Bejelentkezés

x
Search & Filters

Sztárfocisták, akik nagy rock- és metal rajongók



Bár a koronavírus miatt egyelőre a koncertek mellett a focimeccsek látogatása sem lehetséges, így marad az otthoni tévénézés és sportfogadás (Librabet). A szurkolók persze abban bíznak, hogy hamarosan rendeződik a helyzet, és nyáron sor kerülhet a tavalyi Európa-bajnokság pótlására, amelyen a magyar válogatott is érdekelt lesz, a helyszínek között pedig a budapesti Puskás Aréna is szerepel. A legtöbb sportolóhoz hasonlóan sok focista is zenére melegít be és hangolódik az öltözőben, és bár egyesek ízlése elég érdekes – Marco Reus például Justin Bieber-ért, Cristiano Ronaldo pedig Ricky Martin-ért és R Kelly-ért rajong – jó néhányan a rock és a metal szerelmesei. Most tíz ilyen jelenlegi és egykori sztárfutballistáról olvashattok.
 
1. Tomas Rosicky: a cseh válogatott és az Arsenal egykori kiválósága egy 2015-ös interjúban elárulta, hogy a Metallica klasszikusa, a Master Of Puppets a kedvenc dala, mert minden megvan benne, amit szeret a metalban. Ezzel azonban korántsem teljes a kép, ugyanis Tomas kedveli a Foo Fighters-t, a Red Hot Chili Peppers-t, az I Flames-t, a Pennywise-t, a Rise Against-et, a Pantera-t, a Killswitch Engage-t és a Slipknot-ot is.
 
 
 
2. David de Gea: a spanyol válogatott és a Manchester United kapusát sokan a világ egyik legjobb hálóőrének tartják, akinek emellett a zenei ízlése is a helyén van, ugyanis legszívesebben Metallica-t és Slipknot-ot hallgat, bár a Vörös Ördögök öltözőjében nem számít túl népszerűnek ezzel, mivel a legtöbb csapattársa inkább a hiphopot részesíti előnyben. A 2018-as Download fesztiválon az Avenged Sevenfold volt az egyik fő fellépő, David pedig meg is ajándékozta őket egy 7x számú Manchester United-mezzel.
 
 
 
3. Carles Puyol: a Barcelona és a spanyol válogatott egykori kiválósága minden idők legjobb védői közé tartozik, nem véletlen, hogy a szurkolók annak idején a Fal becenevet adták neki. Ilyen előzmények után szinte természetes, hogy Puyol a death metal szerelmese: többnyire kedvenc zenekara, a Napalm Death, valamint a Cannibal Corpse dalaira melegített be a mérkőzések előtt.
 
 
 
4. Slaven Bilic: az 52 éves horvát hátvédnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy hazája válogatottja harmadik lett az 1998-as francia világbajnokságon, de letette a névjegyét a Hajduk Splitben, a West Ham United-ben és az Everton-ban is, jelenleg pedig a kínai első osztályban szereplő Beijing Guoan menedzsere, emellett pedig óriási hard rock és metal rajongó: imádja a Slayer-t, a Metallica-t, az AC/DC-t és az Iron Maiden-t, a West Ham 2015-ös Liverpool felett aratott győzelme előtt pedig a Megadeth dalaival alapozta meg csapata hangulatát az öltözőben. Bilic azok közé tartozik, akik nemcsak hallgatják, hanem játszák is a metalt: ő a Rawbau nevű horvát progresszív csapat ritmusgitárosa, a 2008-es EB előtt pedig ő rögzítette a horvát csapat nemhivatalos himnuszát, a Vatreno Ludilo-t. Érdekesség, hogy január 31-én ismét összecsap majd egymással a két csapat, és bár magasan a Liverpool tűnik az esélyesnek, a West Ham idén már pontot szerzett többek közt a Manchester City, a Manchester United és a Tottenham ellen is.
 
 
 
5. Sergio Ramos: a Real Madrid és a spanyol válogatott alapembere a Motörhead-et és a Guns N’ Roses-t szereti a legjobban, 2016-ban pedig egy álma vált valóra, amikor az AC/DC sevillai koncertje után találkozhatott a zenekart akkoriban kisegítő Axl Rose-zal. Ramos szerelme, Pilor Rubio is rajong a kemény zenékért: van egy Metalhead Clothing nevű saját ruhamárkája, illetve őt láthatjuk az Annihilator 2013-as Feast albumának borítóján.
 
