyikük ujjáról sem esik le a gyűrű.

Rockbook: - Mára az egyik legmeghatározóbb vidéki klub vagytok. Milyen fontos mérföldkövei vannak a FEZEN életének?

Kovács Tóni: - Mivel a fesztivál miatt a nagyobb bandáknak evidencia volt mindig is, hogy a FEZEN az egyetlen választás Fehérváron, ha nagyobb helyen, jobb cuccon akarnak játszani, így ezeket nem eseményekhez kötjük. Egyértelműen a nyitás és a 2011-es költözés a 2, eddigi legnagyobb mérföldkő. 2011-ben költöztünk el a régi Bahnhof épületébe és azóta is itt vagyunk.

 

 

Rockbook: - Milyennek látod Székesfehérvár klubéletét? Mik a tapasztalataitok a korábbi időszakhoz képest?

Kovács Tóni: - Szerintem határozottan erősödik! Nem tudom a többi klub számait, de nem hallom őket panaszkodni. Nyilván a prior klub a városban a FEZEN, ami egyértelműen nagy lökést adott a helyi zenekari életnek. Mivel azonban maga a FEZEN Klub túl nagy lett, túl drága kinyitni, így van pl. a 8-as Műhely, ami kifejezetten az underground, kis bandákat fogadja. Ez szerintem egy nagyon szerencsés szimbiózis, hiszen nekünk sem kell senkit elutasítanunk, hanem át tudjuk küldeni őket a 8-asba. Az alter-pop vonalnak is van kisebb méretű bulihelye, a Paraba. Mindkét klubbal kifejezetten baráti kapcsolatot ápolunk és figyelünk egymás programjaira. Elég ritka ez az országban, ahogy látom. Üzemelési nehézségek miatt pár éve bezárt a Petőfi nevű, szintén élőzenés klub, amit most újra pályáztattak és a FEZEN nyerte meg. Ez novemberben fog nyitni és kifejezetten az alter-pop műfaj kisebb bandáit készül fogadni, valamint a Fehérváron induló egyetemi életet hivatott kiszolgálni. A fenti baráti kapcsolatot jól szimbolizálja, hogy pl. lesznek Paraba-estek itt. Mi úgy hisszük, hogy együtt könnyebb, mint egymás ellen. A diszkók meg küzdjenek egymással, bennünket nem érint.

Rockbook: - Vannak feltörekvő helyi zenekarok, akik fellépési lehetőségeket kapnak a Fezen Klubban?

Kovács Tóni: - Önálló bulikon nem tudjuk őket fogadni a nagy rezsi miatt – mint mondtam. Viszont mindig törekszünk arra, hogy a nagyobb bandák elé beszuszakoljunk helyi tehetségeket. Úgy hiszem, hogy ez a megoldás arra, hogy valaki valóban eljusson a közönségéhez.

Rockbook: - Az évről-évre egyre sikeresebb FEZEN fesztivál ad-e lökést a klubnak?

Kovács Tóni: - Feltétlenül! Amióta tényleg világsztárok vannak a FEZEN-en, sok új arc jön hozzánk csak azért, mert jól érezte magát a fesztiválon és benézett a klubba is. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a klub életének legerősebb szezonja eddig a 2015-ös volt.

Rockbook: - Mennyire volt sikeres az idei FEZEN? Mesélnél pár mondatban?

Kovács Tóni: - Rendkívül sikeresnek ítélem, gazdaságilag viszont egy erős nulla lett, ami ahhoz képest, hogy mekkorára duzzadt a költségvetése, egy nagyon jó eredmény. Jól fogadták az emberek a két, műfajilag szétválasztott nagyszínpadot, szerintem nagyon jól vizsgázott az új terület is. Sajnos volt viharunk, ami nagyban befolyásolja a szájízt, de döntést kellett hoznunk akkor és nem mertük kockáztatni a látogatók és az előadók testi épségét, esetleg életét, így egy rövid időre bezártunk, amíg biztossá vált a folytatás.

 

 

Rockbook: - Sikeres pályázatot nyújtottatok be a Cseh Tamás Programhoz. Milyen lehetőségek nyíltak meg így előttetek?

