Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Szeretnénk, ha a zenénk értő fülekre találna mindenhol a világon" - Ivan & The Parazol interjúAz Ivan & The Parazol 2010 óta aktív, mára pedig Magyarország egyik meghatározó rockzenekara lett, de külföldön is rendszeresen koncerteznek. ’Together’ című daluk a 2014-es Sziget Fesztivál himnusza lett. Több daluk is hallható volt az amerikai ’Shameless’ sorozatban, jövőre megjelenő új albumukat pedig egyenesen Los Angelesben vették fel. Én egy fék nyúz oldalról hibásan úgy értesültem, hogy a ’Nr. 1003’ klipjét is Amerikában forgatták, Vitáris Iván énekes ebben kijavított. Tengerentúli élmények, motivációk és jövőbeni tervek az alábbi interjú témái.
 
Rockbook: - Következő nagylemezetek, az ’Exotic Post Traumatic’ 2019 tavaszán jelenik meg. Az albumot az Egyesült Államokban, a Los Angelesi EastWest stúdióban rögzítettétek. Előre így terveztétek, vagy hirtelen ötlet volt?
 
Vitáris Iván: - Azt, hogy konkrétan az Eastwestben vegyük fel nem tudtuk, nem terveztük, csak az volt a fejünkben, hogy nagyjából mi az ami felé el szeretnénk indulni hangzásban. Hosszas keresgélés, és szervezgetés után jött Wil Anspach neve, aki a lemez producere lett, és Ő dolgozott sokáig az Eastwestben, ezért rögzítettük ott a lemezt.
 
Rockbook: Milyen érzés volt ott készíteni a felvételeket, ahol korábban a Foo Fighters, Michael Jackson, vagy Frank Sinatra is dolgzott?
 
V.I.: - Mit is lehet erre mondani? Fantasztikus persze, de dolgoztunk. A legjobb az egészben az volt, hogy nagyon jó környezetben és tempóban tudtunk ott dolgozni.
 
Rockbook: - Mennyiben más amerikában stúdiózni, mint itthon?
 
V.I.: - Ez olyan, mintha azt akarnánk összehasonlítani, hogy mi a jobb, a Balatonszelet vagy a Snickers. Mindkettőben más és más a jó. Ez a studióval és a technikai dolgokkal is így van szerintem, az persze elvitathatatlan, hogy nagyon modern, és felszerelt ez a hely. 
 
 
Rockbook: - A munkálatokat Wil Anspach irányította. Milyen volt egy Grammy-díjas producerrel együtt dolgozni?
 
V.I.: - Azt kell mondanom, hogy gördülékeny, és vidám. Nyitott volt az ötleteinkre, mi is az övéire, szóval valami nagyon virágzó együttműködés jött létre. Örülök, hogy az ő keze alatt jött létre ez a lemez.
 
Rockbook: - Tervezitek meghódítani az amerikai piacot is?
 
V.I.: - Tervezni mindent tervezünk, hogy aztán abból mi lesz, az persze már egy más kérdés. Szeretnénk, ha a zenénk értő fülekre találna mindenhol a világon persze, szóval Amerikában is...
 
Rockbook: - Korábban a ’60-as, ’70-es évek beatje és rock and rollja volt leginkább a zenétek alapja, legújabb dalotok, a ’Nr. 1003’ viszont sokkal inkább elmegy a pszichedélia felé. Hogy jött a váltás?
 
V.I.: - Nem nevezném váltásnak, inkább fejlődés. Érett a zenénk ahogy mi is, újabb és újabb hatások értek, és ebből jöttek létre olyan dalok is, amik eddig nem voltak jellemzőek ránk. 
 
Rockbook: - A dal klipjét szintén Los Angelesben forgattátok, ez milyen élmény volt?
 
V.I.: - Köszönjük a bókot, de a klip Budapesten forgott! De ezen is látszik, hogy mind a város, mind a cinematográfus kollégák világszínvonalon működnek!
 
Rockbook: - Megmondom őszintén, hogy a ’Nr. 1003’ és a videója nem azonnal befogadható szerzemény, biztos van egy háttérsztorija. Meséljetek róla!
 
V.I.: - Ez a klip olyan, mint egy óriási vászon, amire minden fel van dobva. Összegez a lemezzel kapcsolatos érzésekből, hatásokból többet is, és felvázolja azt, hogy mire lehet számítani majd a márciusban megjelenő lemezen.
 
 
Rockbook: - Iván és Máté felléptek az ’Utcazene az utcán élőkért’ jótékonysági koncerten. A szervezők kerestek meg titeket, vagy ti ajánlottátok fel a zenélést?
 
V.I.: - Ők kerestek meg minket, mi pedig boldogan mondtunk igent!
 
Rockbook: - Nagyon nemes gesztus volt ez tőletek és a többi jelenlévő zenésztől is és a választott dal is telitalálat volt. Elég népszerű zenekarnak számítotok hazánkban, nem féltetek tőle, hogy a jelenlegi társadalmi megosztottság fényében valamilyen formában negatív visszhangja lesz a dolognak az országos médiában?
 
V.I.: - Mindennek lehet ma már negatív visszhangja a médiában. De annak örülök, hogy a rock zene, és úgy ánblokk a zene újra egyre jobban egy közönség összefogó, közösség képző tényező tud lenni. Az elektromos gitár és a hosszúhaj úgy érzem megint jelent valamit, nem csak egy ócska divat...
 
Rockbook: - Szilveszter estéjén Kecskeméten koncerteztek a Téli Fesztiválon. Hogyhogy nem egy családiasabb hangulatú klubkoncerttel zárjátok az évet?
 
V.I.: - Szerettünk volna egy ilyet is csinálni, de azért valljuk be egy nagyváros főterén több ezer embernek játszani sem utolsó dolog az év utolsó napján!
 
Rockbook: - Térjünk vissza az ’Exotic Post Traumatic’ albumhoz. Mikor jelenik meg és mikor lesz a bemutatója?
 
V.I.: - Márciusban lesz először hallható, a lemezbemutató koncert pedig május 3-án lesz az Akvárium Klubban (Facebook esemény itt).
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
Az Ivan & The Parazol 2016-os, ’Festők, Építészek, Szobrászok És Egyéb Komédiások’ című EP-je tavaly Fonogram – Magyar Zenei Díj jelölést kapott. Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele kategóriában. Zenéjükben jó érzékkel ötvözik a '60-as, '70-es évek zenei világát és a kortárs irányzatokat, felléptek többek között az Illés zenekar alapításának 50. évfordulóját megünneplő Beatünnepen is. 2016. december 13-án a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében áthangszerelve kompletten előadták a magyar zenetörténelem egyik legfontosabb lemezének, a Syrius ’The Devil’s Masquerade’-jének színpadi műbe átültetett verzióját.
 
A zenekar Facebook oldala itt elérhető.
 
 
Somogyvári „Rossi” Ákos
 
Fotó: Éder Krisztián
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.