Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A Szélesvásznúval lapot tudtunk húzni a debütáló Világvevő albumra" - Useme interjú



A Useme zenekar már ismert, befutott bandák tagjaiból verbuválódott 2015 decemberében, akik igényes, dallamos zenéjükkel hamar berobbantak a zenei közéletbe. Az új, immár második nagylemezük és a lemezbemutató koncert kapcsán Szalkai Tibor gitárossal beszélgettünk.

 

Rockbook: - Milyen volt első albumotok a megjelenést követően a Világvevő visszhangja? Hogy érezitek magatokat így a szezon után, hogy nem kevés fesztiválon és bulin megfordultatok?

Szalkai Tibor: - Úgy gondolom, nem állítok valótlant, ha azt mondom, a Useme egy megosztó zenekar. Aki szereti, az imádja, aki nem, annak nagyon nem...

Szerintem mindannyian megosztó produkciókban voltunk ezidáig is, szóval nem új a szitu számunkra. A 2017-es fesztiválszezon azt mutatta, hogy érik a dolog. Nem csak testet, hanem szívet melengető érzés volt például amikor a Strand fesztiválon a 14.00 órai kezdésnél már gyülekeztek a Useme pólósok, szimpatizánsok a színpad előtt, a koncertet pedig végigénekelték. A Világvevő pedig rengeteg ismerősömnél lepörög a mai napig lépkedés, tekergetés nélkül. Én ezt bóknak veszem!

Rockbook: - Az első album megjelenése után azt nyilatkoztátok, hogy szinte félig már a másodikkal is elkészültetek. Ezúttal is ilyen termékeny volt a dalszerzési folyamat?

Sz.T.: - Most pedig azt kell mondjam, a harmadik is félig-meddig készen van. Az a faramuci helyzet állt elő, hogy sokkal nagyobb iramban születnek a dalok, mint amilyen időközönként érdemes lemezt kiadni.   

Rockbook: - Nem túl régóta fennálló bandáról beszélünk, hogyan éritek el a közönséget, mekkora tábort mozgattok meg?

Sz.T.: - Dalszerzés, klipkészítés, Facebook/Youtube pörgetés, koncertezés. Ez sok idő, munka, energia, pénz befektetés és egy jó nagy adag hit, kitartás, alázat és az élőzene szeretete. Hála Istennek a közönség ezt levágja, és egyre növekszik a tábor.

Rockbook: - Kézbe kaptuk az új lemezt, amivel kapcsolatban említettétek (és hallható is) hogy egy sokkal mélyebb, vastagabb, erőteljesebb dalokról van szó, az előző lemezzel ellentétben 3 hónap helyett most egy évetek volt az elkészítésére. Meséljetek kicsit róla, hogy születtek a dalok?

Sz.T.: - A dalok születése tipikus modernkori sémát követett. Valamelyikünk megírta kompletten, vagy hiányosan az adott nótát otthon számítógépen, s már rakta is fel a csoportba, a többek pedig kisvártatva belepimpeltek, ahol kellett. Mindezek után Bálint "rákurjantott" egyet énektémával, s a fináléban a kurjantott sorok értelmet kapván dalszöveggé formálódtak.

 

 

Rockbook: - Miben mások ezek a dalok, mint az első lemez melódiái?

Sz.T.: - Talán kevésbé eklektikusak, és nagyobb bennük a potenciál, nomeg a slágerfaktor! :)

Szerintem egy zenekar életében a harmadik lemez az igazi vízválasztó. Addigra érik össze a brigád és a tudatosságuk, tapasztalataik legjavával tudnak dolgozni. Emellett úgy érzem, a Szélesvásznúval tudtunk lapot húzni a debüt Világvevőre, még slágerek tekintetében is. Nálunk ugye az a helyzet, hogy már mindenki csinált harmadik lemezt eddigi pályafutása során (akár, mint producer/hangmérnök), valaki több bandával is… Szóval mélyen, fényesen csillog az a szürkésvöröses szőrzet a rókákon! :)

Rockbook: - Miért épp a Szélesvásznú ég lett a címadó dal? Annak van jelentősége, hogy ez zárja az albumot?