Kovács Tóni: - Ez szerintem nem a kluboknak nagy lehetőség, hanem a zenekaroknak. Vagyis nem a FEZEN-szintű kluboknak. Ez a FEZEN-nek azért nagy dolog, mert nem kell alapból elutasítanunk olyan kisebb bandákat, akik mindenképpen hozzánk akarnak jönni játszani. A zenekarnak sokkal nagyobb lehetőség, hogy ne veszteséggel zárjon egy estét. Remélem, hogy a jövőben is marad a program, hiszen nagyon sok banda ebből tudja fenntartani a koncertjeit.

Rockbook: - Mit gondolsz a Cseh Tamás Programról, mint kezdeményezésről?

Kovács Tóni: - Óriási dolog, őszintén! A következő lépés talán az lenne, ha a TAO-lehetőségben helyet kapna a rock, élőzenés pop, alter műfaj is.

Rockbook: - Egy vidéki klub igen ritkán mondhatja el, hogy olyan zenekar koncertjének adott helyet, mint például az Ignite. Mit jelent ez nektek?

Kovács Tóni: - Ha nem Fehérváron lennénk, akkor valószínűleg kéthetente jönne hasonló szintű banda hozzánk. Főleg a fesztivállal kialakult, nemzetközi kapcsolatrendszer miatt. Sajnos a fővárosi klubok lefölözik a fővárosi létük miatt a nemzetközi, klub-szintű piacot. Az Ignite anno státusz volt, hogy nálunk játszott, nagyon örültünk neki. Decemberben vissza is jönnek!

Rockbook: - Hogyan látod a klubok helyzetét Magyarországon? Főleg a vidéki klubokra térnék ki.

Kovács Tóni: - Sajnos annyira Fehérvárra koncentrálunk, hogy csak a hozzánk érkező bandák beszámolóiból tudom, hogy hol, mi a helyzet. Magában a műfajban sokkal többet látok, de egyelőre óriási kockázat mind szervezőnek, mind zenekarnak élőzenés produkciót szervezni. Nagyon összetett, rengeteg buktatóval, előre nem kalkulálható tétellel.

 

 

Rockbook: - Mi a különlegessége a Fezen Klubnak?

Kovács Tóni: - Az, hogy pont hiánypótló a mérete. Nagyobb, mint egy átlag művelődési ház, de nem sportcsarnok-méretű. Pont elegendő méretű a színpad, hogy felférjen rá akár a Quimby, akár az EDDA és technikailag kifejezetten jól felszerelt. Sok büfé van, viszonylag gyorsan italhoz lehet jutni és egyáltalán nem drága. Még helyi viszonylatban sem. Ráadásul a személyzet is szerethető, jókedvű, nem muszájból, hanem szerelemből végzik a dolgukat. És persze az, hogy alapból a fesztivál egyik helyszíne, óriási múltja van.

Rockbook: - Mik a terveitek jövőre nézve?

Kovács Tóni: - Mivel a klub szinte folyamatos jelenlétet igényel, így mindig változik. Mindig van mit javítani, jobbítani. Most pl. új hang került a nagyterembe, ez már a fesztiválon bizonyított, de kicsinosítottuk a kistermet is. Ezt szeretnénk a nagyobb koncertek után folyamatosan nyitva tartani, rendkívül jó atmoszférával megáldott helyszín, régi, Bahnhof-os jellemzőkkel. Mint mondtam, pár külföldi előadót szeretnénk mi is leszerződtetni, remélem, összejön.

Rockbook: - Milyen előadók teszik tiszteletüket az őszi-téli szezonban nálatok?

Kovács Tóni: - Amit látok jelenleg és fixen el is mondhatom: Pokolgép, Brains, Halott Pénz, Tankcsapda, Magna Cum Laude, Hooligans, WellHello, Ignite + Paddy & The Rats, Alvin és a Mókusok, hogy csak a nagyobbakat említsem. Erős szezon lesz megint!

Rockbook: - Köszi az interjút!

 

A FEZEN Klub elérhetőségei:  Honlap, Facebook

 

 

Fotók: Fezen klub, Meli Photography

 

Támogatónk a Nemzeti Kultúrális Alap és a Cseh Tamás Program.