 
 
6. Claudio Caniggia: Caniggia-nak szinte a védjegyévé vált a hosszú haja, így nem különösebben meglepő, hogy az argentin labdarúgó imádja a rockzenét, sőt, ő maga is dobol, amit a Poison közönsége élőben is megtapasztalhatott, amikor a 94-es idején Claudio színpadra lépett a zenekar wisconsini koncertjén az Every Rose Has Its Thorn, a Nothin’ but a Good Time és az Unskinny Bop erejéig, az azonban talán ennél is emlékezetesebb, hogy Caniggia azért nem utazhatott el a 98-as francia VB-re, mert a szövetségi kapitány, Daniel Passarella kérésére sem volt hajlandó megválni a hosszú tincseitől.
 
 
 
7. Olof Mellberg: a svéd klasszis állítása szerint világéletében imádta a rockzenét, ráadásul még egy jó sztorija is van az In Flames tagjaival, akik 2006 novemberében meglátogatták őt az Aston Villa edzőközpontjában a Slayer-rel közös turnéjuk alatt: „a zenekar tagjai kapcsolatba léptek a klubbal és megkérdezték, hogy benézhetnének-e az edzőközpontba. Nem sok svéd fordul meg Birmingham-ben, úgyhogy mindig nagy öröm, ha mégis összefutok néhánnyal. Egyébként érdekes arcok és még a koncertjükre is meghívtak. Tetszett a kemény zenéjük, de inkább mellőztem az ugrálást és a fejrázást, mert tartalékolnom kellett az energiámat a Blackburn elleni meccsünkre. Mindig is imádtam a rockot, de nem hiszem, hogy betennék egy In Flames albumot az öltözőbe, mert a többiek valószínűleg nem díjaznák.”
 
 
 
8. Kasey Keller: az amerikai válogatott egykori kapusa kamaszkorában még a punkért rajongott, később azonban beszippantotta a kemény zenék világa. Az Angliában töltött évei alatt rendszeresen megfordult a Download fesztiválon, ahol találkozhatott is pár kedvencével, például a Foo Fighters és a System of A Down tagjaival, néhány zenésszel pedig egyenesen baráti a kapcsolata: többek közt a Disturbed legénységével, valamint a Tool basszusgitárosával, Justin Chancellor-rel és Max Cavalera-val.
 
 
 
9. Terry Butcher: az angol válogatott egykori csapatkapitánya a legnagyobb harcosok közé tartozott és még attól sem riadt vissza, hogy vérző fejjel játsszon végig egy meccset. Ezek után valószínűleg nem meglepő, hogy Butcher a bandák közül is a keményebbeket szereti: jó barátja az Iron Maiden alapító basszusgitárosa, Steve Harris, sőt, még játszott is a Maiden focicsapatában. Butcher-t 2008-ban nevezték ki a skót válogatott segédedzőjének, a sajtótájékoztatón pedig megcsörrent a telefonja, amiből kiderült, hogy a Guns N’ Roses klasszikusa, a Sweet Child O’ Mine a csengőhangja. Terry egy interjúban elárulta, hogy a Maiden és a GNR mellett a Saxon a harmadik nagy kedvence.
 
 
 
10. Stuart Pearce: Pearce játékosként és edzőként is komoly karriert tudhat maga mögött, 1999-ben pedig a Brit Birodalom Érdemrendjének tag fokozatát is megkapta II. Erzsébet királynőtől. A kőkemény hátvédet annak idején Psycho-nak becézték a szurkolók, ami alapján nem csoda, hogy a punk áll a legközelebb a szívéhez. Legnagyobb kedvence a The Stranglers, akiknek több mint 300 koncertjén volt az évek alatt, de kedveli a Green Day-t, a Sex Pistols-t és a Stiff Little Fingers-t is.
 
 
Ahogy a fenti listából is kiderül, bőven vannak kapcsolódási pontok a labdarúgás és a rock világa között, az elmúlt hónapokban pedig egyfajta sorsszövetség is szövődött a két szektor között, hiszen a sport és a zene szerelmesei közösen reménykednek abban, hogy hamarosan minden visszatér a normális kerékvágásba és ismét élőben láthatják kedvenceiket, hiszen ha minden jól alakul, néhány hónap múlva a magyar válogatott és az Aerosmith is játszik majd a Puskás Arénában, ami ismét bizonyítja, hogy a rock és a foci jól megfér egymás mellett.