Sz.T.: - Nincs komolyabb filozófiai oka. Jól hangzik, és a mondanivaló is remekül rezonál a Useme jelenlegi építkező, feltörekvő helyzetével.

Rockbook: - Minden eddigi klipetek egyedi képi világgal és koncepcióval rendelkezett. Honnan jönnek az ötletek? Esetleg a következő kliphez is van már elképzelésetek?

Sz.T.: - Fontosnak a tartjuk a vizuális jelenlétet is, a következő kilp formátum tavasszal várható.

Az ötletek legjava attól a stábtól jön, akivel éppen dolgozunk. Eddig a három klipet három különböző brigád csinálta, és nagyon elégedettek voltunk, vagyunk. Felhővitorlás: The Imagement, Ez a mi portrénk: Mihaszana Film, Miénk a világ: Pur E Prod

Rockbook: - Elég dinamikus jelenségek vagytok külön-külön is, hogyan zajlik nálatok egy próba vagy egy stúdiózás?

Sz.T.: - Fegyelmezetten, koncentráltan, és törekszünk a minőségi időtöltésre. Többen családos emberek, itt már nem férnek bele a szétfolyt percek, órák. Én nagyon élvezem az olykor szigorú kereteket és követelményeket. Ez adja a felnőtt profizmus alapjait, számomra csak így van értelme bármiféle együttműködésnek. Gyorsan és hatékonyan lehet alkotni, dolgozni. Mellőzzük a "picsogást", és mindig a megoldásra törekszünk. Persze azért nem kíméljük egymást, keményen megfogalmazunk kritikákat is, ha azt dobja a gép, emellett jelen van a tisztelet és a bizalom. A turnébuszban pedig természetesen kiszívjuk egymás vérét az utolsó cseppig! :)

 

 

Rockbook: - Október 14-én lesz a Szélesvásznú ég lemezbemutató koncertje, mivel készültök a hallgatóságnak?

Sz.T.: - Brutáljó bulival! Sokat próbáluk, és lelkileg-szellemileg is fókuszálunk az egészre. Vélhetőleg teltház közeli mennyiségű vérbeli Useme fanokkal fogunk magas, hangosan partot érő hullámokat csapni a budai alsó rakparton. A komplett lemezt eljátszuk. (Facebook esemény itt)

Rockbook: - Majd a Depresszió vendégeként turnéra indultok a Depi új nagylemezével, hogyan jött ez a kooperáció?

Sz.T.: - Régóta ismerjük őket és jó kapcsolatot ápolunk. Tavasszal ért véget a Leander Killsszel és az AWS-sel az őrület, mire várjunk még? :)

Rockbook: - Sok közös koncertetek volt már olyan zenekarokkal, akik kicsit más stílusban mozognak, mint ti (Leander Kills, Fish!, Supernem, Rómeó Vérzik). Hogy fogadtak titeket az ő rajongóik? Sikerült meggyőznötök őket?

Sz.T.: - Nagyon jó érzés volt látni, tapasztalni kedvességüket, szeretetüket. Eddig is és eztán meg pláne mindent megteszünk, hogy jól érezzék magunkat a turnétársak rajongói. De igazából csak magunkat adjuk.

Rockbook: - Az első albumotokat is az A38-on mutattátok be. Egyértelmű volt, hogy ezúttal is ez lesz a helyzet, vagy csak így alakult?

Sz.T.: - Úgy gondoljuk, hogy a zenekar adottságait ezúttal is legjobban az A38 hozza ki. Hát akkor viszlát ott!!! Köszicsáá!!!

 

Rockbook: - Köszi az interjút!

 

 

A Useme elérhetőségei: Honlap, Facebook
 

Nagy Zsófia, Tóth Mátyás

 

Támogatónk a Hangfoglaló Program